Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Ikääntynyt nainen ja hoitaja kävelevät käytävällä

Blogikirjoitus

Ikääntyneiden kuntoutusta maalaisjärjellä

30.5.2023

Uuraisten kuntoutusyksikkö Ketterä on lyhytaikaishoidon yksikkö, jossa hoidetaan sairaalasta kotiutuvia, kuntoutusta tarvitsevia, omaishoidon lomituksia ja kriisipaikoillakin olevia asiakkaita. Meillä myös tarvittaessa onnistuu palliatiivinen hoito ja saattohoito. Teemme tiivistä yhteistyötä kotihoidon ja omaishoitajien kanssa.

Pienessä maalaiskunnassa Uuraisilla olen oppinut, mitä kuntouttava työ ikääntyneiden parissa tarkoittaa. Miten todella kohdata asiakas kokonaisuutena, eikä jokaista asiakasta saman kaavan mukaan. Me kuntoutusyksikkö Ketterässä teemme arjessa paljon arvokasta työtä asiakkaiden kuntoutuksen ja elämänlaadun eteen ja kehitämme yksikkömme toimintaa muuttuvan asiakaskunnan mukana. Teemme moniammatillista työtä, joka tukee asiakkaitamme hankalimmissakin elämän vaiheissa.

Kuntoutuksen arvo arjessa

Vuosi vuodelta olen ymmärtänyt yhä paremmin, kuinka arvokasta ja tärkeää työtä ikääntyneiden parissa voi tehdä. Kuinka lähes päivittäin voi innostua asiakkaan kanssa siitä, että hän saa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan otettua itsenäisesti askelia tai jaksaa kävellä tänään viisi metriä pidemmälle kuin eilen. Kuinka paljon ikääntyneen elämänlaatua voidaan parantaa, kohtaamalla asiakas kokonaisuutena ja panostamalla kuntoutukseen. Ja kuinka paljon siinä samalla säästetään yhteiskunnan jo valmiiksi vähissä olevia resursseja.

Kuntouttavasta hoitotyöstä puhuttiin jo opiskeluaikana hienoin korulausein. Unohdettiin, erityisesti ikääntyneiden kanssa, tärkeimmässä osassa oleva asia: yksinkertaisuus ja helppous. Vuosien varrella olen ymmärtänyt, että kysymys on hyvin usein resurssien puutteesta. Työtä on huomattavasti helpompi ja nopeampi tehdä niin, että asiakas ei osallistu toimiin vaan hoitaja tekee asiakkaan puolesta. Asiakkaan osallistuminen päivittäisiin toimiin vaatii hoitajilta aikaa ja kärsivällisyyttä, ja näistä erityisesti aika on useasti kortilla.

Minun toiveeni olisi, että kaikessa hoitotyössä muistettaisiin asiakkaan kuntouttaminen maalaisjärjellä, ilman ylimääräisiä temppuja.

Pienet konkreettiset teot vievät pitkälle

Ikääntyneen toimintakykyä on pienilläkin teoilla helppo ylläpitää ja jopa nostaa. Kävelyn harjoittelu on yksi helppo tapa kuntouttaa ikääntynyttä. Aloitetaan muutaman askeleen matkasta ja nostetaan askeleiden määrää pikkuhiljaa. Hoitaja voi tarvittaessa kävellä pyörätuolin kanssa asiakkaan takana, jos voimat loppuvat kesken matkan. Jokainen kävelty askel ja yhdessä tehty arjen toiminto ylläpitää asiakkaan toimintakykyä. Meillä Ketterässä on ollut todella hyvänä apuna pitkät sisäkäytävät, joiden varrelle on teipattu lattiaan kävelty matka metreinä. Näin voidaan konkreettisesti ja helposti todentaa metrimäärät, joita asukas kävelee.

Minun toiveeni olisi, että kaikessa hoitotyössä muistettaisiin asiakkaan kuntouttaminen maalaisjärjellä, ilman ylimääräisiä temppuja. Muistetaan myös, että moniammatillisuus on tärkeää kuntoutuksessa ja erityisesti sen suunnittelussa, mutta vain yksi osa asiakkaan kuntoutusta. Hoitajilla pitäisi olla suurempi rooli arjen kuntoutuksessa! On myös tärkeä ymmärtää, että välillä kuntoutusmatkalle voi tulla töyssyjä ja hetkellisesti voi tuntua, ettei kuntoutuminen etene toivotulla tavalla. Tällöin on tärkeä hakea tukea kollegoilta ja moniammatillisesta tiimistä.

Riikka Paananen
sairaanhoitaja, Uuraisten palvelukoti Ketterä