Blogikirjoitus
Laadukas välinehuoltopalvelu syntyy vankalla ammattiosaamisella
25.10.2022
Välinehuollossa puhdistetaan, desinfioidaan ja steriloidaan potilashoidossa käytettävät välineet ja instrumentit. Välinehuollon asiakkaita ovat toimenpiteitä tekevät yksiköt, esimerkiksi leikkausosasto, poliklinikat ja suunterveydenhuolto. Välinehuoltopalvelu pitää huolen siitä, ettei infektioita synny tai leviä välineiden kautta. Työ ylläpitää potilasturvallisuutta merkittävällä tavalla.
Välinehuollon ammattilaisia työskentelee Keski-Suomen hyvinvointialueen piirissä noin 90 henkilöä 15 eri toimipisteessä. Tällä hetkellä välinehuoltotoiminta on tyypillisesti järjestetty kuntien omana toimintana. Toimipisteet sijaitsevat pääasiassa terveysasemilla. Monissa toimipisteissä työskentelee yhdestä kolmeen välinehuoltajaa. Suurimmat toimipisteet sijaitsevat Palokan terveysasemalla ja Sairaala Novassa, jossa asiakkaita palvellaan 24/7 yli 50 työntekijän voimin.
Keski-Suomen hyvinvointialueelle muodostetaan yksi, hallinnollisesti keskitetty välinehuollon organisaatio, johon kaikki välinehuoltotyötä tekevät ammattilaiset sijoittuvat. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että lähiesihenkilö ja johto vaihtuvat useilla työntekijöillä. Toimipisteet kuitenkin säilyvät ennallaan hyvinvointialueen aloittaessa. Välinehuolto sijoittuu palvelutuotannon tukipalveluiden vastuualueelle.
Laajeneva työyhteisö mahdollistaa enemmän
Muutos on merkittävä ja henkilötasolla varmasti jännittävä. Alueellista välinehuollon mallia on pohjustettu jo aiempien sote-valmistelujen yhteydessä. Nyt keväästä asti olemme yhdessä nykyisten välinehuollon esihenkilöiden ja johtajien kanssa valmistelleet turvallista siirtymää hyvinvointialueen välinehuollon organisaatioon.
Muutoksen tuomasta jännityksestä huolimatta uskon vahvasti, että hyvinvointialueen välinehuollon ammattilaiset tulevat hyötymään uudistuksesta. Työyhteisö laajenee kaikilla. Yksin tai hyvin pienissä tiimeissä työskennelleet ammattilaiset saavat jatkossa suuren, samaa ammattialaa edustavan kollegatiimin ja välinehuollon toimialan läpikotaisin tuntevat esihenkilöt.
Kaikki saavat myös paremmat mahdollisuudet laajentaa ammatillista osaamistaan ja kehittää omaa työtään koulutusten tai vaikkapa työkierron avulla. Viimeisin välinehuollon ammattialaa koskeva tieto tulee käyttöömme muun muassa aktiivisen valtakunnallisen vertaisarvioinnin ja verkostojen kautta.
Laadukas työ syntyy lujasta osaamisesta
Hyvinvointialueen ensimmäisen toimintavuoden aikana välinehuollossa laajennetaan vaiheittain yhteisten toiminnanohjaus- ja laatujärjestelmien käyttöä. Näiden myötä ammattilaiset saavat yhtenäiset työ- ja toimintaohjeet sekä uusia työkaluja oman työnsä laadun varmistamiseen ja kustannustehokkaaseen työskentelyyn.
Välinehuollon toimintaa ohjaavat lait, määräykset ja standardit, jotka edellyttävät lujaa ammattialan osaamista ja tuntemusta kaikilla välinehuollon organisaatiotasoilla. Opetushallitus muutti välinehuoltajan ammattitutkinnon kolmevuotiseksi perustutkinnoksi vuonna 2018. Tämä edesauttaa ammattialan vahvistumista ja on vaikuttanut positiivisesti myös palkkaukseen. Tiiviin oppilaitos- ja koulutusyhteistyön avulla vaikutamme henkilöstön saatavuuteen tulevaisuudessa. Hyvän työarjen vaalimisella ja merkityksellisellä yhteistyöllä haluamme pitää nykyiset työntekijämme tyytyväisinä työssä.
Hyvinvointialueen välinehuollon valmistelussa tärkeänä tavoitteena on ollut henkilöstömme luottamuksen ylläpitäminen sujuvaa siirtymää ja toiminnan jatkuvuutta kohtaan. Pääsemme pian tutustumaan uusiin työkavereihin omien henkilöstöinfojemme parissa. Mahdollisuuksien mukaan järjestämme tapaamisia myös kasvokkain sitten, kun vastuuhenkilöt on valittu.
Hanna Peltola
Välinehuollon valmistelija
vs. huoltopalvelujohtaja
Välinehuolto, Sairaala Nova