Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Nainen juoksee polulla.

Lapsuuden ja nuoruuden kehitystehtävät | Alaikäisten päihdetyö

Tämä sivu on osa Alaikäisten päihdetyön hoito- ja palveluketjua.

Lapsuuden kehitystehtävät

Lapsuuden ikävaiheita leimaa nopea fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kasvu ja kehitys. Jokainen lapsi kehittyy omaa tahtiaan. Erityistä tukea tarvitsevilla lapsilla kehityksen etenemisessä voi olla paljon vaihtelua.

Ohjauksella, tuella ja kasvatuksella voidaan vaikuttaa lapsen kehitykseen. Lapsen yksilöllisiin tarpeisiin vastaaminen, ennakoitavan arjen luominen ja turvallisuuden tunteen vahvistaminen tukevat lapsen kehitystä. Hyväksyntä ja onnistumisen kokemukset puolestaan rakentavat hyvän itsetunnon. Hyvä itsetunto auttaa lasta oppimaan uusia asioita ja selviytymään haasteellisista tilanteista.

Varhaislapsuuden keskeisin kehitystehtävä on turvallisen kiintymyssuhteen muodostuminen. Alle kouluikäisillä lapsilla kieli ja ajattelu sekä motoriset taidot kehittyvät nopeasti. Kouluikä on tunne-elämän, ajattelun ja sosiaalisen kehityksen aikaa. Silloin lapsen minäkuva vahvistuu vuorovaikutussuhteiden ja vertaissuhteissa saadun palautteen myötä. Jokaisella lapsuuden kehitysvaiheella on omat tärkeät tehtävänsä.

Lisätietoa

 

Nuoruuden kehitystehtävät

Nuoruuden ikävaihetta leimaa nopea fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kasvu ja kehitys. Nuoruutta luonnehtii mielialojen, käytöksen ja ihmissuhteiden ailahtelu. Koetaan muutoksia suhteessa omaan seksuaalisuuteen, vanhempiin, kaveripiiriin ja omaan persoonaan. (THL)

Nuoruusiän kehitystehtävinä on:

  • muuttuvan ruumiinkuvan ja seksuaalisen identiteetin jäsentäminen
  • lapsuuden vanhemmista irrottautuminen
  • ikätovereihin tukeutuminen ja liittyminen.

Lisätietoa