Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Jani Huotari

Blogikirjoitus

Elämäntavat perustana kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille ja terveydelle

21.11.2024

Terveyttä edistävät elämäntavat koostuvat monista eri osatekijästä, kuten liikunnasta, ravitsemuksesta ja uniterveydestä. Jokainen meistä voi omilla valinnoilla vaikuttaa omiin tapoihin ja tottumuksiin. Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan asioita, joihin toivoisi tekevänsä elämässään muutoksia. Uusien asioiden kokeileminen ja löytäminen tuo usein iloa elämään ja voi auttaa päästämään irti vanhoista tottumuksista. Mitä suurempaa elämäntapamuutosta tavoittelee, sitä pienemmistä osatavoitteista suunnitelma kannattaa lähteä rakentamaan. 

Liikunnan harrastaminen on edullinen ja monipuolinen lääke  

Liikunnan terveysvaikutukset ovat moninaiset, sillä liikunta ehkäisee useita eri sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja useita syöpäsairauksia. Lisäksi liikunta auttaa stressihallinnassa, vähentää ahdistuneisuutta sekä masennukseen sairastumisenriskiä. Kaikenlainen päivittäinen fyysinen aktiivisuus ja paikallaolon välttäminen on terveydelle hyväksi. Jotta liikunnasta saataisiin pidempiaikaisia ja moninaisempia terveyshyötyjä, tulisi liikunnan olla kuitenkin mahdollisimman säännöllistä.  

Jokaisella tulisi olla mahdollisuus löytää itselle mieleinen tapa liikkua ja harrastaa. Erilaisiin vaihtoehtoihin ja lajeihin kannattaa lähteä tutustumaan. Esimerkiksi luonnossa liikkumisessa yhdistyy useat hyvinvointia ja terveyttä edistävät osatekijät. Jo pelkästään luonnossa oleilulla on positiivisia vaikutuksia mielialaan, stressinhallintaan, keskittymiskykyyn ja työkuormituksesta palautumisen kokemukseen. Luontoympäristöä ei tarvitse lähteä etsimään kovin kaukaa, sillä useampi suomalainen löytää lähiluonnon alle 500 metrin päästä kotoaan. Luontoympäristöt mahdollistavat myös monenlaisen liikkumisen ympäri vuoden, joku tykkää avantouinnista, kun taas toinen viihtyy metsässä geokätköilyn parissa. 

Ravitsemuksella on keskeinen merkitys elämässämme 

Terveyttä edistävä ruokavalio on kokonaisuus, johon kuuluu säännöllinen ateriarytmi, monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio. Kiireen keskellä ruuanvalmistus tai ruuasta nauttiminen voi tuntua ajoittain vaikealta, joten suunnitelmallisuuteen on syytä panostaa. Hyvään ruokailuhetkeen kuuluu keskeisesti ruuan tuoksuista, väreistä ja mausta nauttiminen eri aistiemme välityksellä – suorittamisen sijaan. Suomalaiset ravitsemussuositukset antavat vankan tutkimustietoon perustavan pohjan koko väestöryhmän elinkaarenaikaiselle ravitsemukselle. 

Ruuanvalmistus ja syöminen on parhaimmillaan myös perheen yhteistä aikaa. Tuolloin avautuu mahdollisuus nauttia perheenjäsenten seurasta ja suunnitella tulevaa ruokalistaa ja ruokailuhetkiä. Säännölliset ruokailutottumukset tuovat arjen keskelle puolestaan rutiinia ja auttaa välttämään hallitsematonta syömistä. Kiireetöntä ruokailuhetkeä voi edistää esimerkiksi tietoisella syömisellä, jossa ruokailutilanne rauhoitetaan häiriötekijöiltä ja ruoan syömiseen keskittymiselle annetaan riittävästi aikaa. Kokkailutaitoja voi kehittää jatkuvasti tutustumalla uusiin resepteihin ja ruoka-aineisiin. 

Uni lataa akkujamme 

Ihminen nukkuu keskimäärin kolmasosan elämästään. Uni häiriintyy kuitenkin helposti erilaisista häiriötekijöistä, joten mahdollisiin uniongelmiin kannattaakin puuttua varhain. Hyvin nukutun yön jälkeen mieli on virkeä ja keho on valmis tulevan päivän askareisiin. Jo muutama huonosti nukuttu yö voi vaikuttaa mielialaan ja tehdä arjesta takkuista. Unella onkin monta tärkeää tehtävää, se ylläpitää tarkkaavaisuuden, muistin ja oppimisen edellytyksiä, edistää hyvää mielialaa, ehkäisee stressiä sekä tukee vastustuskykyä. 

Hyvän yöunen rakentaminen alkaa jo aamulla herätessä. Säännöllinen päivärytmi ja arjen hallinta tasapainottaa päivänaikaista kuormitusta sekä valmistaa hyville yöunille. Päivään tulisi mahtua vireyttä edistävää toimintaa, taukoja ja lepoa sekä tasaisesti ravintoa energian saamiseksi. Illalla ennen nukkumaan menoa on hyvä rentoutua ja rauhoittaa päivän aikaisesta kiireestä ja ylläpitää omia iltarutiineja. 

Tukea ja ohjausta elämäntapojen muutokseen 

Terveyttä edistävien elämäntapojen pohtiminen on arvokas asia, mutta pysyvien muutosten tekeminen ei ole aina helppoa ja yksinkertaista. Muutoksen mahdollistamisen tukena voidaan hyödyntää myös ammattilaisten ohjausta. Ammattilaisen kanssa yhdessä voi kartoittaa muutostarpeita, voimavaroja sekä laatia yksilölliset tavoitteet ja suunnitelma muutoksen mahdollistamiseksi. Elämäntapaohjaus voi pitää sisällään muutaman tapaamisen tai olla pidempiaikainen ja etenevä asiakasprosessi. Ammattilaisen tehtävänä on kulkea asiakkaan rinnalla muutosmatkan aikana.  

Voit olla yhteydessä elämäntapamuutokseen liittyvissä asioissa oman asuinalueesi terveysasemalle tai digitaalisen sote-keskuksen elämäntapaohjaajaan. Elämäntavat voi ottaa puheeksi myös esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa tai neuvolapalveluissa. Kuntien maksuton liikuntaneuvonta tarjoaa myös mahdollisuuden omien elämäntapojen tarkasteluun, kun tavoitteena on saada liikkuminen vahvemmin osaksi arkea. Myös erilaisiin itse- ja omahoito-ohjelmiin kannattaa tutustua ja hyödyntää elämäntapamuutosten tukena.   

Jani Huotari 
Elämäntapaohjauksen koordinaattori 
Keski-Suomen hyvinvointialue 

 

Lisätietoa:  
 
Keski-Suomen hyvinvointialueen hoito- ja palveluketjut 

Liikuntaneuvonta Keski-Suomessa 

Itse- ja omahoito-ohjelmia