Tämä sivu on osa alaikäisten päihdetyön hoito- ja palveluketjua.
Jokaisella perheenjäsenellä on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Nuoren fyysiseen turvallisuuteen sisältyy muun muassa oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, yksityisyyteen sekä turvalliseen kasvu- ja elinympäristöön. Jos nuori käyttäytyy väkivaltaisesti, on tilanteeseen puututtava välittömästi. Nuorta tulee estää satuttamasta itseään tai muita tai rikkomasta tavaroita. Aikuisen on tärkeää pysyä rauhallisena ja pyrkiä turvaamaan tilanne.
Kuritusväkivalta on fyysistä tai henkistä väkivaltaa, jossa vanhempi, muu aikuinen tai esimerkiksi isompi sisarus pyrkii aiheuttamaan nuorelle fyysistä tai henkistä kipua rangaistakseen tai säädelläkseen tämän käyttäytymistä. Kuritusväkivalta on esimerkiksi nuoren tukistamista, läimäyttämistä, pilkkaamista tai tahallista huomiotta jättämistä.
Psyykkiseen turvallisuuteen sisältyvät muun muassa luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri, mahdollisuus tunteiden ilmaisuun, aikuisten toiminnan johdonmukaisuus ja ennustettavuus sekä mahdollisuus saada apua luotettavilta ja turvallisilta aikuisilta.
Sosiaalinen turvallisuus toteutuu siten, että nuori kokee kuuluvansa joukkoon tai yhteisöön. Keskeisiä tekijöitä sosiaalisen turvallisuuden kannalta on mahdollisuus osallistua ja toimia vertaisryhmässä ilman pelkoa tulla kiusatuksi tai jätetyksi ryhmän ulkopuolelle,
Taloudellinen turvallisuus eli perheen riittävä toimeentulo on myös yksi merkittävä turvallisuuden kokemus. Perheen toimeentulovaikeudet kuormittavat niin vanhempia kuin nuoria ja aiheuttavat ulkopuolisuutta.