Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.

Eturauhassyöpäpotilaan hoitopolku

Pääset lukemaan lisää klikkaamalla kutakin osiota.

Yleistä

Eturauhassyöpä on länsimaisten miesten yleisin syöpä. Suomessa todetaan noin 5000 uutta eturauhassyöpää vuosittain.

Vahvimmat riskitekijät ovat ikä, etninen tausta, periytyvä alttius ja ympäristötekijät. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Eturauhanen on miesten sukupuolirauhanen, noin 20 grammaa painava elin. Se sijaitsee virtsarakon alapuolella peräsuolen edessä. Eturauhanen tuottaa osan siemennesteessä tarvittavasta nesteestä.

Oireet

Tyypillistä oirekuvaa ei ole. Ensioireet saattavat olla eturauhaseen ja virtsateihin liittyvät oireet kuten tiheä virtsaamistarve, virtsasuihkun heikkous, virtsaumpi, virtsatietulehdus ja tunne että virtsarakko ei tyhjene täysin. Joskus ensimmäinen oire saattaa olla etäpesäkkeistä johtuva luustokipu tai patologinen murtuma.

Tutkimukset

Eturauhassyöpää epäiltäessä sinulta kartoitetaan oireet ja otetaan verikokeita. Laboratoriokokeista tärkein on veren PSA-arvo. PSA eli prostataspesifinen antigeeni on valkuaisaine, jota erittyy yksinomaan eturauhaskudoksesta.

Urologi (virtsaelinsairauksien hoitoon erikoistunut kirurgi) tutkii eturauhasen sormella tunnustellen ja ultraäänen avulla. Mikäli eturauhasesta löytyy jotain epäilyttävää, otetaan eturauhasesta koepalat paikallispuudutuksessa peräsuolen limakalvon läpi.

Tulehdusriskin takia ennen toimenpidettä annetaan antibiootti.

Katso ohje:

Patologi tutkii otetut koepalat, jolloin saadaan selville onko kyseessä syöpä. Koepalavastauksien valmistumisessa kestää noin kuukausi. Tuloksista urologi lähettää sinulle kirjeen kotiin. Kirjeen mukana saat tarvittavat lisätutkimusajat, verikoepyynnöt, uroterapeutin yhteystiedot sekä hoitoneuvotteluajan urologille.

Katso opas:

Lääkärin ja hoitajan vastaanotto

Kun tarvittavat tutkimukset on tehty, tapaat urologin Kirurgian poliklinikalla.

Urologin kanssa keskustelet taudin luonteesta ja hoitovaihtoehdoista. Samalla käynnillä selvitetään myös sairaus- ja sukuhistoriasi sekä nykyinen terveydentilasi. Ota ajantasainen lääkelista mukaasi käynnille. 

Eturauhassyövän hoitoneuvottelussa ja hoitomenetelmän valinnassa huomioidaan kasvaimen koko, levinneisyys, yleinen terveydentila ja ikä. Hoitovaihtoehdot valitaan yksilöllisesti ja niitä ovat leikkaus, hormonihoito ja sädehoito tai niiden yhdistelmät. Kaikki nämä hoidot aiheuttavat erilaisia sivuvaikutuksia ja yhtenä vaihtoehtona voi olla ainoastaan sairauden seuranta, jos hoidon ei odoteta parantavan sairauden ennustetta. Aktiivisen seurannan tarkoitus on välttää tarpeetonta hoitoa ja sen sivuvaikutuksia. Hoito aloitetaan, jos sairaus etenee. Passivisessa seurannassa oireita ja taudin etenemistä seurataan ja hoidetaan. Tavoitteena on hyvä elämänlaatu. 

Syöpä ja siihen liittyvä kriisi sekä erityisesti eturauhassyövän hoidot voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen hyvin paljon. Näistä asioista on tärkeä keskustella hoitoneuvottelun yhteydessä ja voit/voitte ottaa asian aina esille lääkärin tai sairaanhoitajan luona. Tarvittaessa on mahdollisuus järjestää seksuaalineuvontaa tai -terapiaa.

Liikunnan harrastaminen on turvallista kaikille eturauhassyöpää sairastaville potilaille ennen syöpähoitoja, syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen. Liikunta tutkitusti auttaa selviytymään paremmin eturauhassyövän kanssa ja toipumaan nopeammin syöpähoidoista. Säännöllisellä liikunnan harrastamisella voidaan vähentää tyypillisiä eturauhassyöpähoitojen haittavaikutuksia, jotka vaikuttavat kokonaisvaltaisesti elämänlaatuun, sekä fyysiseen ja mielen hyvinvointiin. Säännöllinen liikuntaa myös vahvistaa elimistön vastustuskykyä ja vähentää riskiä sairastua muihin kroonisiin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin. Voimaharjoittelua tulee harrastaa 2-3 kertaa viikossa ja lisäksi suosittelemme kestävyysliikunnan harrastamista useampana päivänä viikossa yleiskunnon ylläpitämiseksi.

Voit hakea yksilöllistä liikuntaohjausta oman terveysaseman fysioterapiasta ja oman kunnan liikuntapalveluista. Suosittelemme osallistumaan liikuntaryhmiin, joita järjestävät oman kunnan liikuntapalvelut ja myös monet muut toimijat.

Eturauhassyövän hoitomuodot

Eturauhasen poistoleikkauksessa (prostatectomia) poistetaan eturauhanen kapseleineen, sen vieressä sijaitseva rakkularauhanen ja joskus myös eturauhasen ympärillä sijaitsevia imusolmukkeita. Mikäli hoitoneuvottelussa päädytään leikkaushoitoon, saat leikkaukseen liittyviä valmistautumisohjeita hoidonohjaajalta.Lisäksi ennen leikkausta tulee ohjauskäynti uroterapeutin vastaanotolle, jossa käydään läpi leikkaukseen liittyviä asioita (mm. leikkauksen normaali kulku, sen vaikutukset virtsanpidätyskykyyn ja seksuaaliterveyteen,  kestokatetrin kanssa kotiutuminen ja lantiopohjanlihasten harjoittaminen sekä ohjaus inko-suojiin liittyen).

Leikkaus tehdään nukutuksessa, robottiavusteisesti ja vatsalle tulee useampi pieni haava. Leikkauksen jälkeen vointiasi seurataan heräämössä ja osastolla. Leikkauksesta ja voinnistasi riippuen kotiutus on 1-2 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Kotiutumiseen on hyvä valmistautua etukäteen.

Leikkaukessa sinulle laitetaan virtsakatetri ja osastolla ohjataan, kuinka toimit sen kanssa kotona. Katetri poistetaan uroterapeutin vastaanotolla 1-2 viikkoa toimenpiteen jälkeen. Käynnille kannattaa varata hyvin aikaa, koska katetrin poiston jälkeen virtsaamisen onnistumista seurataan muutaman tunnin ajan. Samalla tarkastetaan vatsalla olevat haavat, turvotukset ja poistetaan tarvittaessa hakaset. 

Patologi tutkii leikkauksessa poistetut kudokset ja urologi tarkistaa nämä vastaukset noin 2-3 viikkoa leikkauksesta. Vastauksesta lähetetään kirje  kotiin.

Kontrolli urologian poliklinikalla on yleensä kolme kuukautta leikkauksen jälkeen, jolloin tarkistetaan verikokeet ja virtsankulku (virtsan virtausmittaus ja jäännösvirtsan ultraääni) sekä yleinen toipuminen leikkauksesta.

Inkontinenssisuojat

Virtsankarkailuun tarkoitettuja suojavaippoja myydään kaupoissa ja apteekeissa. Vaippoja on mahdollisuus tilata postimyynnistä. Mikäli virtsankarkailu on hankalaa ja pitkäaikaista, saa suojavaippoja terveyskeskuksen hoitotarvikejakelusta. Tätä varten tarvitaan lääkärin tai sairaanhoitajan arvio tilanteesta ja hoitotarvikejakeluun oikeuttava todistus. 

Ohjeita:

Ennen sädehoitoa urologi asettaa kirurgian poliklinikalla eturauhaseen kolme pientä kultajyvää, joiden avulla sädehoito kohdistetaan. Samalla käynnillä aloitetaan hormonipistoshoito, jonka keston lääkäri suunnittelee. Sädehoito aloitetaan noin 2-3 kk hormonihoidon aloituksen jälkeen. Eturauhassyövän hoitona voi olla myös pelkkä sädehoito.

Saat kirjeitse ajan Sädehoitoyksikköön sädehoidon suunnittelua varten. Ensimmäisellä käyntikerralla käydään tarkasti läpi sairauden kulku ja tiedustellaan hoidon kannalta tarpeelliset taustatiedot.

Sädehoitoa voidaan myös antaa eturauhasen poiston jälkeen, mikäli taudin uusiutumisriski on kohonnut.

Valmistautuminen eturauhasen sädehoidon suunnittelukuvaukseen

Ennen suunnittelukuvausta ja sädehoitoa saat syödä ja juoda normaalisti, sekä ottaa säännöllisesti käytettävät lääkkeet. Aamulla ennen annossuunnittelukuvausta tyhjennä peräsuoli apteekista saatavalla pienoisperäruiskeella (esim. Microlax ®). Virtsaa 1 tunti ennen kuvausta ja juo 2 lasillista vettä.

Tämän jälkeen yritä olla virtsaamatta kuvaukseen asti. Sädehoidossa virtsarakossa tulisi olla aina saman verran virtsaa ja suolen toimia päivittäin.

Sädehoidon suunnittelu

Ennen sädehoitojen alkua tehdään tietokonetomografiakuvaus lantion alueelle. Kuvaus on röntgenkuvaus, jossa otetaan poikkileikekuvia hoidettavalta alueelta. Kuvien perusteella tehdään tarkka ja yksilöllinen hoitosuunnitelma, jonka mukaan varsinainen hoito toteutetaan. Kuvauksessa ei käytetä varjoainetta.

Kuvauksessa makaat kuvauspöydällä selällään. Röntgenhoitajat asettelevat sinut kuvausasentoon. Kuvauksen aikana pöytä liikkuu kohti kuvausaukkoa. Kuvauksen yhteydessä lantion iholle tatuoidaan hoidon asettelupisteet. Kuvaukseen keskusteluineen menee noin 45 minuuttia.

Tietokonetomografiakäynnin yhteydessä röntgenhoitaja keskustelee kanssasi. Keskusteluissa käydään läpi mm. elämäntilannetta ja jaksamista, sädehoidon toteutusta sekä mahdollisia sivuvaikutuksia. Tässä yhteydessä voit kysellä hoitoosi liittyvistä asioista.

Yksilöllinen sädehoidon annossuunnitelma

Sinulle laaditaan tietokonetomografiakuvien perusteella yksilöllinen annossuunnitelma. Annossuunnitelma laaditaan yhteistyössä lääkärin, fyysikon ja röntgenhoitajan kanssa.

Ennen suunnitelman laatimista tietokonetomografiakuvista määritellään tarkasti hoitoalue sekä tervekudosten sijaintipaikat. Näin vältetään tervettä kudosta ja saadaan tuhottua syöpäsolut ionisoivan säteilyn avulla.

Suunnitelman tekeminen kestää 10 - 15 päivää.

Sädehoidon toteutus

Sädehoitoa annetaan yleensä 20 - 38 kertaa peräkkäisinä arkipäivinä. Itse sädehoito kestää kerrallaan korkeintaan muutaman minuutin, mutta kaikkiaan sädehoitokäyntiin on hyvä varata aikaa noin 15 minuuttia.

Ennen sädehoidon alkua röntgenhoitaja kertoo sinulle hoitotapahtuman kulusta. Hoidon aikana olet hoitohuoneessa yksin, mutta hoitajat seuraavat kuvamonitoreiden ja ääniyhteyden avulla hoidon etenemistä ja sinua kokoajan. Hoito voidaan keskeyttää tarvittaessa. Sädehoidon aikana koneesta kuuluu sirinää, mutta sädehoitoa et voi tuntea.

Sädehoitoa annetaan useammasta suunnasta. Sinut asetetaan iholle laitettavien merkkien ja hoitosuunnitelman mukaan niin, että jokaisella kerralla pystytään toistamaan haluttu hoito. Hoidon osuvuus varmistetaan jokaisella hoitokerralla röntgenkuvilla. Sädehoidon aikana on tärkeää olla paikallaan asetetuissa asennoissa. Hoidon aikana sädehoitolaite pyörii ympärilläsi (Kaari-hoito).

Sädehoidon kulkua seurataan tiekonejärjestelmällä monella tavalla. Tietokone varmistaa asettelun oikeellisuuden, seuraa hoidon aikana annettavaa annosta ja kerää tiedot jokaisesta hoitokerrasta. Lisäksi jokainen tapahtuma kirjataan sinun hoitokorttiisi.

Hoidon päädyttyä on sädehoidon sairaanhoitajan vastaanotto, jossa sovitaan jatkokontrolleista.

Eturauhassyövän sädehoidon haittavaikutukset

Sädehoito voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, jotka ovat yksilöllisiä ja ohimeneviä. Tavallisia lantion alueen sädehoidon sivuvaikutuksia ovat tihentynyt virtsaamistarve, muutokset suoliston toiminnassa (ripuli, ummetus, ilmavaivat), sekä peräaukon ärsytys. Hoitoon voi liittyä myös väsymystä.

Sädehoidon aiheuttamat haittavaikutukset alkavat parantua noin kahden viikon kuluttua hoidon päättymisestä. Sivuvaikutukset ja parantumisprosessi ovat yksilöllisiä.

Ohjeet:

Päihteet ja sädehoito

Sädehoidon aikana alkoholin kohtuukäyttö on sallittua.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Tutkimusten mukaan tupakointi sädehoidon aikana heikentää sädehoidon hoitovastetta. Tupakoivan potilaan elimistön happipitoisuus pienenee ja siten sädehoidon hoitovaste heikkenee. Sädehoidon sivuvaikutusten riski lisääntyy myös tupakoivilla potilailla.

Terveelliset elintavat

Liikunta parantaa fyysistä toimintakykyä ja elämänlaatua. Monipuolisella liikunnalla voit lisätä lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta sekä parantaa yleiskuntoa. Liikunta hidastaa luukatoa ja ehkäisee murtumia. Valitse itsellesi sellainen liikuntamuoto, josta nautit. Säännöllinen liikunta kohentaa mielialaa ja vähentää mahdollisia uupumus- ja väsymysoireita sekä auttaa sinua jaksamaan. Liikunnan tulee tapahtua aina omien voimavarojen mukaan.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio parantaa elimistön kykyä kestää syöpähoitoja. Ravitsemuksesta huolehtiminen on yksi tärkeimpiä asioita, joita voi tehdä toipumisen edistämiseksi. Ruokailuhetki voi piristää ja auttaa jaksamaan sairauden kanssa. Ruokailu voi olla myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma perheenjäsenten tai ystävien kanssa.

Eturauhassyövän hormonaalinen hoito voidaan toteuttaa pistoksilla (1 tai 3 tai 6 kuukauden välein), tablettihoidolla tai kirurgisella kastraatiolla. Tavoitteena on estää testosteronin muodostus tai sen vaikutus eturauhassyöpäsoluihin. Hormonihoidolla on tärkeä rooli levinneen eturauhassyövän hoidossa, mutta sitä käytetään myös esimerkiksi eturauhasen sädehoidon yhteydessä ja sen jälkeen. 

Kun eturauhassyövän hormonaalinen hoito päätetään tehdä pistoksilla, se aloitetaan yleensä jo hoitoneuvottelun yhteydessä urologian poliklinikalla. Lääkkeitä varten lääkäri tekee B-todistuksen Kelalle ja reseptin apteekkiin. Kun korvattavuus on varmistunut, saat uuden Kela-kortin kotiin, voit hakea lääkkeen apteekista ja varata pistosajan terveyskeskuksen sairaanhoitajalle. Ohjeet ajanvarauksesta saat käydessäsi urologian poliklinikalla. 

Hormonihoidon aikana testosteronin puute aiheuttaa haittavaikutuksia lähes kaikille miehille. Haittavaikutukset vaihtelevat, mutta yleensä niitä ovat kuumat aallot, hikoilu, luuntiheyden heikkeneminen, anemia, painon nousu ja erektiohäiriöt. Luuntiheyden ylläpitämiseksi saat reseptin Kalsium- ja D-vitamiinista. Hormonihoito vaikuttaa myös heikentävästi lihaskuntoon, joten monipuoliseen ravitsemukseen ja liikuntaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Riittävästä levosta on myös hyvä huolehtia. 

Hoito-ohjeet

Liikunnan merkitys hormonihoidossa

Hormonihoidossa vaikutetaan ensisijaisesti mieshormonin toimintaan. Sen merkittävimmät haittavaikutukset ovat lihasmassan vähentyminen, luukudoksen haurastuminen ja rasvakudoksen lisääntyminen. Pitkäaikainen hormonihoito voi myös lisätä riskiä aineenvaihduntasairauksille kuten diabetekselle. Monet hormonihoitoa saavat kokevat uupumusta (fatiikki), mikä vaikuttaa kokonaisvaltaisesti arjessa jaksamiseen.

Hoidon haittavaikutukset voivat näkyä hyvinkin nopeasti hoidon aloituksesta. Haittavaikutukset voivat jatkua pitkään, ellei niihin pyritä vaikuttamaan. Säännöllisellä ja oikein kohdennetulla liikunnan harrastamisella voidaan vähentää ja myös jopa kumota tyypillisiä hormonihoidon haittavaikutuksia.

Liikunnan avulla voidaan:

  • ylläpitää lihasmassaa ja lihasvoimaa
  • pienentää osteoporoosin riskiä
  • ehkäistä painon nousua
  • vähentää syöpähoitoihin liittyvää uupumusta
  • parantaa mielialaa
  • ylläpitää seksuaalisia toimintoja

Kokonaisuudessaan liikunnan harrastamisella voidaan parantaa merkittävästi arjessa jaksamista syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen (Berrutti ym. 2002; Schmitz ym. 2010; Nelson ym. 2016; Wang ym. 2016; Yunfeng ym. 2017) .

Liikuntaohjausta hormonihoitoa saaville eturauhassyöpäpotilaille

Potilaat ohjautuvat liikuntaohjaukseen urologin lähetteellä. Ohjaus koostuu puhelinhaastattelusta sekä käynnistä fysioterapeutin vastaanotolla. Ohjauksessa painottuu erityisesti lihasvoimaharjoittelu potilaan huomioiden yksilöllisesti potilaan kokonaistilanne.

Aktiivinen seuranta on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät halua tai tarvitse välitöntä leikkausta tai sädehoitoa. Potilas jää ns. aktiiviseurantaan ja viitteet eturauhassyövän etenemisestä pystytään huomaamaan ajoissa. PSA-pitoisuuden määritys verestä ja peräsuolen kautta tehtävä eturauhastutkimus ultraäänellä tehdään yleensä säännöllisin väliajoin. Tässä yhteydessä voidaan eturauhasesta ottaa myös koepaloja. Hoidon aloittamista harkitaan, jos ilmenee esimerkiksi virtsaamisvaikeuksia tai sairaus muuttuu seurannan aikana aggressiivisemmaksi. 

Seuranta sopii esimerkiksi iäkkäille potilaille, jotka eivät halua aktiivista hoitoa tai haluavat välttää hoitoihin liittyviä sivuvaikutuksia. Tällöin hoito aloitetaan vasta, jos eturauhassyöpä aiheuttaa oireita.

Syöpälääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotto

Urologi lähettää sinut syöpälääkärin vastaanotolle hoidonsuunnittelua varten silloin,

  • kun sinulle on suunniteltu solunsalpaajahoito
  • kun tauti ei enää reagoi hormonipistoshoidolle
  • kun syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön

Syöpälääkäri suunnittelee hoitosi yksilöllisesti ottaen huomioon tautitilanteesi ja yleisvointisi.

Eturauhassyövässä tavallisimmat lääkehoidot ovat:

  • Solunsalpaajat - Docetaxeli ® ja Jevtana ® ensisijaisesti  - Tietoa solunsalpaajista -kotihoito-ohje
  • Tablettihormonihoidot - Zytiga ® ja Xtandi ® ovat uusimpia, niin sanottuja toisen polven hormonihoitoja
  • Luulääkehoidot - Xgeva ® -pistoshoito

Syöpälääkärin vastaanoton jälkeen tapaat sairaanhoitajan. Hoitaja ohjaa sinulle lääkitykset sekä kertoo  hoitoon liittyvistä sivuvaikutuksista, niiden ehkäisystä ja hoidosta.

Suoneen annettavat solunsalpaajahoidot toteutetaan Hoitokeskuksessa.

Tabletti- ja pistoshoitoja saavia potilaita seurataan syöpätautien poliklinikalla.