Hyppää pääsisältöön
Vauvan kaa -tapahtuma, vauva leikkii lattialla.

Ummetuksen ja ulostamisvaikeuden hoito synnytyksen jälkeen | Lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyn ja hoidon toimintamalli

 

Tämä sivu on osa toimintamallia raskauden aikaisen ja synnytyksen jälkeisen lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Ummetuksesta puhutaan silloin, kun ulostamassa käydään harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai suolen tyhjentäminen vaatii voimakasta ponnistamista.

Pitkittynyt ummetus venyttää lantionpohjan lihaksia ja saattaa myös vahingoittaa niiden hermotusta. Se altistaa muun muassa virtsan- ja ulosteenkarkailulle.  

Ulostamisvaikeus tarkoittaa, että suoli ei tyhjene kunnolla ja esiintyy voimakasta tarvetta ponnistella ulostaessa. Joskus ulostamisen hermostollinen säätely voi häiriintyä, jolloin lantionpojan lihasten rentouttaminen ulostaessa ei onnistu. 

 

Ummetusta voidaan ehkäistä liikkumalla säännöllisesti, käyttämällä runsaasti kuitupitoisia viljatuotteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja, juomalla riittävästi ja totuttelemalla säännölliseen ulostusrytmiin. Lääkkeistä suolensisältöä lisäävät tai pehmentävät aineet ovat ensisijaisia ja suolta stimuloivia lääkkeitä tai peräruiskeita tulisi käyttää harkiten ainoastaan vaikean ummetustilanteen laukaisemiseen.

Lisätietoa ammattilaisen työn tueksi (Sampo-ohjepankki)

Lisätietoa

Näiden linkkien kautta löytyy lisätietoa ummetuksesta ja ulostamisvaikeuden tutkimisesta ja hoidosta

Näiden linkkien kautta löydät lisätietoa ummetuksesta ja ulostamisvaikeuden tutkimisesta ja hoidosta