Hyppää pääsisältöön

Parviälyä vai sarvimölyä?

9.6.2022

Pelottaa, ahdistaa, kiinnostaa. Pientä innostustakin väreilee ilmassa.

Onkohan tämä sellainen ”Love It Or List It” (Remppa tai muutto) -projekti, jossa lopuksi on asetuttava taloksi uudistettuun asuntoon tai päätettävä muuttaa? Olisiko varmuuden vuoksi kutsuttava apuun Fixer Upper’s -ohjelmasta (Unelmaremontit) Joanna ja Chip Gaines varmistamaan, että muodonmuutos istuu hyvin meille keskisuomalaisille?

Vaikka muutostuulten viuhu välillä hirvittää, hyvinvointialueen valmistelu etenee. Joka tapauksessa ja pikkuhiljaa alkaa Keski-Suomen hyvinvointialueen hahmo muodostua – itse kullekin vielä varmasti erilaisena.

Laatikkoleikki ei määritä lopputulosta

Hyvinvointialueella kaikki Keski-Suomen nykyiset sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi muodostavat yhteisen organisaation, ja toiminnat siirtyvät yhteisiin rakenteisiin.

Rakenteet hahmottuvat visuaalisesti laatikoiksi, kun kuvataan organisaation toimintaa ja tehtäviä. Rakenteissa ja laatikoissa näemme helposti asioiden välisiä suhteita, johtamislinjoja ja jonkinlaista arvovaltajärjestystä. Rakenteet ja laatikot eivät kuitenkaan määritä sitä, mitä loppukädessä tavoittelemme: keskisuomalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Siihen tarvitaan tekeviä, osaavia ja näkemyksellisiä ihmisiä ja vuorovaikutusta yli reunaviivojen.

Uusi, muotoutuva organisaatiorakenne aiheuttaa monille myös huolta omasta työnkuvasta tulevaisuudessa. Meille jokaiselle tuntuu olevan tärkeää, että löydämme itsemme jostakin organisaation laatikosta tai rakenteesta. Miksiköhän laatikossa oleminen tai rakenteessa roikkuminen tuntuu turvalliselta? Ehkä siksi, että on reunat, jotka näyttävät oman tontin, tai alue, jonka pystyy hahmottamaan ja hallitsemaan omalta paikaltaan. Ainakaan ei pääse putoamaan, kun laatikon rajat ovat tiukasti kiinni!

Nyt meille on kuitenkin avautumassa ainutkertainen tilaisuus avata laatikkojen ovia ja muokata rakenteita uusiksi – ottaa rohkeasti kontaktia naapureihinkin.

Keski-Suomessa hyvinvointialueen valmistelutyötä on tehty laajassa yhteistyössä. Osallisena on sekä nykyisen sairaanhoitopiirin että kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen väkeä useista eri laatikoista ja rakenteista. Kaikki tuovat mukanaan oman parhaan osaamisensa ja kaikkien tasapuolinen huomioiminen on tärkeää. Juuri nyt on rempan aika, jotta saamme onnistuneen muuton aikaiseksi ensi vuoden alusta. Meistä jokaista tarvitaan suunnittelemaan, valmistelemaan, arvioimaan ja viimein myös toteuttamaan… Mieluummin siis parviälyä kuin sarvimölyä!

Ei muurata reunaviivoja umpeen

Me allekirjoittaneet olemme muutoksessa mukana sekä valmistelijoina että siirtyvinä työntekijöinä. Jonnekin laatikkoon tai rakenteeseen mekin toivottavasti asetumme. Haluamme kuitenkin osaltamme luvata, että omia laatikkojamme tai rakenteitamme emme muuraa umpeen.

Meitäkin pikkuisen pelottaa, ahdistaa ja jännittää, miten tässä kaikessa onnistutaan. Olemme uuden ja tuntemattoman äärellä, mutta yhdessä tekemällä tästä selvitään ja vain osallistumalla onnistutaan.

Työn tutkija Esko Kilpi on todennut, että “Työ on toisiaan tarvitsevien ihmisten vuorovaikutusta”. On etuoikeus olla rakentamassa tätä tulevaisuutta ja tietysti Suomen parasta hyvinvointialuetta yhdessä teidän kaikkien kanssa.

Toivotamme aurinkoista kesän aikaa kaikille!

Juha, Heljä ja Kati