Hyppää pääsisältöön
Henkilö rantaheinikossa.

Omahoito | Aikuisten astma

Tämä sivu on osa Aikuisten astman hoito- ja palveluketjua.

Astman omahoito on tärkeä osa astman hallintaa. Se auttaa vähentämään oireita ja ehkäisemään astmakohtauksia.

Astman omahoidon tavoitteena on yhdessä ammattilaisten kanssa suunnitella ja toteuttaa omahoitoa ymmärtäen mistä astmassa on kyse, sitoutua sen hoitoon ja hakea tarvittaessa ohjausta omahoidon tueksi. Astman omahoitoon kuuluvat mm. lääkehoidon periaatteiden osaaminen ja  säätely oirekuvan mukaan, oman voinnin seuranta, astmaoireiden tunnistaminen, ärsykkeiden välttäminen ja  PEF-seuranta (asiakas- ja potilasohje). Terveelliset elintavat ja savuttomuus tukevat omahoitoa, ks. Hyvä arki ja hyvinvointia tukevat valinnat

 

Sähköiset omahoitopalvelut

Sähköiset omahoitopalvelut täydentävät hoitoa ja sen seurantaa. Osa palveluista on käytettävissä ilman kirjautumista tai tunnistautumista, jotkut palveluista voivat edellyttää tunnistautumista.

Omahoitopalveluiden avulla lapsen tilannetta voi selvittää erilaisilla kyselyillä ja testeillä. Joistain testeistä voi saada yhteenvedon, jonka pohjalta palvelu ohjaa eteenpäin. Omahoitopalveluista on mahdollisuus löytää ohjeita, neuvontaa ja oppaita. Erilaisia omahoito-oppaita voi myös ladata sovelluksena esimerkiksi puhelimeen.

Lisätietoa

Lima poistuu normaalisti keuhkoputkien sisäpinnalla olevien värekarvojen liikkeen avulla. Limaisuus lisää yskänärsytystä ja hengenahdistuksen tunnetta sekä hengitysteiden infektioriskiä. Hengästyttävä liikunta lisää värekarvojen toimintaa, jolloin lima siirtyy ylemmäs hengitysteihin, josta liman voi yskiä pois. Tarvittaessa asiakas voidaan ohjata fysioterapiaan astman pahenemisvaiheiden yhteydessä ja limaisuuden lisääntyessä, ks. yhteystiedot fysioterapiaan.

Liman poistamiseksi hengitysteistä on olemassa erilaisia harjoituksia. Ohessa ohjeita liman poistamiseksi.

Nenän tehtävänä on puhdistaa, lämmittää ja kosteuttaa sisäänhengitysilma ennen sen kulkeutumista keuhkoihin. Nenän limakalvon verisuonia supistavien aineiden lyhytaikaisella käytöllä voidaan tukkoisuutta helpottaa. Nenän huuhtelu apteekista saatavalla nenähuuhtelukannulla (ns. ”sarvikuono”) voidaan helpottaa pitkällisen tukkoisuuden oireita. Limakalvojen kuivumista ehkäistään  ja hoidetaan A-vitamiinitipoilla.

Lisätietoa

Astmaa sairastavaa suositellaan ottamaan kausi-influenssa- ja covid -rokotus. Ks. Rokotukset (Hengitysliitto.fi). 

Kuten muillakin, on myös astmaa sairastavan suunhoidon perusta aamuin illoin tapahtuva hampaiden harjaus fluorihammastahnalla. Säännölliset ateria-ajat ja sokeripitoisten ruokien ja juomien käyttökertojen rajoittaminen ovat nekin tärkeä osa suun ja hampaiden hoitoa.

Harjaa hampaat fluoria sisältävällä hammastahnalla aamuin illoin

  • harjaus poistaa ientulehdusta ja reikiintymistä aiheuttavat bakteeripeitteet
  • fluori vahvistaa hampaan kiillettä ja hidastaa bakteeripeitteiden kasvua

Käytä ksylitolipurukumia tai -pastilleja ruokailujen jälkeen

  • ksylitoli poistaa bakteeripeitteitä ja hidastaa uusien peitteiden kasvua
  • ksylitoli lisää syljeneritystä ja sylki suojaa hampaita, ikeniä ja limakalvoja

Lisätietoa