Hyppää pääsisältöön

Blogikirjoitus

Kuntouttava arviointijakso ja kotihoito asiakkaan silmin

11.5.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hankkeen projektityöntekijä Heidi Rentola kertoo blogikirjoituksessaan kohtaamisestaan kotihoidon ja kuntouttavan arviointijakson asiakkaan sekä hänen omaisensa kanssa.  

Kevätaurinko paistaa lämpimästi ja linnut visertävät saapuessani yli 80-vuotiaan Anja Tenhusen ja hänen tyttärensä Mirva Oinosen pihaan Jyväskylässä. Heti ovella tehdään pieni sukuselvitys puolin ja toisin: Virkeä ja iloisesti hymyilevä Anja toivottaa minut tervetulleeksi ja kysyy alkajaisiksi tyttönimeäni ja nykyistä nimeäni.  

– Minä tykkään hirveästi tavata ihmisiä ja kysyn aina heidän nimeään, jos vaikka tunnen jostakin, Anja tuumaa.  

Anjalla on hyvä tilanne, sillä hän on päässyt muuttamaan tyttärensä kanssa samaan kerrostaloon. Mirva auttaa äitiään esimerkiksi ruokailuissa ja he myös ulkoilevat paljon yhdessä. Anjan muutkin lapset asuvat Jyväskylässä, joten hänellä on paljon tukea ja apua lähellään.  

Kuntouttava arviointijakso asettaa hyvän arjen tavoitteet 

Alkuvuodesta Anjalla oli neljän viikon kuntouttava arviointijakso, joka oli sekä äidin että tyttären mielestä hyvä ja tarpeellinen. Jakson tavoitteena oli löytää Anjalle yksilölliset tukikeinot mielekkään ja turvallisen arjen tueksi.  

Anjan ja molempien tytärten kanssa sovittiin yhdessä tavoitteet arviointijaksolle: tavoitteet olivat turvallinen lääkehoito, omatoimisuuden säilyminen ja turvallinen kotona asuminen. Tavoitteista jäi kotiin paperinen lomake. 

Tärkeimmiksi Anjan arjen hyvinvointia lisääviksi tavoitteiksi päätettiin lisäksi yhdessä mielenvireyden ja arjen vaihtelevuuden lisääminen sekä lihaskunnon kohottaminen. Anja käy viikoittain päiväkeskuksessa, jossa hänelle tehdään säännöllisin väliajoin lyhyitä fyysisen suorituskyvyn testejä (SPPB), joilla voidaan seurata tarkemmin hänen liikkumiskykyään ja tasapainoaan.  

Säännöllinen kotihoito ja teknologia arjen tukena 

Kuntouttavan arviointijakson päätyttyä Anjalla alkoi säännöllinen kotihoito. Kotihoidon hoitaja käy Anjan luona kerran päivässä päiväkahvin aikoihin.

Anjalla on kotihoidon fyysisen käynnin lisäksi käytössään etähoivan tablettilaite, jolla etähoivan hoitaja soittaa Anjalle aamuisin ja iltaisin. Etähoivan puhelun aikana Anja ottaa lääkkeet lääkeautomaatista hoitajan ohjaamana. Näin teknologian avulla pystytään varmistamaan säännöllinen ja turvallinen lääkehoito. Kun ikääntynyt saa lääkeautomaatin ja etähoivan tablettilaitteen avukseen hyvissä ajoin, pystyy hän huolehtimaan omasta lääkehoidostaan esimerkiksi muistisairaudesta huolimatta.  

Image

Hyvin olen tottunut ottamaan lääkkeet, kun lääkeautomaatti minua muistuttelee. Vastaan mieluusti myös soittoon, kun etähoivan hoitajat kutsuvat minua etälaitteen äärelle, Anja toteaa. Kuvassa Anja Tenhunen.

Kuntouttavassa päivätoiminnassa tapaa samanikäisiä 

Anjasta mieluisinta tekemistä on käydä kerran viikossa ikääntyneiden kuntouttavassa päivätoiminnassa. Kuntouttavassa päivätoiminnassa on monipuolisesti ikääntyneiden toimintakykyä tukevaa ryhmätoimintaa, kuten ulkoilua, jumppia, askartelua, sekä yhdessä ruokailua. Mutta ennen kaikkea Anjan mielestä parasta on tavata ja jutella ”muiden mummojen ja pappojen kanssa”. Seurallisena ihmisenä Anja kaipaakin eniten juuri juttukaveria. Entinen kyläkauppias kun on, hän on elämässään tottunut kohtaamaan paljon ihmisiä.   

Virkistävän luonnon kaipuu 

Erityisen onnellinen Anja on siitä, että koronan aiheuttama ”kotiaresti” on ohi. Mirva iloitsee siitä, että kotihoidon ammattilaiset näkevät vaivaa tuodakseen äitinsä elämään virkistystä erilaisin keinoin. Esimerkiksi tapaamista seuraavana päivänä Anjan kotiin on tulossa ilahduttamaan viulunsoittaja kotihoidon käynnin yhteydessä. Anja toivoisi jonkinlaisia virkistyskeitaita kerrostalon pihaan, joissa voisi vilvoitella helteellä ja viettää aikaa varsinkin kesällä. 

– Kun on tottunut koko elämänsä asumaan maaseudulla, niin kaipaa enemmän luontoa elämään, Anja toteaa.   

Anja pääseekin välillä keitaille virkistäytymään läheistensä avulla, sillä he ovat nauttineet usein Jyväskylän Kotalammen ympäristöstä. Anja vierailee mieluusti myös alppiruusupuistossa, kun alppiruusujen kukinta on komeimmillaan. 

– Jyväskylä on minusta kaiken kaikkiaan ystävällinen kaupunki, Anja toteaa.   

Juttutuokioni Anjan ja Mirvan kanssa venyi melkein kahden tunnin pituiseksi. Lähden jatkamaan työpäivää itsekin virkistyneenä ja voimaantuneena sydämellisestä kohtaamisesta. Totean taas, miten etuoikeutettu olen saadessani tehdä töitä ikääntyneiden parissa. 

Terveisin,  

Heidi Rentola, projektityöntekijä  
Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hanke