Lapsi potilaana
Tälle sivulle on koottu tietoa ja ohjeita sairaalassa potilaana olevan lapsen vanhemmille.
Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.
Katso poikkeusaukioloajat täältä.Tälle sivulle on koottu tietoa ja ohjeita sairaalassa potilaana olevan lapsen vanhemmille.
Jos tulette tutkimukseen tai toimenpiteeseen kutsuttuna ja ette voi tuoda lasta osastolle sovittuna päivänä, ilmoittakaa asiasta mahdollisimman pian. Jos perheessä on tarttuvia tauteja tai jos lapsi itse on sairastunut, lasta ei voi tuoda osastolle. Epäselvissä tapauksissa soittakaa osastolle. Lastenosaston kanslian puhelinnumero on 014 269 1001.
Lapselle on hyvä ottaa mukaan unilelu tai jokin muu hänelle tärkeä "juttu". Lapset voivat halutessaan olla omissa vaatteissaan, mikäli vanhemmat huolehtivat niiden puhtaudesta. Magneettitutkimukseen ja leikkaussaliin meneville vaihdetaan aina sairaalavaatteet. HUOM! Sairaala ei vastaa omista leluista ja vaatteista.
Omat käytössä olevat lääkkeet, erikoismaidot, tai lapsen hoitoon tai liikkumiseen tarvittavat tärkeimmät apuvälineet on myös syytä ottaa mukaan.
Lapsen joutuessa sairaalaan pyrimme järjestämään hänen olonsa mahdollisimman viihtyisäksi. Pienet palkinnot toimenpiteiden jälkeen saavat monesti ikävätkin asiat unohtumaan.
Osaston ulkopuolella on myös pieni leikkitila, jonka käytöstä saat lisätietoa henkilökunnalta. Lapsen iän, voinnin ja mielenkiinnon mukaan osastolta löytyy erilaisia viihdykkeitä, kuten leluja ja pelejä. Erityisen tärkeitä viihdykkeet ovat silloin, kun lapsi joutuu infektion tai jonkun muun syyn takia olemaan huoneessaan. Lapsella on mahdollisuus ulkoiluun voinnin, tutkimusten sekä osaston kokonaistilanteen salliessa.
Pelottaako pistos?
Pistospelkovideoista voi olla apua, jos pistos pelottaa lasta.
Videot on käännetty myös ruotsin, englannin, venäjän ja arabian kielelle.
Videos have been translated to English, Swedish, Russian, and Arabic.
Lapsen hoitoon osallistuu tarvittaessa useita eri henkilöitä. Lääketieteellisestä hoidosta vastaavat erikoislääkärit ja erikoistuvat lääkärit, hoitotyöstä sairaanhoitajat ja lastenhoitajat. Henkilökuntaamme osastolla kuuluvat lisäksi osastonsihteerit ja sairaalahuoltajat.
Tarvittaessa myös erityistyöntekijä voi osallistua lapsen hoitoon. Erityistyöntekijöiden tapaaminen on yleensä tarpeellista, kun lapsi tai nuori sairastaa jotain pitkäaikaissairautta. Sairaalassamme työskentelee seuraavia lastentautien erityistyöntekijöitä:
Osastolla on myös moniin eri terveydenhuoltoalan ammatteihin valmistuvia opiskelijoita.
Sairaalassa ollessaan lapsi tai nuori tarvitsee läheisen ihmisen tukea ja huolenpitoa tunteakseen olonsa turvalliseksi ja saadakseen mahdollisimman myönteisen kokemuksen sairaalassa olostaan. Tämän vuoksi toivomme, että toinen vanhemmista olisi lapsen luona mahdollisimman paljon. Vanhemmalla onkin mahdollisuus yöpyä lapsen kanssa samassa huoneessa.
Koko henkilökuntamme on saanut Vanhemmat Vahvasti Mukaan (VVM) -koulutuksen. Koulutus on kehitetty Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja malli perustuu kehityspsykologisiin teorioihin ja tieteelliseen tutkimustyöhön. Sairaala Novan lastenosaston koulutuksen tavoitteena on ollut kehittää osastomme perhelähtöistä hoitoa.
Vanhempien rooli lapsensa parhaana asiantuntijana on meille erityisen tärkeä ja voidaksemme yhdessä suunnitella lapselle parasta mahdollista hoitoa hänen yksilöllisyyttään unohtamatta, toivommekin vanhempien osallistuvan lääkärinkierrolle ja päätöksentekoon lapsen tai nuoren asioissa. Perhelähtöinen toimintatapa antaa lapselle tai nuorelle ja vanhemmalle mahdollisuuden tulla kuulluksi ja tukee näin turvallista kotiutusta.
Jotta jaksaisitte olla lapsenne kanssa sairaalassa, teidän tulee huolehtia myös omasta hyvinvoinnistanne, riittävästä levosta, ulkoilusta sekä ravinnosta. Osastolla on vanhemmille tarkoitettu taukotila, joissa on kahvinkeitin, vedenkeitin, jääkaappi ja mikroaaltouuni. Lastu ry tarjoaa kahvit vanhemmille. Henkilökunnalta kuulet tarkempia tietoja tilojen käyttämisestä.
Lapsen vanhempia, sisaruksia ja muita vieraita varten sairaalasta löytyy kahvila Solina ja ravintola Poukama. Myös sairaalan R-kioskilla on mahdollista kahvitella tai ruokailla. Lisätietoja Sairaala Novan oheispalvelut -sivulta.
Vanhemmat ja sisarukset ovat tervetulleita osastolle ilman aikarajoitusta. Muiden vierailusta on hyvä sopia hoitohenkilökunnan kanssa erikseen. Alle kouluikäisiä lapsia ei kannata tuoda infektioita sairastavien lasten luokse tartuntavaaran vuoksi.
Huom! Varmistathan etukäteen voivatko vanhempien lisäksi muut vierailla osastolla.
Sopivia tuomisia lapselle ovat lelut, kirjat, pelit tai vastaavat. Ne olisi hyvä varustaa lapsen nimellä.
Osastolla hoidetaan myös lapsia, joilla on allergioita. Tämän vuoksi toivomme, että vierailet tuoksutta. Kukkien tuomisesta on hyvä neuvotella hoitohenkilökunnan kanssa.
Muista käsihuuhteen käyttö vieraillessasi!
Kukkulan koulu on sairaalakoulu ja yksi Jyväskylän kaupungin erityiskouluista. Sairaalakoulujen tehtävästä määrätään perusopetuslaissa.
Sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään sairaalassa potilaana olevalle oppilaalle opetusta siinä määrin kuin se hänen terveytensä ja muut olosuhteet huomioon ottaen on mahdollista. (PoL §4, 3 mom)
Opetus järjestetään oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti ja siten, että se edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä. (PoL §3, 2 mom)
Kukkulan koulussa:
Lisätietoja Kukkulan koulun verkkosivuilta.