Hyppää pääsisältöön
Raskaana oleva henkilö pitelee käsistä muodostettua sydäntä vatsansa päällä, nainen on kuvattu hartioista alaspäin.

Ummetus ja ulostamisvaikeus raskauden aikana | Lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyn ja hoidon toimintamalli

Tämä sivu on osa toimintamallia raskauden aikaisen ja synnytyksen jälkeisen lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Aikuisen ummetuksen tavallisimpia syitä ovat elämäntavat, kuten  riittämätön ravintokuitujen saanti, riittämätön nesteiden saanti ja liikunnan puute. Ummetuksena pidetään sellaista suolen toimintahäiriötä, jossa suoli toimii harvoin ja ponnistellen ja uloste on kovaa. Ulostaminen tapahtuu harvemmin kuin 3 kertaa viikossa. Ummetuksesta kärsii aikuisväestöstä noin 12 %.

Raskaus voi aiheuttaa ummetusta erityisesti 3 viimeisen raskauskuukauden aikana. Raskauden aikaisen ummetuksen esiintyvyys vaihtelee 11–38% välillä. Raskauden aikana elimistön estrogeeni- ja progesteronihormonien tuotanto lisääntyy, mikä lisää ruokatorven, mahalaukun ja paksunsuolen sileän lihaksen relaksaatiota. Tämän seurauksena ruoan ja ulostemassan läpikulku ruoansulatuselimistössä hidastuu. Paksussa suolessa nesteiden imeytyminen takaisin elimistöön lisääntyy, minkä seurauksena ulostemassa muuttuu kuivemmaksi ja kovemmaksi.

Kohdun ja sikiön kasvaminen aiheuttavat painetta paksusuoleen, joka osaltaan myös hidastaa suolen toimintaa. Raskauden aikana käytettävät synteettiset rautavalmisteet voivat myös aiheuttaa ummetusta ja ulosteiden kovettumista. Liikunta ja riittävästi kuitua sekä nesteitä sisältävä ruokavalio ovat yksinkertaisia ja hellävaraisia tapoja ehkäistä ummetusta raskauden aikana.

Lisätietoa

Näiden linkkien kautta löytyy lisätietoa ummetuksen ja ulostamisvaikeuden tutkimisesta ja hoidosta

Näiden linkkien kautta löydät itsellesi lisätietoa ummetuksen ja ulostamisvaikeuden tutkimisesta ja hoidosta