

Blogikirjoitus
Lääkärikoulutuksen kehittäminen vahvistaa Keski-Suomen hyvinvointia
20.2.2025
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten ja erityisesti lääkäreiden pula vaivaa myös meillä Keski-Suomessa. Jyväskylän yliopiston tammikuussa julkaistu selvitysryhmän raportti tarkasteli hyvinvoinnin, sosiaali- ja terveysalan profiilia ja pitkän aikavälin tavoitetilaa. Raportti esittää toimenpide-ehdotuksia Jyväskylän yliopiston sosiaali- ja terveysalan koulutuksen vahvistamiseksi huomioiden alan muutospaineet, jotka voivat tuoda nopeallakin aikataululla tilaa uusille koulutuspoluille.
Raportin keskeisiä toimenpiteitä ovat monialaisen ja modulaarisen koulutusrakenteen kehittäminen ja hyödyntäminen sekä tutkinto- että täydennyskoulutuksessa, yliopiston aseman vahvistaminen pedagogisena kehittäjänä, uudistajana ja koulutuksen arviointikeskuksena sekä lääketieteelliseen koulutukseen liittyvän kytkösten tunnistaminen, kehittäminen ja markkinointi.
Yhteistyö varmistaa koulutuksen ja palveluiden kehittymisen
Keski-Suomen hyvinvointialue suhtautuu hyvin myönteisesti yliopiston raporttiin, joka on linjassaan syksyllä 2024 solmitun Keski-Suomen hyvinvointialueen, Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston aiesopimuksen kanssa. Sopimuksen tuoman yhteistyön myötä lääketieteen opiskelijat voivat suorittaa lähes kaikki kuudennen opintovuoden kliiniset opinnot ja harjoittelut Keski-Suomessa, mikä tarjoaa heille mahdollisuuden tutustua alueemme monipuolisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin ja samalla juurtua osaksi työyhteisöjä ja Keski-Suomen lämmintä ja turvallista elinympäristöä. Hyvinvointialueemme toimipisteet kuten moderni Sairaala Nova tarjoavat erinomaisen oppimisympäristön opiskelijoille. Keski-Suomen hyvinvointialue on saanut tunnustusta erinomaisena koulutuspaikkana lääkäreille, saavuttaen kiitosta nuorten lääkäreiden koulutuspaikkakyselyissä useiden vuosien ajan.
Myös helmikuussa julkaistu talouspolitiikan arviointineuvoston vuosiraportin tavoitteet tukevat osaltaan Jyväskylän yliopiston selvitystä ja Keski-Suomen hyvinvointialueen tavoitteita. Raportissa käsiteltiin lääkärikoulutusta ja lääkäripulaa. Neuvosto totesi, että lääkärien rekrytointivaikeudet saattavat olla merkittävin este riittävien terveyspalvelujen turvaamiselle. Ratkaisuksi ehdotettiin lääkärikoulutuksen lisäämistä sekä ulkomaisten osaajien houkuttelemista Suomeen.
Katse kohti hyvinvoinnin kasvua
Haluan kiittää Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistoja rakentavasta yhteistyöstä ja kumppanuudesta sote-alan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisestä. Uskon, että yhteistyö lisää alueellemme valmistuvien lääkärien määrää, vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita sekä kasvattaa Keski-Suomen vetovoimaa huippuosaamisen, yhteisöllisyyden ja kestävän hyvinvoinnin alueena.
Lasse Leppä
Konsernipalvelujen toimialajohtaja
Keski-Suomen hyvinvointialue