Tämä sivu on osa alaikäisten päihdetyön hoito- ja palveluketjua.
Nuorisopsykiatrian palveluihin ohjataan ensisijaisesti perustason mielenterveys- ja päihdepalveluista, kun arvio psyykkisestä sairaudesta on tehty ja sairautta on jo yritetty hoitaa. Kiireellisessä hoidon tarpeessa (1–7 pv lähete) nuorisopsykiatrialle voidaan ohjata myös muista palveluista (Ohjeistus yleislääkäreille nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin ohjaamisesta). Nuoren päihteiden käytön tilannetta arvioidaan osana muuta hoitoprosessia. Perhe- ja verkostotyö on tärkeä osa tutkimista ja hoitoa nuorisopsykiatrian palveluissa.
Tutkimusjakso
Hoito nuorisopsykiatrian vastaanottopalveluissa alkaa hoito- ja palvelutarpeen arviolla ja alkututkimuksella. Tutkimusjakson aikana päihdekartoituksessa hyödynnetään Nuorten päihdemittaria (ADSUME) sekä tarvittaessa muita tarkentavia mittareita.
Hoitojakso
Hoidon alkuvaiheessa määritellään hoidon tarve ja tavoitteet sekä mahdollisten jatkotutkimusten tarve. Hoitovaihe koostuu psyykkisen voinnin vakauttamisesta ja terapeuttisesta työskentelystä sekä mahdollisesta muusta hoidosta.
Päätösvaiheessa arvioidaan jatkohoidon ja -palvelujen tarve sekä tehdään ohjaus tarvittaviin palveluihin. Päihdetyötä tehdään osana nuoren psyykkisen voinnin hoitoa.