Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Aluepäivän kuva.

Kuntatoimijoiden, järjestöjen ja seurakuntien tarjoama tuki | Alaikäisten päihdetyö

Tämä sivu on osa alaikäisten päihdetyön hoito- ja palveluketjua.

Yhteinen toiminta varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä vapaa-ajan ympäristöissä tukee terveyttä ja hyvinvointia edistäviä valintoja ja suojaa riskeiltä. Eri tahojen on mahdollista vahvistaa päihteiden ja tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöltä ja rahapelaamiselta suojaavia tekijöitä, vähentää riskitekijöiden vaikutusta ja ehkäistä haittavaikutuksia vaikuttamalla asenteisiin, olosuhteisiin ja toimintatapoihin, jotka luovat puitteet yksilön valinnoille.

Esimerkiksi nuorisotoiminnan sekä urheilu- ja harrastetoiminnan päihteettömyyttä tukevilla toimintatavoilla voidaan osaltaan tukea suojaavia tekijöitä, vähentää riskitekijöiden vaikutusta ja yksilön altistumista päihteille ja riskikäytölle sekä tukea yksilön terveellisiä valintoja.

Nuorisotyöllä tarkoitetaan nuorten kasvun, itsenäistymisen ja osallisuuden tukemista yhteiskunnassa. Tällä toiminnalla halutaan edistää nuorten osallistumista ja osallisuutta. Kuntien välillä on paljon vaihtelua siinä, mihin työmuotoihin nuorisotyössä keskitytään. Nuorisotyön tavoitteena on nuorten kasvun, itsenäistymisen ja osallisuuden tukeminen yhteiskunnassa.

Etsivän nuorisotyön tehtävä on varmistaa, että jokainen nuori saa kasvamiseen, itsenäistymiseen ja osallisuuteen tarvitsemansa tuen – että kenenkään ei tarvitse kasvaa ja selviytyä yksin. Etsivässä nuorisotyössä kohdataan alle 29-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat arjessaan tukea sekä näkymiä tulevaisuuteen. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa häntä sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään hänen kasvuaan, itsenäistymistään, osallisuuttaan yhteiskuntaan ja muuta elämänhallintaansa sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille (Nuorisolaki 1285/2016).

 

 

Järjestöt ja seurakunnat tukevat kuntia ehkäisevän päihdetyön tekemisessä monin tavoin. Ne järjestävät esimerkiksi päihteetöntä toimintaa, koulutusta, vapaaehtoistyötä, kampanjoita ja viestintää. Järjestöt tekevät usein työtä, joka on lähellä kuntalaisia.

Suomessa vertaistuki on yksi keskeinen järjestöjen toimintamuoto. Tietoa paikkakunnallasi toimivista vertaistukiryhmistä löydät internetin hakukoneella (Google) tai kunnan sivuilta. Ryhmistä saa tukea arjen ja elämänhallinnan asioihin, ihmissuhteisiin sekä tunteiden käsittelyyn. Näissä ryhmissä koettu tuki, yhteenkuuluvuuden ja hyväksytyksi tulemisen tunne vahvistavat itsetuntemusta ja lisäävät voimia. Vertaisryhmiä on ihmille, joilla on haasteita päihteiden käytön kanssa sekä heidän läheisilleen. 

Nuoriso-, urheilu- ja harrastetoiminnan kuntakohtaiset ja seurantakuntasi yhteystiedot löytyvät kunkin kunnan, järjestöjen ja seurakunnan omilta www-sivuilta. 

Lisätietoja järjestöistä ja yhdistyksistä löydät Lähellä.fi -sivun kautta.

Lisätietoa

Riemu Finland ry (ent. Music Against Drugs ry) on lasten ja nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä osallisuutta edistävä ehkäisevän päihdetyön järjestö. Yhdistys tekee aktiivisesti yhteistyötä eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja nuorisojärjestöjen kanssa sekä valtakunnallisesti että paikallisesti ja osallistuu oman alansa verkostotyöskentelyyn.

YAD Youth Against Drugs ry on valtakunnallinen, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton nuorten ehkäisevän huumetyön yhdistys. Yhdistyksen ensisijaisia tavoitteita ovat huumeiden käytön ehkäiseminen ja päihteettömän elämän tukeminen. Järjestön toiminnalliseksi kehykseksi on vuosien mittaan muotoutunut tiedon, tuen ja toiminnan tarjoaminen nuorilta nuorille vapaaehtoisvoimin. Toiminnan lähtökohtina ovat alusta asti olleet nuorten vapaaehtoisten omat ideat, kyvyt ja voimavarat. YAD on pitkäjänteisen vapaaehtoistyön ja useiden kehittämishankkeiden myötä vakiinnuttanut asemansa suomalaisen ehkäisevän huumetyön asiantuntijana

EHYTin toiminnan tavoitteena on ehkäistä alkoholista, huumeista, nikotiinituotteista ja pelaamisesta aiheutuvia haittoja eri väestöryhmissä ja edistää ihmisten hyvinvointia. Työtä tehdään niin yksilötasolla (esim. oppitunnit, vanhempainillat, päihteettömät kohtaamispaikat, sosiaalinen media), yhteisöissä (mm. koulut, työyhteisöt, kunnat, opiskelijajärjestöt) ja koko yhteiskunnan tasolla, esimerkiksi vaikuttamalla lainsäädäntöhankkeisiin.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto on syntynyt yhteisen keskustelun ja toiminnan vaikuttavuuden lisäämisen tarpeesta. Siihen kuuluu yli 50 sote-alan järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja. Moniäänisessä joukossa on yleishyödyllisiä järjestöjä, palveluntuottajia ja potilasjärjestöjä, joista jokainen tuo verkostoon edustamansa kohde- ja asiakasryhmän äänen.

EPT-verkostossa toimii useita työryhmiä, joissa järjestöt suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat yhteistoimintaa. Työryhmissä tyypillisiä toimia ovat kampanjat, kannanotot, koulutukset, tempaukset ja erilaiset viestintätoimet, mutta työryhmissä keskustellaan ja vaihdetaan myös tietoa järjestöjen välillä. Kaikki verkoston järjestöjen työntekijät ovat trvetulleita työryhmiin. Tutustu työryhmiin täällä.

Nuortennetti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton ylläpitämä sivusto noin 13–21-vuotiaille nuorille. Nuoret myös osallistuvat itse sivuston tekemiseen.

Tietosivujen sisällöstä vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Tekstejä kirjoittavat useat eri asiantuntijat käyttäen lähteinä omaa ja muiden asiantuntijoiden osaamista sekä uusinta ammattikirjallisuutta.