Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Aikuinen ja lapsi halaavat.

Mielen hyvinvointi – lasten ja nuorten neuropsykiatriset vaikeudet

Tunnetaidot ja tunteiden säätely

Tunteiden sääteleminen ja ymmärtäminen voivat aiheuttaa haasteita lapsille ja nuorille, joilla on neuropsykiatrisia vaikeuksia. Heille voi olla vaikeaa havaita mielihyvää tai mielipahaa aiheuttava toiminta ja vuorovaikutus. Tunne-elämän haasteet voivat näkyä myös tunteeseen jumittumisena tai pettymysten ja yllätysten sietämisen vaikeutena. Sen vuoksi onkin tärkeää harjoitella erilaisia tunteisiin liittyviä perustaitoja aikuisen avustuksella. 

Vahvuuskeskeisyys

Mielen hyvinvoinnin kannalta on oleellista tunnistaa ja hyödyntää nepsypiirteisen lapsen ja nuoren yksilölliset vahvuudet ja voimavarat, jotka saattavat nykyajan ärsyketulvassa jäädä helposti piiloon. Monet neuropsykiatriset piirteet ovat vaikeuksien ohella myös merkittäviä vahvuuksia. ADHD:ssa vahvuudet voivat näkyä esimerkiksi kykynä/helppoutena tutustua uusiin ihmisiin ja parempina ongelmanratkaisutaitoina. Autismikirjon lapsilla ja nuorilla puolestaan hyvä yksityiskohtien taju, huolellisuus ja taipumus uppoutua intensiivisesti kiinnostaviin asioihin voivat olla hyödyksi monissa tiedollisissa tehtävissä. Tärkeää on muistaa, että jokaisella nepsypiirteisellä lapsella tai nuorella on oma persoona, omat vahvuudet ja luonteenpiirteet – häntä ei tule määritellä ainoastaan nepsypiirteistä käsin.  

Itsetunto

Itsetunto ja positiivinen mielikuva itsestä vaikuttavat merkittävästi mielen hyvinvointiin. Nepsypiirteisten lasten ja nuorten itsetunto on usein koetuksella: aina heidän käytöksensä ei asetu tiettyihin yhteiskuntamme normeihin ja negatiivinen palaute voi olla yleistä. Aikuisen onkin tärkeää kiinnittää huomiota oman vuorovaikutuksensa sävyyn ja tapaan toimiessaan nepsypiirteisen lapsen tai nuoren kanssa.

Mielen hyvinvointi koetuksella

Nepsypiirteisen lapsen ja nuoren mielenterveyttä, jaksamista ja arjesta selvytymistä kuormittaa esimerkiksi tyypillinen kuormitusherkkyys, itsesäätelytaitojen haasteet ja itsetunnon ongelmat. Siksi lapset ja nuoret, joilla on neuropsykiatrisia vaikeuksia, ovat suuremmassa riskissä sairastua mielenterveyden häiriöihin. Mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi täytyy lapsen ja nuoren ympärillä olevien aikuisten ymmärtää neuropsykiatrisia vaikeuksia sekä muokata omaa toimintaansa lapsen tai nuoren yksilöllisten piirteiden mukaan.  

Lisätietoa