Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Arto Lampila

Blogikirjoitus

Kohti hyvinvointialuetta yhteistyöllä ja yhdessä kehittämällä yli sektorirajojen

23.2.2022

Sosiaali-, terveys- ja pelatustoimen palveluiden vastuun siirtyminen kunnilta hyvinvointialueelle on yksi historiamme suurimmista roolien uusjaosta julkisella sektorilla. Kysymys ei kuitenkaan missään nimessä ole pelkästään julkisen sektorin mullistuksesta. Järjestöillä on merkittävä rooli sekä hyvinvointialueen palvelukokonaisuuksissa sekä alueen asukkaiden arjessa. Tästä syystä on tärkeää että järjestöt ovat aktiivisesti mukana myös hyvinvointialueen valmistelun aikana. 

Monimuotoinen järjestökenttä ja monta tapaa olla mukana

Järjestöjen vaikutus- ja osallistumismahdollisuuksista keskusteltaessa on tärkeää tiedostaa järjestökentän moninaisuus: On merkittäviä palveluntuottajajärjestöjä, jotka tarjoavat osaamistaan kuntien ja hyvinvointialueen käyttöön avoimien hankintaprosessien kautta, ja on järjestöjä, jotka järjestävät toimintaa lähinnä omalle jäsenistölleen - samoin kuin on järjestöjä, joilla on merkittäviä määriä palkattua henkilökuntaa sekä järjestöjä joiden koko toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Keskisuomalaisten hyvinvoinnin ja hyvinvointialueen toiminnan kannalta tärkeitä toimijoita löytyy kaiken kokoisista järjestöistä.

Tästä syystä on tärkeää että järjestöille tarjotaan erilaisia tapoja osallistua ja olla mukana hyvinvointialueen rakentamisessa - ja myöhemmin hyvinvointialueen toiminnassa.

Keskustelua käydään eri foorumeissa

Järjestöfoorumit tarjoavat matalan kynnyksen avoimen areenan tulla kuulemaan, kyselemään ja keskustelemaan valmistelun ajankohtaisista asioista. Näitä avoimia foorumeita järjestetään kahden kuukauden välein. Järjestöedustajia on mukana – ja tullaan hakemaan lisää - sekä osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa toimivissa palveluita kehittävissä työryhmissä sekä hyvinvointialueen yhtenäisiä toimintatapoja valmistelevissa työryhmissä. Lisäksi valmisteilla on sote- ja pela-järjestöjen asiantuntijaryhmän perustaminen valmistelun tueksi.

Tärkeää vuoropuhelua käydään myös järjestövetoisilla areenoilla, kuten järjestöjen ja maakunnan kumppanuuspöydässä.

Vuonna 2021 osana Rakenneuudistusta tukeva alueellinen valmistelu –hanketta valmisteltiin laajassa yhteistyössä kuntien työntekijöiden, järjestötoimijoiden sekä alueen asukkaiden kanssa pohjat Keski-Suomen järjestöyhteistyön ja osallisuuden toimntamalleille. Tämän vuoden aikana on tärkeää että yhdessä löydämme keinot varmistaa että nämä ajatukset aidosti toteutuvat Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Arto Lampila
projektipäällikkö, järjestöyhteistyö ja osallisuus, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma