Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Raskaana oleva henkilö pitelee käsistä muodostettua sydäntä vatsansa päällä, nainen on kuvattu hartioista alaspäin.

Lantionpohjan laskeumat raskauden aikana | Lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyn ja hoidon toimintamalli

Tämä sivu on osa toimintamallia raskauden aikaisen ja synnytyksen jälkeisen lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Lantionpohjan laskeumia ovat emättimen etuseinän, emättimen takaseinän, kohdun tai peräsuolen laskeumat tai niiden yhdistelmät. Lantionpohjan laskeuma syntyy lantionpohjan tuen pettämisestä. Laskeumien syntyyn vaikuttavat useat tekijät, kuten raskaudet, synnytykset, ylipaino, perinnöllisyys, fyysisesti raskaat työt tai liikuntalajit, kova pitkäaikainen ponnistelu ulostamisen yhteydessä, sekä ikääntymiseen liittyvät, kuten estrogeenin ja kollageenin väheneminen elimistössä.

Laskeumat ovat harvinaisia raskauden aikana. Laskeumaa ei tarvitse hoitaa tai korjata leikkauksella sen hyvänlaatuisuuden vuoksi muutoin kuin siinä tapauksessa, että se aiheuttaa oireita ja huomattavaa haittaa päivittäiseen elämään.

Laskeumien oireena voi esiintyä pullistuman tunnetta, tiheävirtsaisuutta tai virtsan ulostulovaikeutta, epämukavaa paineen tunnetta, kipua lantionpohjan alueella tai ulostamisvaikeutta, ulosteenkarkailua/tuhrimista. Lisäksi voi esiintyä ärsytys- ja hankausoiretta tai verenvuotoa limakalvoilta.

Laskeumien hoito raskauden aikana määräytyy oireiden mukaan. Oireetonta laskeumaa ei tarvitse hoitaa. Laskeumaoireiden pahenemista voidaan ennaltaehkäistä aktiivisella lantionpohjanlihasten harjoittelulla sekä ummetuksen hoidolla. Lantion alueelle kohdistuvaa painetta voidaan vähentää lepoasennoilla, joissa pää on alempana kuin jalat. Laskeumarengasta voidaan käyttää laskeuman pitämiseksi emättimen sisäpuolella. Sopiva laskeumarengas valitaan lääkärin vastaanotolla.

Lisätietoa

Näiden linkkien kautta löytyy lisätietoa lantionpohjan laskeumien tutkimisesta ja hoidosta

Näiden linkkien kautta löydät itsellesi lisätietoa lantionalueen laskeumien tutkimisesta ja hoidosta