Hyppää pääsisältöön
Ammattilainen vastaanotolla.

Uutinen

Sosiaalista kuntoutusta kehitetään toimintamallin pilotissa

8.12.2022

Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallia kehitetään Keski-Suomen hyvinvointialueen käyttöön.

Tavoitteena on yhtenäistää sosiaalisen kuntoutuksen kriteerit, työkalut sekä eri toimijoiden vastuut niin, että ne olisivat samanlaiset koko hyvinvointialueella.  

Sosiaalinen kuntoutus on sosiaalipalvelu, jonka tarkoitus on vahvistaa kokonaisvaltaisesti asiakkaan sosiaalista toimintakykyä sekä hänen osallisuuttaan yhteiskunnassa. Sosiaalinen kuntoutus edistää asiakkaan elämäntilanteesta riippuen joko hänen työmarkkinavalmiuksiaan tai toimintakykyään ja elämänhallintaansa. 

Yleisimpiä sosiaalialan ammattilaisen käyttämiä sosiaalisen kuntoutuksen työmenetelmiä ovat asiakkaan tehostettu tukeminen ja ohjaus, ryhmätoiminta ja asiakkaan sosiaalisten vuorovaikutussuhteiden edistäminen sekä elämänhallinnan ja arkipäivän suoriutumisen tukeminen. 

Toimintamallia kehitetään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin pilotin ja työpajojen avulla. 

Keski-Suomi mukana sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin pilotoinnissa

THL:n sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin pilotointi käynnistyi marraskuussa 2022. Toukokuussa 2023 päättyvään pilottiin osallistuvat Keski-Suomesta nykyisen Perusturvaliikelaitos Saarikkaan kuuluvat kunnat sekä Laukaan kunta. 

Toimintamallin tavoitteena on vahvistaa asiakkaiden sosiaalista toimintakykyä, osallisuutta sekä sujuvaa arkea. Tavoitteita edistävät sosiaalisen kuntoutuksen palvelun suunnitelmallisuus, asiakkaiden kuntoutuksellisten tarpeiden selvittäminen sekä tehostettu yksilötyö ja ryhmätoiminta. 

Toimintamallin vaikuttavuutta mitataan kyselyillä sekä asiakkaiden ja heidän kanssaan työskennelleiden asiantuntijoiden haastatteluilla. Tuloksia hyödynnetään hyvinvointialueen sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin kehittämisessä. 

– Olen iloinen, että Saarikka ja Laukaa lähtivät mukaan pilottiin. Näissä kunnissa on kehitetty ja tuotettu laadukasta sosiaalisen kuntoutuksen palvelua. Uskon, että kunnat hyötyvät erityisesti vaikuttavuuden arvioinnin tuloksista, kertoo projektityöntekijä Merja Jämsinen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Työpajat tukevat sosiaalityön toimintamallien käyttöönottoa

THL käynnisti keväällä 2022 hyvinvointialueille tarkoitetun Sosiaalityön vaikuttavat toimintamallit -työpajasarjan. Keski-Suomi on yksi työpajoihin osallistuvasta 14 hyvinvointialueesta. 

Työpajojen avulla tuetaan kolmea sosiaalityön toimintamallin käyttöönottoa: etsivää sosiaalityötä, matalan kynnyksen sosiaalityötä sekä sosiaalista kuntoutusta. Tarkoituksena on selkeyttää sosiaalihuollon menetelmiä ja tietopohjaa sekä sosiaalipalveluiden vaikuttavuutta ja saatavuutta. 

Lisätietoja: 

  • Päivi Paavilainen, projektipäällikkö, sosiaalihuollon kehittämisohjelma, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- ohjelma, p. 040 613 9571 paivi.paavilainen(at)jyvaskyla.fi  

  • Merja Jämsinen, projektityöntekijä, sosiaalihuollon kehittämisohjelma, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- ohjelma, p. 040 615 4912 merja.jamsinen(at)jyvaskyla.fi