Hyppää pääsisältöön
Nainen katsoo ystävällisen näköisesti kameraan, taustalla tiilirakennuksia.

Blogikirjoitus

Uusia työkaluja hyte-ohjaamisen tueksi

13.8.2024

Muistatko, milloin viimeksi sait asiakkaan kannustettua osallistumaan johonkin hänen hyvinvointiaan tukevaan toimintaan? Asiakkaiden ohjaaminen hyvinvointia ja terveyttä tukevaan toimintaan (hyte-ohjaaminen) kuuluu meidän kaikkien sote-ammattilaisten työhön, mutta aina siihen ei valitettavasti ole tarpeeksi aikaa. Hyte-ohjaamiseen panostaminen kuitenkin kannattaisi: aktiivinen ja hyvinvoiva ihminen sairastaa todennäköisesti vähemmän ja käyttää myös vähemmän sosiaali- ja terveyspalveluita, kuin vaikkapa passiivinen ja yksinäinen ihminen. 

Me Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmassa kehitämme hyte-ohjaamisen tueksi työkaluja, jotka säästävät ohjaamiseen kuluvaa aikaa ja tuovat Keski-Suomen hyte-toimijoiden toiminnat helposti löydettäväksi. Kehitteillä olevat hyvinvointitarjotin ja hyvinvointilähete tuovat hyte-toimintoja lähemmäksi asukasta ja tukevat sote-ammattilaista hyte-ohjaamisessa. 

Hyvinvointilähetteellä voidaan helpottaa hyte-toimintaan lähtemistä 

Kehitämme Keski-Suomeen omaa digitaalista hyvinvointitarjotinta, josta asukkaat ja sote-ammattilaiset löytävät tietoa esimerkiksi alueemme harrastus- ja liikuntamahdollisuuksista, kulttuuritarjonnasta ja kohtaamispaikoista. Keski-Suomen asukkaat voivat käyttää tarjotinta itsenäisesti tai sote-ammattilainen voi auttaa asukasta tarjottimen käytössä. Sote-ammattilaiset voivat lisäksi tehdä omassa näkymässään asiakkaille hyvinvointilähetteitä suoraan hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan. Hyvinvointilähetteitä voidaan tehdä niiden kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa, joiden kanssa hyvinvointialue on tehnyt hyvinvointilähetettä koskevan yhteistyösopimuksen. 

Sote-ammattilainen voi tarjota hyvinvointilähetettä asiakkaalle silloin, kun asiakas on kiinnostunut oman hyvinvointinsa kohentamisesta, mutta tunnistaa voimavarojen puutetta toimintaan osallistumisessa ja etenkin siihen ryhtymisessä. Hyvinvointilähete on aina asiakkaan valitsema toimintatapa ja asiakkaan luvalla tehty.   

Kun sote-ammattilainen on tehnyt lähetteen, hyvinvointia tuottava toimija lupaa ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja tukea häntä hyte-toimintaan osallistumisessa. Näin asiakkaan ei tarvitse itse kerätä uskallusta moneen kertaan ja kynnys toimintaan osallistumiseen madaltuu. Rohkeus osallistua kasvaa osallistumalla, ja joskus siihen riittää pieni kannustus. 

Hyvinvointitarjotin ja -lähete helpottavat kaikille meille sote-ammattilaisille kuuluvan hyte-ohjaamisen toteuttamista  

Hyte-toimintaan osallistuminen voi parantaa ihmisten kokemaa elämänlaatua lisäämällä henkistä hyvinvointia ja kohentamalla fyysistä toimintakykyä ja jaksamista. Oman hyvinvoinnin kohentaminen vaatii kuitenkin hyvien valintojen tekemistä ja vaihtoehtojen tuntemusta.  

Ammattilainen voi auttaa asiakasta näiden valintojen tekemisessä. Hyvinvointitarjotin ja -lähete ovat konkreettisia hyte-ohjauksen työkaluja, joiden avulla hyte-toimintaan osallistuminen on helppo ottaa asiakkaan kanssa puheeksi. 

Ohjaaminen hyvinvointia ja terveyttä tukevan toiminnan pariin sujuvoituu, kun yhdeltä alustalta voi löytää tuttujen kumppaneiden toimintoja ja aivan uusia hyte-toiminnan mahdollisuuksia. Hyvinvointialueen työntekijöinä työskentelyalueemme ei enää rajaudu yhden kunnan alueelle, vaan tarvitsemme tietoa hyvinvointia tukevista mahdollisuuksista kaikkien keskisuomalaisten kuntien osalta. Hyvinvointitarjottimen kehittämistä voikin pitää yhtenä hyvinvointialueen konkreettisena toimena kohti saumatonta ja rajat ylittävää kumppanuutta keskisuomalaisten hyvinvointia ja terveyttä edistävien toimijoiden kanssa. 

Hyvinvointilähetteen ajatus ei ole uusi. Keski-Suomessakin käytössä oleva liikuntalähete ammattilaisilta kuntien liikuntaneuvontaan lienee tutuin hyvinvointia tukevista lähetemalleista. Vaikka liikuntalähetteet tehdään potilastietojärjestelmässä ja hyvinvointilähetteet hyvinvointitarjottimella, olemme voineet hyödyntää liikuntalähetteestä saamaamme kokemusta tässä kehittämistyössä. Nyt työskentelymme on siinä vaiheessa, että pilotoimme hyvinvointilähetettä pienillä kokeiluilla ja ensimmäiset hyvinvointilähetteet ovatkin valmiina lähtöön.   

Ulla "hyvinvointilähete" Lahti
Projektityöntekijä, Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelma

Image