Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Raskaana oleva henkilö pitelee käsistä muodostettua sydäntä vatsansa päällä, nainen on kuvattu hartioista alaspäin.

Lantionpohjan toimintahäiriöt ja ennaltaehkäisy

Tämä sivu on osa toimintamallia raskauden aikaisen ja synnytyksen jälkeisen lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Lantionpohjaan katsotaan kuuluvan lantion alaosan luisia rakenteita, nivelsiteitä, fascioita ( lihaksia ympäröiviä lihaskalvoja), sisäelimiä ja lihaksia. Lantion luinen rakenne muodostuu suoliluusta, häpyluusta, lantion takaosan ristiluusta, häntäluusta sekä etuosan häpyluuliitoksesta.  Lantionpohjan elimiä ovat virtsarakko, virtsaputki, kohtu, emätin, ohutsuoli, peräsuoli ja anaalikanava Näitä ympäröivät ja tukevat lantionpohjan lihakset, sidekudosrakenteet, hermot, jänteet ja verisuonet. 

Lantionpohjan toimintahäiriöihin luetaan virtsaamiseen, ulostamiseen ja seksuaalitoimintoihin liittyviä toiminnallisia tai rakenteellisia häiriöitä, kuten varastoimis- ja tyhjenemisvaikeudet, yhdyntäkivut, gynekologisten elinten ja peräsuolen laskeumat sekä lantionpohjan alueen kiputilat. Lantionpohjan toiminnallinen ongelma ei yleensä rajoitu vain yhteen osa-alueeseen, vaan potilaan ongelmia voi esiintyä usealla osa-alueella

 

 

Raskaus ja alatiesynnytys vaikuttavat lantionpohjan toimintaan mekaanisen paineen ja kudosvaurioiden pohjalta. Alatiesynnytyksen jälkeen esiintyy enemmän lantionpohjan toimintahäiriöitä kuin keisarileikkauksen jälkeen. Erot kuitenkin tasaantuvat iän myötä, mikä kuvastaa myös muiden tekijöiden - iän, elintapojen, perimän, hormonitasapainon merkitystä lantionpohjan normaalissa toiminnassa.

Lisätietoa

Näiden linkkien kautta löytyy lisätietoa lantionpohjan toimintahäiriöistä ja niiden ennaltaehkäisystä

Näiden linkkien kautta löydät itsellesi lisätietoa lantionpohjan toimintahäiriöiden ennalta ehkäisystä