Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Henkilöt työpöydän ääressä.

Blogikirjoitus

Keski-Suomen hyvinvointialueella tutkimus rakentaa tulevaisuutta

7.11.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueella tutkimus on ollut keskeisessä roolissa pitkään, ja olemme vahvasti matkalla kohti tieteellisen tutkimuksen kärkeä. Tieteellinen tutkimus ei ole meillä vain akateemista pohdintaa, vaan se toimii käytännön työkaluna asukkaidemme paremman terveyden ja hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Käynnissä on lukuisia hankkeita, joiden tavoitteena on kehittää terveys- ja sosiaalipalveluita sekä alueellisella että kansainvälisellä tasolla. Tutkimusstrategiaa edistävät hyvinvointialueelle perustettu TKKI-neuvottelukunta (tutkimus, kehitys, koulutus, innovaatiot) ja helmikuussa 2024 hyväksytty TKKI-ohjelma.

Vuonna 2023 Keski-Suomen hyvinvointialueen tutkimusyksikössä tuotettiin noin 260 lääke-, hoito- ja terveystieteellistä julkaisua. Tämä työ tukee alueen terveys- ja sosiaalipalveluiden kehitystä ja tuottaa uusia hoitomenetelmiä sekä tehokkaampia ratkaisuja. Erityisiä painopisteitä ovat olleet syöpä-, sydän- ja verisuonitautien sekä mielenterveyden tutkimus. Lisäksi geenitutkimus ja tekoälyn hyödyntäminen ovat nousevia teemoja, joiden avulla pyrimme laajentamaan tutkimusta kattamaan entistä monipuolisemmin hyvinvointialueen toimintaa ja palveluita.

Uusilla tutkimusavauksilla kohti laajempaa vaikuttavuutta ja innovaatioita

Kehittyvät tutkimusalueet tuovat uusia mahdollisuuksia Keski-Suomen hyvinvointialueella. Yksi näistä alueista on vaikuttavuustutkimus, jossa keskitytään siihen, miten palvelut parantavat asiakkaiden hyvinvointia käytännössä. Liikunnan ja elämäntapojen vaikutus terveyteen on myös tutkimuksen keskiössä. 

Sosiaalitieteiden tutkimus tuo uusia näkökulmia sosiaalisen hyvinvoinnin kehittämiseen. Tutkimusaiheina ovat muun muassa sosiaalityön käytännöt ja sosiaalipolitiikka. Tämä tutkimus vahvistaa Keski-Suomen asemaa johtavana sosiaalialan kouluttajana ja kehittäjänä Suomessa.

Biopankki- ja geenitutkimukset puolestaan mahdollistavat yksilöllisemmän hoidon kehittämisen. Tekoälyä ja terveystietojen analysointia hyödynnetään palvelujärjestelmien kehityksessä, mikä parantaa entisestään palveluiden tehokkuutta ja kohdennettavuutta. Näiden aiheiden lisäksi sosiaali- ja terveystieteiden koulutus on tärkeä tutkimus- ja kehitysalue, joka varmistaa, että tulevaisuuden ammattilaiset ovat valmiita vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin.

Yhteistyö on avain menestykseen

Tutkimuksen menestys perustuu vahvaan yhteistyöhön. Teemme tiivistä yhteistyötä yliopistojen ja muiden oppilaitosten kanssa. Yhteiset professuurit ovat konkreettinen esimerkki yhteistyöstämme. Lisäksi monitieteiset tiedepäivät ja muut yhteistyöprojektit ovat keskeisessä roolissa uusien ideoiden ja ratkaisujen syntymiselle. Tutkimus- ja koulutusyhteistyö tuo mukanaan uusia innovatiivisia tutkimusmahdollisuuksia. Samalla se kasvattaa Keski-Suomen hyvinvointialueen vetovoimaa ja kansainvälistä näkyvyyttä.

Tulevaisuus on täällä – tieteellä parempaa arkea

Keski-Suomen hyvinvointialueen selkeä tavoite on olla Suomen johtava alue tieteellisen tutkimuksen hyödyntämisessä. Tutkimuksen tarkoitus ei ole tutkia pelkästään mennyttä tai nykyhetkeä, vaan se tähtää tulevaisuuteen tuoden niin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille kuin asiakkaille uudenlaisia ratkaisuja ja työvälineitä arjen työhön.

Keski-Suomi ei pelkästään seuraa kehitystä – se luo sitä. 

Tutustu tutkimustoimintaamme: www.hyvaks.fi/tutkimus 

 

Toni Ruohonen, TKKI-päällikkö