Hyppää pääsisältöön

Posti- ja logistiikka-alan unionin tukilakko vaikuttaa myös Keski-Suomen hyvinvointialueen toimintaan

16.2.2023

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut tukevansa Auto- ja kuljetusalan lakkoa tukitoimilla, jotka koskevat kuorma-autojen ja perävaunujen lastaamista ja purkamista 16.2.–21.2.2023. Lakoilla on vaikutuksia ainakin Postin kuljetus- ja termina

Postilta arvioidaan, että lakon ja tukitoimien takia pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy useista päivistä yli viikkoon. Lakon ulkopuolelle on rajattu turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset, joita ovat muun muassa terveydenhuoltoon liittyvät lähetykset (verilähetykset ja laboratoriolähetykset) sekä ateriakuljetukset (koulut, päiväkodit, vanhusten aterioiden laitos- ja kotiinkuljetukset). 

Tiedote Postin verkkosivuilla.

Vaikutukset erikoissairaanhoidon toimintaan: asiakkaiden ja potilaiden on tärkeä vastata puhelimeen hoidon sujuvuuden varmistamiseksi

  • Lakon vuoksi kaikki potilaat, joiden erikoissairaanhoidon vastaanottokäynnit ajoittuvat 16.2-3.3.23 väliselle ajalle kutsutaan vastaanotolle puhelimitse. Asiakkaita halutaan nyt muistuttaa, että lakon aikana asiakkaiden on tärkeä vastata puhelimeen, jotta he saavat tiedon omasta vastaanottoajoistaan ja näin hoidon sujuvuus pystytään varmistamaan.
  • Laboratoriotutkimuksien valmistautumisohjeet kerrotaan potilaalle puhelimessa.

Vaikutukset avosairaanhoitoon, sosiaalipalveluihin sekä suunterveydenhoitoon

  • Avosairaanhoidon osalta Postin lakolla voi olla vaikutusta rahti ja pakettien toimituksien vuoksi hoitotarvikejakelussa. Hoitotarvikkeita menee osittain suoraan potilaiden kotiin tai johonkin muuhun potilaiden kanssa ennalta sovittuun paikkaan. Vastaanottoajat sosiaali- ja terveyskeskuksissa toimivat normaalisti.
  • Sosiaalipalveluiden kaikki asiakkaat kutsutaan lakon aikana palveluihin ainoastaan puhelimitse. Mahdollinen haaste sosiaalipalveluille lakon aikana on toimeentulo- ja palvelupäätökset, jotka eivät tavoita kaikkia asiakkaita normaaliksi määritellyssä ajassa, jolloin päätöksien oikaisuvaatimusaika lyhenee merkittävästi. Muutoin Sosiaalipalvelut jatkuvat normaalisti
  • Suunterveydenhuollossa lakko saattaa vaikuttaa muun muassa hammashoitotarvikkeiden saantiin eli tilatut tarvikkeet eivät tule perille. Myös osa potilasajoista lähetetään e-kirjeenä. E-kirjeiden perillemenon hidastuminen saattaa vaikuttaa vastaanottotoimintaan siten, että peruuttamattomia vastaanottokäyntejä tulee normaalia enemmän. Suunterveydenhuollossa ei ole ylimääräistä henkilökuntaa soittamaan varmistamaan, että e-kirjeillä lähetetyt vastaanottoajat ovat saapuneet asiakkaille ajoissa.

Henkilökuljetukset

  • Postilakko viivästyttää henkilökuljetuksiin oikeutetuille asiakkaille 14.2.2023 postitetun tärkeän kirjeen perilletuloa. Kirje koskee hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökuljetusten muuttuvaa tilauskäytäntöä, mikä johtuu henkilökuljetusten palveluntuottajien vaihtumisesta. Kokonaispalveluna yksilömatkat tuottaa asiakkaalle joko Keskustaksi Oy tai Keski-Suomen Matkojenyhdistelykeskus Oy. Kirje neuvoo, kumpi palveluntarjoajista on asiakkaan käytettävissä ja miten tilaukset 21.2. alkaen tehdään. Ryhmäkuljetuksissa palveluntarjoaja on Keskustaksi Oy, ja ryhmäkuljetusten aikataulut asiakas saa valmiina päivätoiminnan yksiköstään.  
  • Asiasta tiedotetaan tarkemmin 20.2. alkaen. Asiaa ei koske ns. Kela-taksimatkoja.