Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Muista käsihygienia myös vierailulla ikääntyneen kotona

11.7.2023

Monen lomalaisen perinteeseen kuuluu kyläily ikääntyneiden sukulaisten luona kodeissa, asumispalveluyksiköissä ja osastoilla. Hyvää mieltä ikäihmiselle tuovilla vierailuilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota käsihygieniaan.

Ikä ja sairaudet alentavat vastustuskykyä merkittävästi. Vierailujen yhteydessä tulee huolehtia käsihygieniasta. Välittävä vieras desinfioi kädet alkoholipitoisella käsihuuhteella tai pesee kädet vedellä ja saippualla sekä vierailulle tullessaan että pois lähtiessään. Kädet pestään vedellä ja saippualla myös aina wc-käynnin jälkeen, ennen ruokailua ja ruokaan tai muuhun tarjottavaan koskemista.

– Sairaana, esimerkiksi flunssaisena tai vatsatautioireisena, tulee vierailuja välttää. Palveluasunnoissa ja osastoilla liikkuvien vierailijoiden tulee noudattaa yksikön antamia vierailu- ja hygieniaohjeita. Mahdollisissa epidemiatilanteissa joudutaan vierailijoita monesti ohjeistamaan tarkemmin tautitapausten leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi henkilöstöltä kannattaa varmistaa, voiko läheisen huoneeseen mennä, muistuttaa hygieniakoordinaattori Jaana Palosara Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Käsihygienia kuuluu kaikille

Sairaaloissa ja osastoilla vieraileville tulee käsien desinfiointi mieleen helpommin kuin ikäihmisen kotona käyville. Hyvällä käsihygienialla torjutaan infektioita ja rajoitetaan niiden leviämistä tehokkaasti. 

THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) suosittelee käsien huolellista pesua ennen ruoanlaittoa ja ruokailua, ulkoa sisään tullessa, wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen, yskimisen, niistämisen ja aivastamisen jälkeen ja kun on koskenut samoja pintoja kuin esimerkiksi flunssainen tai vatsatautia sairastava henkilö. Kädet pestään huolellisesti vedellä ja saippualla. Ohjeen mukaan käsiä tulisi pestä vähintään 20 sekunnin ajan ja tämän jälkeen huuhdella ja kuivata hyvin.   

Norovirukset yleisiä vatsatautien aiheuttajia

Norovirukset aiheuttavat vatsatautiepidemioita usein sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, kouluissa ja päiväkodeissa, hotelleissa, risteilylaivoilla sekä kylpylöissä.  

Noroviruksia erittyy runsaasti sairastuneen henkilön ulosteeseen. Virukset ovat erittäin herkästi tarttuvia. Tartunta voi tapahtua suoraan henkilöstä toiseen, viruksilla saastuneen veden tai elintarvikkeiden välityksellä, viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta ja aerosolitartuntana ilmateitse, kun sairastunut ripuloi tai oksentelee.

Valitettavasti norovirus selviytyy hyvin erilaisissa ympäristöissä. Virus voi säilyttää tartuttamiskykynsä huoneenlämmössä vaikkapa oksennuksen tahraamassa matossa jopa vuorokausia. Terveydenhuollon potilastyössä ja elintarviketyössä toimivien sairastuneiden henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään kaksi vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen. Samoin lasten on suositeltavaa olla pois päivähoidosta tuohon asti.

Lisätiedot:

Hygieniakoordinaattori Jaana Palosara, Koti- ja asumispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 553 9642 tai jaana-palosara(at)hyvaks.fi

Pese kädet ja laita stoppi tartunnoille (THL:n ohje)

Norovirus (Duodecim Terveyskirjasto)