Hyppää pääsisältöön

Lastenpsykiatrian intensiivisen hoidon perheyksikön (LIPSY) toiminta on käynnistynyt Keski-Suomen hyvinvointialueella

17.1.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueella Sairaala Novan rakennus 45:ssä on avattu uudenlainen ympärivuorokautinen (24/5) lastenpsykiatrisen hoidon perheyksikkö eli LIPSY.

Yksikössä hoidetaan 0-13-vuotiaita lastenpsykiatrista hoitoa tarvitsevia lapsia perheineen, jos arvioidaan heidän hyötyvän perhekeskeisestä, intensiivisestä ja osastomuotoisesta hoidosta. Hoitojaksot sovitaan perheiden tai lapsen läheisten kanssa etukäteen ja ne ovat pituudeltaan 1-2 viikkoa. Yksikön toiminta laajentaa lastenpsykiatrian vastaanottopalveluiden palveluvalikoimaa alueella merkittävästi, sillä lastenpsykiatrinen ympärivuorokautinen osastohoito on tähän saakka toteutettu Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Hoitoon ohjaudutaan lastenpsykiatrisen arvion perusteella lapsen saatua lähete lastenpsykiatrian vastaanottopalveluihin.

Yksikössä perheet majoittuvat omissa huoneistoissaan. Samanaikaisesti hoidossa voi olla 4 perhettä. Yksikkö on auki maanantaista perjantaihin ja viikonloppuisin hoitoa tuetaan kotikäynnein tai etäyhteyksin.

Hoito on tavoitteellista ja toteutetaan laajasti yhteistyössä eri toimijoiden kanssa

Kunkin hoitojakson alussa sovitaan hoitojaksolle tavoitteet ja lopussa laaditaan jatkosuunnitelma yhteistyössä lääkärin kanssa. Jatkosuunnitelmassa sovitaan ja varmistetaan jatkotyöskentely lapsen omassa ympäristössä. Hoitojakso toteutetaan kokonaisuudessaan moniammatillisella hoitotiimillä, johon kuuluvat lastenpsykiatri, perheterapeutteja, psykologi, toimintaterapeutteja ja sairaanhoitajia. Yhteistyötä tehdään lapsen oman verkoston, kuten esimerkiksi sosiaalityöntekijän tai oman opettajan kanssa. Hoitojakso voi toimia myös jatkohoitona Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vietetyn lastenpsykiatrisen osastojakson jälkeen.

Lastenpsykiatrian hoitojaksolla toteutetaan selkeää viikkorytmiä, johon kuuluvat muun muassa säännöllinen ateriarytmi, koulunkäynti Kukkulan sairaalakoulussa lapsen voinnin mukaan, vanhempainryhmä, lasten- ja perheiden ryhmät ja verkostotyöskentely. Perhettä tuetaan arkirytmien toteuttamisessa huomioiden lasten aktiviteettien ja levon yksilölliset tarpeet.