Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.

Vammaisten erityispalvelut neuropsykiatrisissa vaikeuksissa

Vammaispalvelut ovat sosiaalihuoltoa. Vammaispalveluista myönnetään vammaispalvelulain ja kehitysvammalain mukaisia viranomaispäätöksiä. Ensisijaisia peruspalveluita lasten ja nuorten neuropsykiatrisissa häiriössä ovat terveydenhuoltolain, sosiaalihuoltolain, varhaiskasvatuslain ja perusopetuslain mukaiset palvelut.

Erityishuoltolain mukaiset kehitysvammapalvelut

Lapsi tai nuori on oikeutettu erityishuoltolain mukaisiin kehitysvammapalveluihin, jos ensisijaiset peruspalvelut eivät ole riittäviä ja:

  • lapsella tai nuorella on todettu vaikea autismi tai
  • älyllinen kehitysvammaisuus

Erityishuoltolain mukaisia palveluita ovat muun muassa:

  • Yksilöllinen hoito ja huolenpito: lyhytaikaiset hoitojaksot läheisten jaksamisen tueksi, koulupäivien ilta- ja aamupäivähoito, muu hoitotarve.
  • Laitoshoito: laitoskuntoutusta järjestävässä erityishuollon yksikössä.
  • Ohjaus ja neuvonta: autismikuntoutusohjaus, kehitysvammaohjaus, kuntoutusohjaus kotiin, perheiden ohjaaminen.
  • Erityishuollon moniammatillisen asiantuntijaryhmän palvelut (kehitysvammapoliklinikka, kehitysvammaneuvola, erityisneuvola)

Näitä palveluita myönnetään, jos muut peruspalvelut eivät ole riittäviä ja asiakkaan hyvinvointia ei voida turvata muilla tavoin. 

Lisätietoa Keski-Suomen hyvinvointialueen sivuilta:

Erityishuollon moniammatillinen asiantuntijaryhmä (kehitysvammapoliklinikka, kehitysvammaneuvola, erityisneuvola)

Erityishuollon moniammatillinen asiantuntijaryhmä on suunnattu kehitysvammaisille ja vaikeammin autistisille asiakkaille.

Keski-Suomessa asiantuntijaryhmiä on järjestetty kehitysvammapoliklinikalla, kehitysvammaneuvolassa ja erityisneuvolassa, alueesta riippuen. Asiakkaaksi mennään vammaispalvelun sosiaalityöntekijän tai palveluohjaajan päätöksellä palvelusuunnitelman laatimisen jälkeen.

Palvelussa kartoitetaan moniammatillisesti asiakkaan itsemääräämistä, toimintakykyä, arjessa selviytymistä, osallistumismahdollisuuksia sekä erityisen tuen tarpeita. Kuntoutusta suunnitellaan ja järjestetään yhteistyössä asiakkaan, hänen perheensä ja lähiverkostonsa kanssa.     

Yhteistyötä tehdään asiakkaan perheiden, sosiaalityöntekijöiden, päiväkotien, koulujen, työ- ja päivätoimintojen, asumisyksikön sekä muiden yhteistyötahojen kanssa.  Palvelussa painottuvat kehitysvammaisuuteen liittyvät erityiskysymykset, jotka ilmenevät elämän eri vaiheissa. Painopisteitä ovat mm. käytös- ja mielenterveysongelmat, autismikuntoutus,  vuorovaikutus- ja kommunikaatio sekä koulutus ja konsultaatio.