Hyppää pääsisältöön
Raskaana oleva henkilö pitelee käsistä muodostettua sydäntä vatsansa päällä, nainen on kuvattu hartioista alaspäin.

Lantionalueen jännittyneisyys ja kipu raskauden aikana | Lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyn ja hoidon toimintamalli

Tämä sivu on osa toimintamallia raskauden aikaisen ja synnytyksen jälkeisen lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Raskauden aikana kaksi kolmasosaa odottajista kokee selkäkipua ja joka viides lantion alueen kipuja. Lantion alueen kipu liittyy usein häpyliitokseen. Liitoskivut johtuvat raskauden aiheuttamista muutoksista kehon kuormituksessa ja lantiorenkaan löystymisestä. Lantiorenkaan kipujen hoitona käytetään tarvittaessa liikuntaa, fysioterapiaa, lantion tukivöitä ja tarvittaessa kyynärsauvoja. Kipu häviää muutamassa viikossa synnytyksen jälkeen.

Emättimen alueen kipua esiintyy jopa 15% naisista. Yhdyntäkivulla tarkoitetaan kipua emätinyhdynnän aikana. Kipu voi tuntua vain alussa tai koko yhdynnän tai muun penetraation ajan tai vasta jälkikäteen kipuna ja kirvelynä. Kipua voi tuntua ulkosynnyttimissä pinnallisesti tai syvällä emättimessä ja lantion alueella. Endometrioosi aiheuttaa tyypillisesti syvällä tuntuvaa yhdyntäkipua, joka saattaa säteillä peräsuoleen päin. 

 Emättimen alueen kipujen itsehoidossa on tärkeää huomioida emättimen limakalvojen hyvä perushoito sekä liukuvoiteen käyttö yhdynnöissä. Jos yhdyntäkipu liittyy lantionpohjan lihasten jännittyneisyyteen, on hyvä opetella tunnistamaan lantionpohjan lihakset sekä niiden rentouminen. Tällöin on hyödyllistä lantionpohjan lihasten tunnistamis- ja rentouttamisharjoitukset, joissa lantionpohjan toimintaan perehtynyt fysioterapeuttii voi tarvittaessa neuvoa.

Lisätietoa

Näiden linkkien kautta löydät itsellesi lisätietoa lantionalueen kivun hoidosta