Hyppää pääsisältöön

Potilastietojärjestelmän päivitys 27.–28.4. hidastaa päivystyspotilaiden hoitoprosesseja Sairaala Novassa, Laukaassa ja Keuruulla. Kiireettömissä tilanteissa, joissa vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa, toivomme asiakkaidemme odottavan maanantaihin.

Lue lisää.
Henkilö istuu sohvalla.

Blogikirjoitus

Kohtaa – kunnioita – kuuntele – kannusta

19.6.2023

Kesäkuussa tuli kuluneeksi kaksi vuotta, kun aloitin kuntouttavan työtoiminnan ohjaajana Hankasalmella Työpaja Pollarilla. Kuntouttava työtoiminta herättää monissa ennakkoluuloja, ajatuksia ja asenteita. Eikös vain? 

Ennakkoluulot ja asenteet eivät useinkaan välttämättä ole kovin positiivisia.  “Ei ne siellä mitään tee” tai ”Juovat vain kahvia.”  Nämä ovat yleisimpiä kuulemiani ajattelemattomia lausahduksia, ja näitä kuulevat valitettavan usein myös asiakkaani. 

Kuntouttavan työtoiminnan asiakas on pitkäaikaistyötön, jolla on usein työttömyyden lisäksi muita vakaviakin haasteita elämässään. Näitä haasteita voivat olla esimerkiksi koulutuksen puuttuminen, erilaiset sairaudet ja vammat, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat tai vaikkapa haastava perhetilanne, kuten oma tai läheisen vakava sairaus. 

Monesti uuden asiakkaan aloittaessa lähdetään liikkeelle arjen rytmin palauttamisesta. On oltava paikalla tiettynä päivänä, tiettyyn aikaan ja noudatettava yhteisiä pelisääntöjä. Tästä edetään sitten pajapäivien lisäämiseen ja mielekkään toiminnan löytymiseen.  

Rytmiä ja vaihtelua omien vahvuuksien löytämisen parissa

Kuntouttava työtoiminta ja työpaja antavat rytmiä ja vaihtelua asiakkaan arkeen. Mielekästä tekemistä, mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä sosiaalisten suhteiden ja taitojen vahvistamiseen. Vertaistuen merkitys on valtavan suuri. On muitakin, jotka ovat samassa tilanteessa ja ovat selvinneet ongelmallisesta ja haastavasta elämäntilanteesta eteenpäin. Työpaja antaa mahdollisuuden omien vahvuuksien löytymiseen ja niiden vahvistamiseen. 

Kuntouttavassa työtoiminnassa saa aikaa omien tavoitteiden selkeyttämiselle ja tulevaisuuden suunnitelmille. Kaikille kuntouttava työtoiminta ei sovi, mutta siinäkin tapauksessa kuntouttava työtoiminta herättelee miettimään omaa tulevaisuutta – omia mahdollisuuksia esimerkiksi koulutukseen, työhön tai eläkkeelle siirtymiseen.

Palatakseni alun ennakkoluuloiseen lausahdukseen, ettei pajalla tehdä muuta kuin juodaan kahvia, niin toki juomme kahvia, mutta sen kahvikupposen äärellä käydään hyviä ja tärkeitä keskusteluja, joissa mennään juuri sillä hetkellä, mitä on tapahtunut, ja jaetaan arjen iloja ja murheita yhdessä. Meillä on hyvä porukka ja hyviä tyyppejä, joista ihan jokaisella on oma tärkeä roolinsa ja osansa yhteisössämme. Toisella on hyvät sosiaaliset taidot, toinen on hyvä laittamaan ruokaa tai leipomaan, toinen on taitava käsistään, toinen osaa korjata tai rakentaa mitä vaan ja toisen rauhallinen suhtautuminen ja keskustelutapa voivat rauhoittaa toisen levotonta mieltä.

Mitä työpajallamme sitten tehdään? Työpaja Pollarilla toimii pesula, jossa pestään ikäihmisten pyykkejä, annetaan digiapua ja digitoidaan, korjataan kirjaston kirjoja, korjataan erilaisia koneita ja laitteita, laitetaan ruokaa, leivotaan ja tehdään erilaisia käsitöitä. 

Pajalaiset ovat taitavaa väkeä, mutta omien haasteiden edessä joskus paikalle saapuminenkin voi vaatia suuria ponnisteluja. Väitän, että toimintaakin tärkeämpää on pysähtyä itsensä äärelle ja miettiä, kuinka voin ja mitkä ovat minun voimavarani, mihin minä pystyn ja kykenen. Se, että tulee kuulluksi, nähdyksi, on osa yhteisöä ja mahdollisista vaikeuksistakin huolimatta voi selvitä ja olla merkityksellinen osa yhteisöä ja yhteiskuntaa. Rakentaa pala kerrallaan itseään kokonaisemmaksi. Siinä on mielestäni kuntouttavan työtoiminnan ydin.

Kohtaa. Kunnioita. Kuuntele. Kannusta. 

Nämä neljä sanaa ovat minulle työni tärkeimmät lähtökohdat, joihin on hyvä ja tärkeä ajoittain palata. Minulle työpajaohjaajana on tärkeää, että toimitaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä ja että työpajalle on hyvä ja turvallinen tulla omana itsenä, juuri sellaisena kuin on. Pyrin myös kuuntelemaan tarkasti ja herkällä korvalla reagoiden heti, kun siihen on tarvetta. 

Työpaja Pollari on osa Keski-Suomen hyvinvointialueen toimintaa. Hyvinvointialueelle siirtyminen on omalla kohdallani tuonut lisää työtä, vastuuta ja haasteitakin. Alku on ollut haparoivaa. Näen kuitenkin, että nyt jos koskaan on mahdollisuus ja väylät auki verkostojen luomiseen ja vahvistamiseen. Meillä on nyt mahdolliset myös kuntarajat ylittävään yhteistyöhön. Meidän pienempien toimijoiden on pidettävä lippu korkealla ja ääntä omiemme ja osaamisemme puolesta! Kyllä meillä Hankasalmellakin osataan – ja hyvin osataankin! Toivon, että omalla työllä, asennoitumisella ja avoimella toiminnalla voin osaltani madaltaa kuntouttavaan työtoimintaan liittyviä ennakkoluuloja ja asenteita.

Kysykää ja käyttäkää rohkeasti ja ennakkoluulottomasti erilaisten työpajojen palveluita. Se on tärkeää ja merkityksellistä meille kaikille. Muutoinkin saa ottaa yhteyttä ja nykäistä hihasta kylillä.

Image

Nähdään! 

 

Työpajaohjaaja Tuovi Tommola, Työpaja Pollari