Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Syöpälääkehoitopolku

Tälle hoitopolulle on kattavasti koottu ohjeita ja neuvoja syöpälääkehoitoa saavalle potilaalle.

Hoitopolku on saatavilla myös sovelluksen kautta. Jos saat syöpähoitoa ja haluat ottaa sovelluksen käyttöön, kerrothan siitä syöpätautien poliklinikan tai Sairaala Novan hoitokeskuksen henkilökunnalle.

Tietoa syöpälääkehoidon alkaessa

Ensikäynti on syöpälääkärin vastaanottokäynti, jossa käydään läpi tutkimustulokset, keskustellaan voinnistasi, sairaudesta ja sen ennusteesta sekä tehdään hoitosuunnitelma, joka sisältää annettavat lääke- ja/ tai muut hoidot sekä seurannan suunnitelman. 

Lääkärin vastaanoton jälkeen tapaat hoitajan, jonka kanssa läpikäyt hoitoon liittyvän ohjauksen. Saat lääkitykseesi ja hoitoosi liittyvää ohjausmateriaalia. tarvittaessa hoitaja varaa sinulle uuden ohjausajan joko vastaanotolla tai puhelimitse tapahtuvaksi. 

Ohjauksessa pyritään antamaan sinulle ja omaisillesi tietoa sairaudesta, hoidon merkityksestä, toteutuksesta, sivuvaikutuksista ja seurannasta. Ohjauksen tavoitteena on myös tukea sinun ja läheistesi jaksamista sekä valmiuksiasi osallistua hoitoon. 

Seurantakäynti. Lääkärin määräyksen mukaisesti sinulle varataan seurantavastaanotto käynti.  Vastaanottoa edeltävästi sinulle ohjelmoidaan tarpeen mukaan kuvantamistutkimuksia ja verikokeita, joilla lääkityksen tehoa ja vastetta arvioidaan. 

Suonen sisäiset lääkehoidot toteutetaan Sairaala Novan hoitokeskuksessa ja joissain tilanteissa myös syöpä- ja verisairauksien osastolla. Suunkautta otettavat tabletti lääkehoidot toteutuvat tablettihoitajan ohjaamina siten, että puhelimitse saat ohjeet verikokeisiin ja lääkkeiden oikea-aikaiseen ottamiseen. 

Lääkäri kirjoittaa reseptit hoitoosi liittyvistä tarvittavista tukilääkkeistä, kuten pahoinvoinnin estolääkitys, kortisoni ja valkosolukasvutekijä. 

Pahoinvointia ehkäisevää lääkettä annetaan hoitokäynnin yhteydessä. Lisäksi lääkäri kirjoittaa sinulle reseptillä kotikäyttöön yhtä tai useampaa pahoinvointilääkettä, joiden käyttöön saat hoitajalta tarkemmat ohjeet. 

Kortisonia (dexametason) määrätään reseptillä ja annetaan usein hoitokäynnin yhteydessä pahoinvoinnin hoitoon ja allergisten reaktioiden ehkäisemiseksi hoidon yhteydessä. Jos kortisoni aiheuttaa närästystä, ylävatsakipua tms. käytä vatsansuojalääkettä (esim. Somac, Omeprazol, Pantoprazol) vähintään hoidon ajan, tarvittaessa pidempäänkin. Vatsansuojalääkettä saa apteekista ilman reseptiä ja lääkäri voi kirjoittaa pyydettäessä isommasta annoksesta reseptin. 

Valkosolukasvutekijää käytetään usein solusalpaajahoidon aiheuttaman neutropenian (= veren valkosoluvajaus) hoitamiseen. Valkosolukasvutekijäpistos tehostaa infektioita vastaan taistelevien valkosolujen tuotantoa luuytimessä. Valkosolukasvutekijä annetaan pistoksena. Valkosolukasvutekijäpistoksen saa pistää aikaisintaan 24 tuntia lääkehoidon päättymisen jälkeen. Voit pistää valkosolukasvutekijän itse tai varata ajan hoitajalle sote-keskukseen hoitoa seuraavaksi päiväksi. Tarvittaessa saat ensimmäisen lääkeruiskun mukaan hoitokäynnillä, jos kela ei ole ehtinyt tehdä lääkekorvattavuus päätöstä. 

Lääkäri tekee ensikäynnillä B-lausunnon ja toimitamme sen syöpätautien poliklinikalta suoraan Kelaan. Lausunnolla haetaan lääkekorvausta syövän lääkehoitoon käytettävistä lääkkeistä. Korvauspäätöksen jälkeen saat ostettua lääkkeitä reseptillä apteekista. Moni syövän hoitoon käytettävistä lääkkeistä kuuluu erityiskorvattavuuden piiriin. Katso lisätietoja: Lääkekorvaukset (Kela)  

Osa solusalpaajalääkkeistä aiheuttaa hiusten lähtöä. Mikäli sinun hoitosi aiheuttaa hiustenlähdön, saat peruukin hankintaa varten palvelusetelin hoitajan ohjauskäynnin yhteydessä. Peruukkia on hyvä sovittaa ja tilata se jo valmiiksi, ennen hiustesi lähtöä.  

Syövän hoitoon liittyville tutkimus- ja hoitokäynneille olet oikeutettu saamaan korvattavuutta matkakustannuksista. Hoitaja tekee sinulle matkakorvaustodistuksen. Katso lisätietoja: Matkakorvaukset (Kela)  

Yleistä tietoa syövän hoidossa käytettävistä lääkehoidoista. Voit lukea lisää alla olevista linkeistä. 

Hoidon sivuvaikutukset

Syöpälääkehoitoja ovat pääasiassa solusalpaajat eli sytostaatit, hormonaalisesti vaikuttavat lääkkeet, immunologiset hoidot ja erilaiset täsmälääkehoidot.

Osa lääkkeistä annostellaan suonensisäisesti ja osa suun kautta. Lääkkeillä on valitettavasti myös sivuvaikutuksia.

Hoitaja läpikäy kanssasi juuri sinun saamaasi lääkkeeseen tyypillisesti liittyvät sivuvaikutukset ja ohjaa niiden hallintaa ja hoitoa.

Solunsalpaajahoito vaikuttaa veriarvoihisi.  

Alentunut valkosolumäärä, erityisesti neutrofiilisten valkosolujen määrän lasku eli neutropenia, altistaa elimistösi tulehduksille. 

Jos verihiutaleiden (trombosyytit) määrä laskee, verenvuotovaara lisääntyy ja saa tavallista herkemmin mustelmia. Säärten alueelle ja poskien sisäpinnoille voi tulla pistemäisiä verenpurkaumia eli petekioita. Pienen trombosyyttimäärän seurauksena voi myös tulla nenä- tai ienverenvuotoa  

Jos punasolujen määrä (hemoglobiini) laskee, syntyy anemia. Anemia voi aiheuttaa väsymystä, kalpeutta, päänsärkyä, sydämen sykkeen nousua ja aiempaa herkempää hengästymistä.  

Syöpähoitojen yhteydessä otetaan toistuvasti verikokeita. Tarvittaessa lääkäri muuttaa lääkityksesi aikataulua tai annostusta veriarvomuutosten vuoksi. 

Syöpälääkehoidolle tyypillisiä sivuvaikutuksia ovat pahoinvointi ja ruokahaluttomuus. Erityisesti jos saat solunsalpaajahoitoa.

Lääkehoidot, muutokset ravitsemuksessa ja liikunnassa vaikuttavat usein myös suoliston toimintaan. Hoitojen on tärkeää, että huolehdit säännöllisestä vatsantoiminnasta.

Solunsalpaajahoitojen jälkeen sinulla saattaa esiintyä ihon kuivumista, ihottumaa, suun arkuutta ja kuivumista, silmien ärtymistä ja nenän limakalvon kuivuutta. Limakalvojen haittavaikutukset ilmenevät yleensä kipuna, punoituksena sekä joskus myös haavaumina. 

Limakalvo- ongelmia esiintyy myös sukuelimissä. Solusalpaajia saavilla naisilla emättimen kuivuus on tavallista. Siitä aiheutuu kirvelyä, kutinaa ja joskus haavaumiakin. Limakalvoja voi hoitaa ja kosteuttaa. Alapesu kannattaa tehdä pelkällä vedellä. Apteekista löytyy limakalvojen kostutukseen tarkoitettuja tuotteita.

Osa solunsalpaajista aiheuttaa hiustenlähtöä, ja muu karvoitus kuten ripset ja kulmakarvat, saattavat myös vähentyä. Hiukset alkavat lähteä noin kaksi tai kolme viikkoa ensimmäisen hoidon jälkeen, mutta hiusten lähtö on yksilöllistä. Osalla hiukset lähtevät nopeasti tukkoina ja toisilla vähitellen. Hiukset kasvavat takaisin hoidon päätyttyä.

Miten pitää huolta hiuksista hoitojen aikana? 

Pese hiuksesi haalealla vedellä ja käytä vähän shampoota, joka on hellävaraista ja jossa on neutraali pH. Huuhtele varovasti ja vältä hankaamista. Taputtele hiukset varovasti kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä. Vältä liikkeitä, jotka voivat vahingoittaa jo valmiiksi hauraita hiuksiasi. 

Jokainen ihminen kokee sairastumisen omalla tavallaan. Syöpään sairastuminen aiheuttaa kuitenkin sairastuneelle usein psyykkisen kriisin.  Pahimmillaan ahdistus on diagnoosivaiheessa ja hoitojen aikana. Myös unihäiriöt ovat yleisiä. Hoitojen aiheuttamat sivuvaikutukset voivat lisätä ahdistusta ja aiheuttaa hoitoväsymystä.

Tavallista on, että hoitojen päätyttyä, kun tavallisen arjen pitäisi alkaa, masennus tai syövän uusimisen pelko valtaavat ajatukset. Apua on saatavilla monesta eri paikasta. Kerro rohkeasti ajatuksistasi hoitohenkilökunnalle.

Ravitsemus

Syöpähoitojen aikana on tärkeää, että huolehdit riittävästä ravitsemuksesta, sillä se auttaa ylläpitämään yleiskuntoasi hoitojen aikana. Hyvässä ravitsemustilassa suunnitellut hoidot ja niihin liittyvät haittavaikutukset jaksaa yleensä paremmin. Painonlasku ja liian vähäinen syöminen puolestaan heikentävät yleiskuntoasi ja huonontavat hoitojen sietoa. Riittävä ravitsemus vaikuttaa suotuisasti myös mielialaan.

Jos sinulla on tarpeen tehostaa ravitsemustasi, tutustu Sairaala Novan ravitsemusterapeuttien laatimaan ohjeeseen: Ravitsemuksen tehostaminen kotona.

Mikäli ruokamäärät ovat pitkään pieniä, voi vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti jäädä suositeltua niukemmaksi. Tällöin voi monivitamiini-kivennäisainevalmisteen käyttö olla tarpeen.  

Vitamiinilisien käyttö omin päin hoitojen aikana ei ole suositeltavaa, vaan asiasta tulee keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.  

Luontaistuotteiden, yrtti- tai rohdosvalmisteiden käyttöä ei suositella syöpähoitojen aikana. 

 

Syöpälääkkeet rasittavat maksaa ja munuaisia, siksi sinun on hyvä välttää alkoholin käyttöä. Alkoholilla voi lisäksi olla yhteisvaikutuksia syöpähoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa. Hoitojen aikana ongelmana on ennen kaikkea se, että alkoholi voi vaikuttaa syöpälääkkeitten elimistöstä poistumiseen ja johtaa siihen, että lääkkeen aineenvaihdunta ei tapahdu normaalisti. Lääkkeiden aiheuttamat haitat voivat siten lisääntyä. 

Jokapäiväinen elämä

Kannustamme sinua jatkamaan mahdollisimman normaalia jokapäiväistä elämää. Voit tavata läheisiäsi, jatkaa harrastuksiasi ja tehdä vointisi mukaan niitä asioita, joista nautit.  Infektioherkkyyden vuoksi vältä kuitenkin väkijoukkoja ja yhteyttä ihmisiin, joilla tiedät olevan jokin tarttuva tauti, esimerkiksi flunssa. 

Jotkin syöpähoidot voivat tehdä ihostasi kuivemman, herkemmän ja helposti ärtyvän. Hellävarainen ja asianmukainen puhdistus ja kosteuttava hoito ovat siksi olennaisen tärkeitä, jotta voidaan ehkäistä ihoon kohdistuvia haittavaikutuksia eikä pahentaa niitä. 

Käytä mielellään hellävaraisia tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti yliherkälle ja herkästi reagoivalle iholle. Hoitamalla ihoasi, voit välttää hoitoon liittyvien sivuvaikutusten puhkeamista ja vähentää oireiden voimakkuutta.

Solunsalpaajat erittyvät virtsaan, ulosteeseen, hikeen, sylkeen, oksennukseen ja siemennesteeseen enintään 7 vuorokautta hoidon jälkeen. Suoraa ihokontaktia eritteisiin on hyvä välttää. WC käynnin jälkeen huuhtele wc kahdesti pytynkansi kiinni. Yhdynnässä kondomin käyttöä suositellaan solunsalpaajahoitopäivänä ja n. viikko sen jälkeen infektioriskin ja eritteiltä suojautumisen vuoksi.

Tuki

Olemme keränneet tähän linkkejä sinulle ja läheisellesi 

Syöpäpotilasta tukevia palveluja: Sairaala Nova

Kriisiapua oman tai läheisen vakavan sairauden kohdanneelle 

Henkinen tuki sairaalapastorilta vakaumukseen katsomatta 

Vertaistuki ja läheiset

Hyvä kysymys: Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään 

  • Hyvä kysymys
  • Väestöliiton Hyvä kysymys -sivuilla myös muille kuin nuorille suunnattuja hyviä artikkeleita.

Yhteystiedot

Linkeistä pääset tutustumaan yksiköidemme esittelysivuihin ja löydät tarkemmat yhteystiedot.