Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Kivi sammaleiden keskellä.

Lastensuojelulain mukaiset palvelut | Alaikäisten päihdetyö

Tämä sivu on osa alaikäisten päihdetyön hoito- ja palveluketjua.

Lastensuojelun avohuolto on palveluiden kokonaisuus, jonka tarkoituksena on tukea ja edistää lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä sekä vanhempien mahdollisuuksia vastata lapsen ja nuoren tarpeisiin. Lastensuojelun avohuolto on tarkoitettu lapselle tai nuorelle, hänen vanhemmalleen tai muille huoltajille silloin, kun lapsen tai nuoren oikeus turvalliseen ja virikkeelliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehittymiseen ja suojeluun ei toteudu tai on vaarassa jäädä toteutumatta.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijä etsii yhdessä asiakkaan kanssa ratkaisuvaihtoehtoja, järjestää tukea palveluiden kautta sekä seuraa ja arvioi, ovatko tehdyt toimenpiteet vaikuttavia.

 

Mikäli erilaiset tukitoimet eivät ole pitkäaikaisesti riittäviä turvaamaan lapsen ja nuoren turvallista kasvua ja kehitystä, voidaan hänet ottaa huostaan ja sijoittaa perheeseen, lastensuojelulaitokseen tai ammatilliseen perhekotiin. Tukitoimet vastaavat aina lapsen tai nuoren ja perheen tarpeita ja ne sovitetaan kulloiseenkin yksilölliseen tilanteeseen.

Avohuollon tukitoimien tarpeen arvioi lapsen tai nuoren asioista vastaava sosiaalityöntekijä yhteistyössä asiakkaan ja tämän huoltajien kanssa. Lastensuojelun avohuollon tukitoimia toteutetaan yhteistyössä perheen ja lapsen tai nuoren  kanssa heidän toiveensa huomioiden ja tukitoimet kirjataan lastensuojelun asiakassuunnitelmaan. Lastensuojelun avohuollon tukitoimia voi olla esimerkiksi tehostettu perhetyö, perhekuntoutus, taloudellinen tuki tai muu sosiaalityöntekijän tarpeelliseksi arvioima tuki.

Tehostettu perhetyö on avohuollon tukitoimi tilanteissa, joissa:

  • lapsen kasvuolosuhteet uhkaavat vaarantaa lapsen terveen kasvun ja kehityksen
  • lapsen hoidon ja huolenpidon tarve aiheuttaa lastensuojelun tarpeen
  • kehitystä vaarantavat olosuhteet aiheuttavat lastensuojelun tarpeen
  • oma käyttäytyminen aiheuttaa lastensuojelun tarpeen
  • tilanne on avohuollon tukitoimin autettavissa

Tehostetussa perhetyössä työntekijät auttavat perhettä löytämään ratkaisuja ja voimavaroja lapsen ja perheen tilanteen parantamiseksi. Työskentely tapahtuu lapsen, vanhempien, perheen ja heidän verkostonsa kanssa, pääsääntöisesti perheen omassa kodissa kotikäynneillä 1–7 kertaa viikossa.

Nuorisokodin avotyö on tehostettua perhetyötä, joka tarjoaa lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen varhaista ja intensiivistä tukea, jotta lapsen sijoitusta kodin ulkopuolelle ei tarvitse tehdä.

Avotyö on kotiin vietävä palvelu. Toiminnan lähtökohtana on lapsen edun mukainen työskentely yhteistyössä lapsen, huoltajien ja vanhempien kanssa nostaen esille lapsen tarpeita. Tavoitteena on edistää ja tukea lapsen myönteistä kehitystä sekä tukea ja vahvistaa lapsen huoltajien ja vanhempien kasvatuskykyä ja -mahdollisuuksia.

Lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityö huolehtii huostaan otettujen lasten tai nuorten hoidon ja kasvatuksen järjestämisestä kodin ulkopuolella. Lapsen / nuoren asiakkuus siirtyy huostaanoton jälkeen lastensuojelun avohuollosta sijaishuoltoon.

Lapsi / nuori voidaan sijoittaa perhehoitoon, ammatilliseen perhekotiin, lastensuojelulaitokseen tai muuhun tarpeen mukaiseen hoitoon. Sijaishuollon sosiaalityötä määrittää lastensuojelulaki ja lakisääteiset velvoitteet.

Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä:

  • laatii lapselle / nuorelle asiakassuunnitelman yhdessä lapsen / nuoren, vanhempien ja sijaishuoltopaikan kanssa
  • tapaa lasta / nuorta säännöllisesti kahden kesken ja kuulee häntä itseään koskevissa asioissa
  • turvaa lapsen / nuoren oikeuden pitää yhteyttä vanhempiinsa, sisaruksiinsa ja muihin läheisiin
  • työskentelee vanhempien kanssa ja tukee heidän vanhemmuuttaan
  • seuraa ja valvoo sijaishuoltopaikkojen toimintaa
  • tarjoaa sijaisvanhemmille tukea
  • muuttaa lapsen / nuoren sijaishuoltopaikan, jos se on lapsen / nuoren edun mukaista
  • vastaa huostaanottojen purkutyöskentelystä
  • tukee nuoren suunnitelmallista itsenäistymistä täysi-ikäisyyden lähestyessä yhdessä jälkihuollon sosiaalityön kanssa

Lapsen / nuoren asuminen sijaishuoltopaikassa kestää niin kauan kuin lapsi sitä tarvitsee. Sijaishuolto päättyy viimeistään nuoren täyttäessä 18 vuotta. Sen jälkeen hänen asiakkuutensa siirtyy lastensuojelun jälkihuoltoon.