Hyppää pääsisältöön
Nuori tyttö katsoo ikkunasta ulos.

Blogikirjoitus

Keski-Suomen perhekeskustoimintaa edistetään suurella sydämellä

30.9.2021

”Niin monen monta tietä vois täällä taivaltaa, niin monta Vilijonkkaa ois hauska haastattaa, niin monta seikkaa täällä, kun tarttis ymmärtää, miks suuri on niin suurta ja pieni pienempää. On sinua ja minua, on vahvaa niin ja heikkoa, on monenlaista peikkoa yks varsinkin. Tää pieni muumipeikko kai, kun liian suuren maailman nyt sai.” ­Muumipeikon laulu 

Jämsän sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluiden johtajat toivottivat osuvin sanoin Keski-Suomen perhekeskusyhdyshenkilöt tervetulleeksi viime perjantaina Jämsään yhdyshenkilöiden etäkokoukseen. Keski-Suomen perhekeskusyhdyshenkilöverkosto on oleellinen osa alueemme perhekeskustoimintaa. Kuntien perhekeskustoiminnan eroavaisuuksista huolimatta verkostossa on kehitysmyönteinen, toinen toistaan tukeva ilmapiiri ja yhteistyö kuntien välillä on kantanut jo monenlaista hedelmää. Perhekeskusyhdyshenkilöiden verkostoon kuuluvat edustajat jokaisesta alueen kunnasta sekä keskeisistä kolmannen sektorin toimijoista. Tällä verkostolla on koko nelivuotisen toimintansa aikana ollut merkittävä rooli maakunnallisen perhekeskustoiminnan kehittämisen ja yhteistyön osalta.

Aitoa ja asiakaslähtöistä yhdessä kehittämistä

Osallistuttuani viime perjantaina tulevan hyvinvointialueemme perhekeskustoimijoiden kokoukseen, voin vain todeta, että meillä Keski-Suomessa tehdään valtavan hienoa työtä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin eteen. Kunnissa kehitetään uusia, asukkaiden tarpeista lähtevää toimintaa ja ammattilaisten välinen yhteistyö sekä tahtotila kehittämiseen on vahvaa. Kuntien perhekeskustyöntekijät ja perhekeskustoiminnan vastuuhenkilöt, nämä joka paikan Jantuset, kuten yksi itseään tituleerasi, tekevät verkostoineen tärkeää työtä. Jokainen heistä ansaitsi saada lapsiperhetoimijan olympiakullan!

Perhekeskustoiminnan päätehtävä on monialaisesti ja palveluita yhteen sovittaen edistää lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta sekä tarjota sote-palveluita keskitetysti. Useammassa kunnassa on osana perhekeskusten arkea tarjolla lakisääteistä varhaisen tuen ohjausta ja neuvontaa avoimen toiminnan yhteydessä. Tämä esimerkki on osoitus siitä, että olemme menossa oikeaan suuntaan palveluiden painopisteen siirtyessä pois korjaavista palveluista kohti oikea-aikaista tukea varhaisemmassa vaiheessa. Myös monialaisesti tuotettu toiminta lisääntyy. Tästä viimeisin hyvä esimerkki on Jyväskylässä Huhtasuon perhekeskuksen toimipisteessä käynnistyvä Parisuhteen huoltoasema -toiminta, jota kaupunki toteuttaa yhteistyössä seurakunnan kanssa.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

Sote-palveluiden lisäksi hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen tukemisella on tärkeä rooli perhekeskustoiminnassa. Esimerkiksi Äänekoskella on vahvistettu kulttuuripalveluiden mukana oloa osana perhekeskustoimintaa, tästä hieno esimerkki on LAKU-lähete, jossa lapselle tai perheelle voidaan myöntää kulttuurilähete esimerkiksi perheen vähävaraisuuden perusteella.

Muuramessa on taas lähdetty vahvistamaan taaperoikäisten liikkumista osana perheen kokonaisvaltaista hyvinvoinnin tukemista Luontoaskel-lähetteen avulla. Yksinäisyyttä kokeville nuorille taas on kehitetty kohdennettua toimintaa, muun muassa luontoretkeilyn ja lautapelikerhon muodossa. Koronapandemiasta johtuen perhekeskusten kohtaamispaikkatoimintaa on järjestetty ulkona leikkipuistoissa ja yhden perhekeskuksen ohjelmasta löytyy joogahetki.

Lapsiperheiden palvelukokonaisuus vahvistuu

Vaikka kunnissa tehdään hienoa kehittämistyötä lapsiperheiden eteen, kehittäjien olotila on ajoittain kuin Muumipeikolla laulussa: perhekeskustoiminta on täynnä lukuisia teitä ja polkuja, josta yritetään löytää ne oikeat ja pitää tuo valtava kokonaisuus jotenkin halussa. Pienet ja suuret taivaltajat ovat tärkeää kohdata ja kaikki tiet saada sovitettua selkeäksi kokonaisuudeksi. Tulevan hyvinvointialueen toimintaa säätelevä lainsäädäntö velvoittaa alueita yhteensovittamaan palveluita. Tämä lain pykälä vahvistaa perhekeskustoiminta entisestään. Kun vielä vuoden 2022 alussa avautuvat lapsiperheiden ja nuorten OmaKS.fi-sivustot vastaanottopalveluineen ja Keski-Suomen ”OmaNanny” tulee tukemaan vanhempia etävastaanoton kautta, voimme ilolla todeta, että olemme vahvasti matkalla kohti lasten ja nuorten ja perheiden hyvinvointialuetta.

Hanna Hämäläinen
Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet
projektipäällikkö, lapset, nuoret ja perheet