Tämä sivu on osa Lasten mielenterveystyön hoito- ja palveluketjua.
Tuki
Mielenterveyden tukeminen lähtee kuormituksen keventämisestä kotona, koulussa ja harrastuksissa. Lapselta kysytään suoraan rasitustekijöistä, esimerkiksi mieltä askarruttavista, huolestuttavista, pelottavista tai harmittavista asioista sekä kiusaamisesta. Voi myös kysyä, miten asian tai asioiden muuttua, jotta elämä olisi helpompaa.
Psyykkisen oireilun yhteydessä varmistetaan, ettei oireiden taustalla ole oppimisen vaikeuksia. Oppimisen erityisvaikeudet voivat jäädä joskus tunnistamatta. Koulussa annettavan oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Perusopetuslaissa säädettyjä tukimuotoja ovat esimerkiksi tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, tulkitsemis- ja avustajapalvelut sekä erityiset apuvälineet. Ks. lisätietoja Mistä saan tukea? -sivulta osiosta Koulun tuki.
Sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut myönnetään yksilölliseen palvelutarpeeseen perustuen. Lapsiperheiden sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja ovat kotipalvelu, perhetyö, lapsiperheiden sosiaaliohjaus ja perhesosiaalityö. Lapsiperheille on saatavilla myös tukiperhe- ja tukihenkilötoimintaa. Myös lapsen, nuoren tai perheen kanssa työskentelevä viranomainen voi tehdä yhdessä lapsen tai perheen kanssa sosiaalihuoltolain mukaisen yhteydenoton, kun tilanne ei ole kiireellinen. Näissä tilanteissa yhteydenotto voi korvata lastensuojeluilmoituksen tekemisen tarpeen.
Hoito
Vanhempien osuus on tuki- ja hoitokokonaisuudessa sitä tärkeämpi, mitä nuorempi lapsi on. Vanhempainohjauksen tavoitteena on vahvistaa vanhemman suhdetta lapseensa sekä löytäa uusia toimivampia keinoja huolenpitoon ja kasvatukseen sekä lisätä tietoa ja ymmärrystä lapsen käyttäytymisestä ja haasteista edistäen samalla vanhemmuustaitoja. Keskeistä on käsitellä lapsen oireilun ilmenemistä ja vaikutuksia perheen arkeen tuoden samalla esiin myös lapsen vahvuudet ja voimavarat.
Monitoimijaista yhteistyötä tehdään tarvittaessa mm. opiskeluhuollon, opettajien ja lapsiperheiden sosiaalityön. Työskentelyyn voidaan kytkeä käytännön yhteistyön tai konsultaatioiden muodossa muita erityispalveluita (mm. vammaispalvelut, lasten- tai nuorisopsykiatria, pediatria, lastenneurologia tai lastensuojelu). Ks. lisätietoa Monitoimijainen yhteistyö -sivulta.
Perheneuvolassa tuetaan lapsiperheitä erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa. Työskentely perheneuvolassa joko kasvatus- ja perheneuvonnassa tai lasten perustason mielenterveystyössä sisältää lasten kasvuun ja kehitykseen, perhe-elämään, ihmissuhteisiin ja sosiaalisiin taitoihin liittyvää arviointia, ohjausta, asiantuntijaneuvontaa ja muuta hoitoa tai tukea. Palvelut ovat maksuttomia, eikä lähetettä tarvita.
Hoidon tarpeen arviointi tapahtuu perheneuvolan työntekijän kanssa käydyssä ensimmäisessä puhelinkeskustelussa ja jatkuu ensikäynnillä. Palvelutarpeen arviointia tehdään sekä puhelussa asiakkaan ilmoittautuessa perheneuvolaan että ensimmäisellä tapaamisella.