Tämä sivu on osa Nuorten mielenterveystyön hoito- ja palveluketjua.
Ahdistuneisuutta voidaan kuvata tunnetilana, johon voi liittyä sisäistä jännitystä, pelkoa, levottomuutta, huolestuneisuutta tai jopa paniikin tai kauhun kokemus. Normaaliin kehitykseen kuuluu ohimenevät ja lievät edellä mainitut tunnetilat, jotka on suhteutettava nuoren kehitykselliseen vaiheeseen.
Ahdistuneisuushäiriöstä on kyse, kun ahdistuneisuus aiheuttaa merkittävää subjektiivista kärsimystä tai toiminnallista haittaa. Ahdistuneisuushäiriöt ovat yleisiä mielenterveyden häiriöitä. Niille tyypillistä on oheissairastavuus muun ahdistuneisuushäiriön tai masennushäiriöiden kanssa. Ahdistuneisuushäiriöille on ominaista aaltoileva, vaikeusasteeltaan vaihteleva kulku.
Ahdistuneisuushäiriön varhainen tunnistaminen, tilanteeseen puuttuminen ja hoito on tärkeää ja merkityksellistä nuoren persoonallisuuden kehittymisen ja koko myöhemmän mielenterveyden kannalta. Perinnöllisillä tekijöillä, temperamentilla, perhetekijöillä ja elämäntapahtumilla on vaikutusta ahdistuneisuushäiriöiden puhkeamiseen.