Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Sairaalataidetta, Yuichiro Sato

Millaista tuki voi olla? | Alaikäisten päihdetyö

Tämä sivu on osa alaikäisten päihdetyön hoito- ja palveluketjua.

Nykymaailmassa on paljon lapsia ja nuoria kuormittavia asioita. Lapsen ja nuoren hyvinvointiin voidaan vaikuttaa kiinnittämällä huomiota fyysiseen hyvinvointiin sekä sosiaalisiin suhteisiin. Vaikeuksista ja haasteista huolimatta - tai erityisesti niiden vuoksi - on tärkeää antaa positiivista palautetta nuoren vahvuuksista ja onnistumisista. Vaikka et vielä tietäisi syytä nuoresi haasteille, voit kokeilla yhdessä nuoren kanssa löytää keinoja helpottaa hänen oloaan ja kuormitustaan.

Tuen tarve voi ilmetä eri osa-alueilla. Onkin hyvä pysähtyä miettimään mihin tukea tarvitsee ja mikä jo sujuu. Kiinnitä erityisesti huomiota näihin alla oleviin. 

  • Uni ja lepo, liikkuminen ja ruokailu, ks. Hyvä arki ja hyvinvointia tukevat valinnat -sivu 
  • Lapsen ja nuoren ihmissuhteet ja elämäntilanne
  • Lapsen ja nuoren mieliala
  • Kuormitustekijät ja kuinka niitä voi keventää (koulu, koti, vapaa-aika)
  • Digitaalisen median käyttö (haitallisen käytön tunnistaminen
  • Päihteet ja nikotiinituotteet

On saatavilla erilaista tukea eri palveluportailla. Itse ei tarvitse tietää millaista tukea on saatavilla. Tärkeintä on tunnistaa se, että tarvitsee tukea ja ilmaista se jollekin ammattilaiselle. Alla muutamia esimerkkejä tuen muodoista.

  • Pedagoginen tuki varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa
  • Ammattilaisen antama ajantasaisen tieto tuen tarpeesta ja tuen eri vaihtoehdoista lapselle, nuorelle ja vanhemmalle (psykoedukaatio)
  • Omahoito-ohjelmat (verkkopohjaiset, digitaaliset)
  • Verkostotyöskentely
  • Ryhmämuotoinen tuki
  • Yksilökäynnit ammattilaisella
  • Vanhempainohjaus 

Lapset ja nuoret ovat kaikki yksilöitä omine tarpeineen ja ominaisuuksineen. Arki oireilevan lapsen tai nuoren kanssa vaatii sinulta vanhempana todennäköisesti tavallista enemmän voimavaroja ja organisointia sekä sitoo sinua enemmän hoivaan ja huolenpitoon. 

Olet ehkä huomannut, että oireilevan lapsen tai nuoren vanhempana oleminen ja arki on monella tavalla samanlaista kuin muissakin perheissä. Se voi myös olla monella tavalla erilaista, sillä lapsesi tai nuoresi rinnalla saatat kasvaa erilaiseen vanhemmuuteen. Olet saattanut pohtia, miten lapsesi tai nuoresi pärjää, miten itse jaksat, mitä jos et jaksa tai millainen on lapsesi tai nuoresi tulevaisuus? Mistä saat itse apua ja tukea, kun sitä eniten tarvitset?  

Arkenne voi sujua hyvin ilman mitään sen kummempaa tai se voi olla yhtä kaaosta; koulupäivien keskeytymisiä, lapsen tai nuoren haastavaa käyttäytymistä, vanhempana lapsesi tai nuoresi jatkuvaa ohjaamista ja muistuttelua, huolenpitoa ja hoivaa vuorokauden ympäri, tukimateriaalien käytön opettelua tai erilaisten vuorovaikutustapojen omaksumista. Siinä voivat myös vuorotella hyvät ja huonot jaksot. Oireilevan lapsen tai nuoren vanhemmuudessa voit olla myös tilanteessa, jossa joudut järjestämään oman elämäsi ja työelämäsi uudelleen tarpeiden mukaan. Mitä paremmin vanhempana voit, sitä paremmin perheesi arki toimii. Älä epäröi hakea apua matalalla kynnyksellä. Apua ja tukea on tarjolla erilaisiin elämänvaiheisiin.

Apua ja tukea on saatavilla vanhemmuuteen liittyvissä asioissa perheiden palveluissa. Jos olet huolissasi omasta jaksamisestasi, voit hakea apua aikuisten palveluista.

Vanhempien tehtävä on rakastaa lapsiaan tasapuolisesti sekä tarjota heille turvaa, aikaa ja huomiota. Mutta miten se on mahdollista, kun arki oireilevan lapsen ja nuoren kanssa voi olla välillä kaaosta niin arjen sujuvuuden kuin omien tunteidenkin kanssa? 

Ota huomioon:

  • Oireileva lapsi tai nuori ei määritä yksin perheen arkea
  • Anna tietoa sisaruksen oireilusta hänen kehitystasonsa mukaisella tavalla. Kysy ja kuulostele mitä lapsi tai nuori jo tietää ja korjaa mahdolliset virheelliset käsitykset
  • Anna vastuuta sopiva määrä oireilevan huolehtimisesta, vain sen verran, kun sisarus on valmis ja halukas sitä ottamaan. 
  • Tarjoa sisarukselle edes hetki jakamatonta huomiota

Tiedetään, että erityisellä sisaruudella itsessään voi olla sekä kasvua että elämäntaitoja vahvistavia vaikutuksia, mutta myös tiettyjä hyvinvoinnin riskejä. On tärkeää tiedostaa jokaisen sisaruksen yksilöllisiä vahvuuksia ja riskitekijöitä, jotta heitä voidaan tukea kasvussa tarpeenmukaisella tavalla.