Blogikirjoitus
Kokonaisturvallisuus kasvaa luottamuksesta
3.1.2025
Uutisissa on voinut joulun aikaan seurata jännityskertomusta siitä, miten Puolustusvoimat, Poliisi ja Rajavartiolaitos ovat hoitaneet mallikkaasti Itämerellä tapahtunutta tietokaapelirikosta. Tasavallan presidentin uuden vuoden puheen viesti oli luottamusta korostava: viranomaisilla on tilannekuva kunnossa, he ovat varautuneet ja osaavat toimia ripeästi.
Myös hyvinvointialue on viranomainen, jolla on iso vastuu valmiuden ja varautumisen asioissa. Poikkeustilanteita ennakoidaan ja suunnitellaan. Listassa on monenlaista pandemiasta kyberiskuihin, terroristisesta uhasta voimahuollon häiriöihin.
Keski-Suomen hyvinvointialue tekee poikkeusoloihin varautumisessa tiivistä yhteistyötä itäisten maakuntien kanssa. Uutta lainsäädäntöä on tulossa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon sekä Keski-Suomen hyvinvointialueiden yhteisestä varautumisesta. Kun lait on hyväksytty, uudet rakenteet viedään myös hyvinvointialueiden yhteistyösopimukseen. Tämä koskee sekä pelastustointa että sosiaali- ja terveyspalveluita. Samalla varaudutaan kansainvälisenkin avun vastaanottamiseen.
Hyvinvointialueen tulo mukaan kokonaisturvallisuuden toimijana Keski-Suomeen on vaatinut tiedonkulun ja vastuutahojen uutta organisoitumista. Kunnat ja Keski-Suomen liitto sekä tietysti puolustusvoimat ovat muita keskeisiä viranomaistoimijoita.
Hyvinvointialueilla on NATO-Suomessa kansallinen vastuu lääketieteellisissä ja sairaanhoidon asioissa. Suomessa ei ole erikseen sotilassairaaloita, vaan kaikenlaisten aikojen sote-palvelut ovat hyvinvointialueiden vastuulla. Parhaillaan kehitetään mm. mobiilikirurgian yksiköitä. Sosiaali- ja terveysministeriö luonnollisesti johtaa kansallista varautumista.
Hyvä arki on varautumisen perusta
Poikkeusoloihin valmistaudutaan myös sitä kautta, että ihmisten hyvä arki sujuu juuri nyt. Ihmisten pitää voida luottaa, että sosiaali- terveys- ja pelastuspalveluita saa, kun on hätä ja tarve.
Keski-Suomen hyvinvointialueen päättäjät ja virkajohto ovat halunneet välttää menoleikkauksia, jotka vaarantaisivat ihmisten turvallisuuden kokemuksen. Luottamuksen ja turvallisuuden kokemuksen painoarvo on ollut liian vähän esillä kansallisessa keskustelussa hyvinvointialueiden rahoituksesta. Varautumisen ja valmiuden ylläpidon vaatimia voimavaroja ei myöskään nyt mitenkään huomioida hyvinvointialueiden rahoituksessa.
Hyvän arkeen tarvitaan palveluiden lisäksi läheisiä ihmissuhteita, kokemusta siitä, ettei jää yksin, uuden oppimista, työtä, viihtyisää elinympäristöä, harrastuksia, monesti myös toisten auttamista. Menetysten tai vaikeuksien jälkeen tarvitaan myös toivoa ja lohtua. Tarvitaan kuntia, monia eri järjestöjä, kyläyhdistyksiä, sopimuspalokuntalaisia, seurakuntia ja myös mediaa sekä yrityksiä.
Keski-Suomen hyvinvointialue haluaa olla vahva alueellinen toimija, joka turvaa jokaisen ihmisarvoa, tuo eri toimijoita yhteen ja myös ehkäisee ongelmien syntymistä. Tämä koskee niin lapsia ja nuoria, työikäisiä kuin ikäihmisiäkin.
Kokonaisturvallisuuden perustana on luottamus: viranomaisiin, toisiin ihmisiin, päätöksentekoon, oikeuslaitokseen ja muihin keskeisiin instituutioihin. Luottamus kasvaa hyvästä yhteishengestä ja toivon näkymistä. Sitä eivät luo pelkästään viranomaiset. Sen ratkaisevat keskisuomalaiset ja kaikki täällä toimivat yhteisöt.
Luottamuksen vahvistaminen on tärkeää juuri nyt, kun ilmassa on erityisen paljon epävarmuuksia niin talouden, turvallisuusympäristön kuin luonnon kestokyvynkin kannalta. Julkinen keskustelu on ollut viime vuonna varsin repivää ja ihmisiä jakavaa.
Presidentti Stubb korosti uuden vuoden puheessaan, että on tärkeä kohdata ja keskustella eri tavoin asioista ajattelevien kesken. Ei käperrytä omaan ”kuplaamme”. Päätöksenteossa onkin usein välttämätöntä sovitella näkökohtia yhteen eli tehdä kompromisseja. Asiat kun eivät useinkaan ole mustavalkoisia.
Keski-Suomen hyvinvointialueella päättäjät ovat toimineet hyvässä yhteishengessä. Jatketaan pitämällä huolta lapsista ja nuorista sekä heikommassa asemassa olevista. Ei jätetä kaveria. Hoidetaan kukin omat vastuumme parhaan kykymme mukaan. Arvostetaan Suomen oikeusvaltiota, vapautta ja kansanvaltaisuutta.
Näin myös koko Keski-Suomi pysyy hyvänä paikkana elää, asua, perheellistyä, tehdä työtä ja yrittää.
Hyvää vuotta 2025 kaikille keskisuomalaisille!
Maria Kaisa Aula
Aluehallituksen puheenjohtaja
Keski-Suomen hyvinvointialue