Hyppää pääsisältöön
Sydänkoriste käsissä.

Uutinen

Palliatiivisen keskuksen toiminta käynnistynyt

11.1.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen palliatiivisen keskuksen toiminta on käynnistynyt 1.1.2023. Palliatiivisen keskuksen muodostavat palliatiivinen poliklinikka, palliatiivinen osasto, kotisairaala sekä psykososiaalisen tuen palvelut. 

Palliatiivinen poliklinikka toimii Sairaala Novassa Jyväskylässä ja palliatiivinen osasto sekä kotisairaalan toimisto Jyväskylän kaupunginsairaala Kyllössä. Potilaat tulevat palliatiiviseen keskukseen hoitavan lääkärin lähetteellä tai konsultaation perusteella. 

Palliatiivinen keskus vastaa erityistason palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toteuttamisesta, lääkäri- ja hoitajakonsultaatioista sekä osaamisen vahvistamisen ja kehittämistyön koordinoinnista Keski-Suomen hyvinvointialueella. Lisäksi palliatiivisessa keskuksessa toteutetaan palliatiivisen hoidon ja lääketieteen opetusta ja koulutusta. Palliatiivinen keskus sijoittuu hallinnollisesti sairaalapalveluiden alueellisen osastotoiminnan alle.  

Olemme iloisia, kun saimme palliatiivisen keskuksen Keski-Suomeen. Haluamme panostaa siihen, että palliatiivisen hoidon ja saattohoidon laatu paranee entisestään hyvinvointialueellamme. Palliatiivisessa keskuksessa työskentelee asiantuntevia ja kehittämistyöhön sitoutuneita ammattilaisia, joiden osaamista voidaan hyödyntää esimerkiksi konsultaatioiden avulla muissakin hyvinvointialueen yksiköissä, kertoo palliatiivisen keskuksen osastonhoitaja Hanna Järvenpää.    

Mitä uudistus tarkoittaa?

Palliatiivisen poliklinikan vastaanotot sekä hoitaja- ja lääkärikonsultaatiot toimivat Sairaala Novassa ja koko Keski-Suomen hyvinvointialueella virka-aikana. Poliklinikka on kaikkien hyvinvointialueen asukkaiden käytettävissä. 

Palliatiivisen osaston paikat ovat jatkossa kaikkien hyvinvointialueen asukkaiden käytettävissä haastavissa elämän loppuvaiheen tilanteissa, esimerkiksi silloin, kun potilaalla on tarve vaativille kivunhoitomenetelmille tai muulle oirehoidolle. Potilas siirtyy osastolle yhteyshoitajan tai osastonlääkärin kautta. 

Kotisairaala on aikaisemmin hoitanut jyväskyläläisiä, mutta vuoden alussa kotisairaalan kuntarajat poistuivat. Potilaita hoidetaan hoidon ja resurssien kannalta tarkoituksenmukaisen etäisyyden päähän Jyväskylässä sijaitsevasta tukikohdasta. Kotisairaalahoidon mahdollisuus arvioidaan yksilöllisesti silloin, kun potilaalla on tarve lyhytaikaiselle sairaalatasoiselle hoidolle eikä osastohoito ole välttämätöntä. Kotisairaalassa hoidetaan palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevien lisäksi muitakin potilasryhmiä, esimerkiksi suonensisäisessä antibioottihoidossa olevia infektiopotilaita. Kotisairaalan sairaanhoitajat työskentelevät ympäri vuorokauden ja lääkäri virka-aikana.  

Palliatiivisen keskuksen psykososiaalisen tuen palvelut ovat kaikkien hyvinvointialueen asukkaiden käytettävissä. Perheterapeutti tukee palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevia sekä heidän läheisiään esimerkiksi silloin, kun sairaus tai elämäntilanne mietityttää, asioista on vaikea puhua läheisten kesken tai on huoli lapsista tai läheisistä. Psykososiaalista tukea tarjoavat myös muun muassa sairaalapapit, sosiaalityöntekijä ja palliatiivisella osastolla psykiatrinen sairaanhoitaja. Palliatiivinen keskus tekee yhteistyötä myös esimerkiksi Keski-Suomen syöpäyhdistyksen, Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystyksen sekä Kriisikeskus Mobilen kanssa tarvittavan psykososiaalisen tuen järjestämiseksi. 

Voit lukea lisää palliatiivisesta keskuksesta Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta. 

Lisätietoja:  

  • Tytti Ervasti, palvelujohtaja, alueellisen osastotoiminnan palvelujohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 014269 2277, tytti.ervasti(at)hyvaks.fi 

  • Hanna Järvenpää, osastonhoitaja, palliatiivinen keskus, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 507 7476, hanna.m.jarvenpaa(at)hyvaks.fi