Hyppää pääsisältöön
Vauvan kaa -tapahtuma, vauva leikkii lattialla.

Ulosteenkarkailun hoito synnytyksen jälkeen | Lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyn ja hoidon toimintamalli

Tämä sivu on osa toimintamallia raskauden aikaisen ja synnytyksen jälkeisen lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Synnytykseen liittyvä peräaukon sulkijalihaksen osittainen tai täydellinen repeämä on harvinainen (0,4 - 0,6 %), mutta vakava vamma alatiesynnytyksen yhteydessä. Sulkijalihasten repeämät korjataan ompelemalla heti synnytyksen jälkeen ja ne paranevat useimmiten hyvin.  Potilaat kuntoutuvat oireettomiksi, mutta osalle potilaista voi jäädä ulosteen- sekä ilmankarkailuoireita, kipuja tai virtsankarkailua.

Kun pidätyskyvyn häiriö on lievä, vain suolikaasu pyrkii karkailemaan. Vaikeammassa tilassa kiinteänkin ulosteen pidättäminen on vaikeaa.  Ulkoisen sulkijalihaksen vaurio voi aiheuttaa ulostamispakkoa ja sisäisen sulkijalihaksen vaurio voi aiheuttaa tiedostamatonta ulosteen valumista. 

Kuntoutus ja omahoito ovat tärkeä osa toipumista. Potilas voi aloittaa aktiivisen kuntoutuksen jo vuorokauden kuluttua repeämän korjauksesta. Omatoiminen lantionpohjan lihasten harjoittelu on tärkeää repeämästä kuntoutumiseen ja ulosteenkarkailun ehkäisyyn.

Pidätyskyvyttömyyden hoito alkaa aina ulosteen kiinteyttämisestä. Kuituvalmisteen säännöllinen käyttö voi jo kiinteyttää ulostetta niin, että karkailu saadaan kuriin. Suolikaasun karkailua voi helpottaa runsaasti kaasua tuottavien ruoka-aineiden välttäminen.  Ulosteen löysyyttä ja lisääntynyttä suolen peristaltiikkaa aiheuttavia ruokia ja juomia tulisi välttää (FODMAP-ruokavalio).

Lisätietoa ammattilaisen työn tueksi (Sampo-ohjepankki)

Lisätietoa

Näiden linkkien kautta löytyy lisätietoa ulosteenkarkailun tutkimisesta ja hoidosta

Hoitotarvikkeina käytössä olevat vaihtoehdot (tarvitaan lähete hoitotarvikejakeluun)

Näiden linkkien kautta löydät lisätietoa ulosteenkarkailun tutkimisesta ja hoidosta