Hyppää pääsisältöön
Ikääntynyt henkilö kädessään tablettilaite.

Uutinen

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta esittää ikäihmisten päivätoiminnan kehittämisen jatkoa

8.3.2023

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta esittää Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitukselle, ettei ikäihmisten päivätoimintapalveluiden asiakasmaksuihin tehdä muutoksia.

Lautakunta seuraa kuitenkin päivätoiminnan myöntämisperusteiden vaikutuksia.

Aluehallitus hyväksyi joulukuussa Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen asiakasmaksujen perusteet ja euromäärät. Aluehallitus 24.1.2023 hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialue asiakasmaksut -liitteen muilta osin, mutta palauttaa kohdan "4.3.5 Ikääntyneiden päivätoiminta" valmisteluun ja lähetti sen lausuttavaksi työikäisten ja ikääntyneiden lautakuntaan.

Keski-Suomen hyvinvointialueella ikääntyneiden päivätoiminta kuuluu kotihoidon varhaisen tuen kokonaisuuteen. Kotihoidon varhaisen tuen palveluilla on tärkeä rooli tukea ikääntyneiden itsenäistä kotona asumista ja ennaltaehkäistä raskaampien palveluiden tarvetta.

Päivätoiminnan kenttä hyötyy tiiviistä yhteistyöstä

Keski-Suomen hyvinvointialueelle siirtyi vuodenvaihteessa kaikkiaan 28 päivätoimintayksikköä 20:stä kunnasta. Päivätoiminnan palveluita on Keski-Suomessa järjestetty ja tuotettu monin eri tavoin. Siirtyneet  ikäihmisten päiväkeskuskokonaisuudet ovat yhdistelmä sosiaalipalvelua ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Osa päivätoiminnasta on luonteeltaan kerhomaista, eli silloin asiakkaille ei ole tehty palvelupäätöksiä.

Keski-Suomen alueen kunnissa 65 vuotta täyttäneiden osuus asukkaista vaihtelee vajaan 20:n ja runsaan 40:n prosentin välillä. Tästä joukosta vain pieni osa (13 %) tarvitsee säännöllisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Kunnissa tarvitaan monen tasoisia ikääntyvien terveyttä ja hyvinvointia tukevia palveluja.

Hyvinvointialueella on tehty alkukartoitus siirtyneestä päivätoiminnasta. Alkukartoituksessa on selvitetty asiakkuudet, toimipisteiden tilat, palveluiden sisällöt, omaishoidon palvelut, hygieniapalvelut, henkilöstö ja talousarvio. Tarkoitus on edelleen jatkaa selvitystä ja yhteistä keskustelua siitä, kuinka kumppanuudessa kuntien hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen työn, järjestöjen, seurakuntien ja muiden toimijoiden kanssa voidaan kehittää toimivia päiväkeskuskokonaisuuksia. Yhteistoiminnan mallia voidaan ottaa esimerkiksi perhekeskusten toiminnasta.

Lautakunta päätti esittää aluehallitukselle, että ikäihmisten päivätoimintapalvelun kehittämistä ja palvelun yhtenäistämistä jatketaan aluevaltuuston hyväksymien palvelun myöntämisperusteiden mukaisesti. Asiakasmaksuihin ei tässä vaiheessa katsota olevan tarvetta tehdä muutosta. Päivätoiminnan kehittämistä halutaan jatkaa palvelumuotoiluna yhdessä päivätoiminnan asiakkaiden kanssa ja kumppanuudessa kuntien hyvinvointia ja terveyttä edistävien palveluiden, seurakuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.

Lautakunta piti hyvänä ajatusta päivätoiminnan myöntämisperusteiden täydentämisestä soveltamisohjeella. Lautakunta haluaa seurata aktiivisesti päivätoiminnan myöntämisperusteiden vaikutuksia palveluiden käyttöön ja käyttäjiin.

Strategian toimeenpano-ohjelmaa seurataan pitkin kevättä

Strategiajohtaja antoi tilannekatsauksen hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman käynnistymisestä. Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta keskusteli toimeenpano-ohjelman tilanteesta ja prosessin etenemisestä ja merkitsi tilannekatsauksen tiedokseen.

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta päätti läsnäolo- ja puheoikeutta käsitellessään, että vanhus- ja vammaisneuvostojen edustus kutsutaan kokouksiin tarvittaessa. Hallintosäännön mukaan toimielimen jäsenten ja esittelijän lisäksi työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan kokouksessa on läsnäolo- ja puheoikeus aluehallituksen puheenjohtajalla, hyvinvointialuejohtajalla, sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtajalla, vastuualuejohtajilla, professiojohtajilla sekä hallintopalvelupäälliköllä. Muita asiantuntijoita kutsutaan kokouksiin tarpeen mukaan.

Lautakunnan ensimmäisessä kokouksessa suunniteltiin myös lautakunnan jäsenten ja varajäsenten perehdytysohjelmaa, jonka tilaisuudet järjestetään pääosin etätapaamisina.


Esityslista ja pöytäkirja 

Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteesta http://www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat.  Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu.

 

Lisätietoja:

•    Työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan puheenjohtaja Maarit Heikkinen, p. 040 7212639, maarit.heikkinen(at)hyvaks.fi
•    Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan esittelevä viranhaltija