20.3.2023
Vierailijoita, omaisia ja saattajia suositellaan käyttämään kirurgista suu-nenäsuojusta heidän vieraillessaan potilashuoneissa aikuisten somaattisilla vuode-, valvonta- ja teho-osastoilla.
Myös ikääntyneiden hoiva- ja hoitokodeissa kirurgista suunenäsuojainta suositellaan omaisille ja vierailijoille. Kyseistä suojainta ei voi edellyttää käytettävän ja lopullinen päätös jää vierailijalle, omaiselle tai saattajalle.
- Suojain annetaan hoitoyksiköstä, ellei henkilöllä ole sitä jo tullessa.
- Jos vierailija tai saattaja ei voi halutessaan käyttää kirurgista suu-nenäsuojusta, hänelle annetaan kasvovisiiri hoitavasta yksiköstä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan suu-nenäsuojaimen eli maskin käyttö yksiköissä.
Henkilökunta käyttää edelleen kirurgista suu-nenäsuojainta muita varotoimiohjeita täydentävänä käytäntönä, kunnes todetaan intensiivisen hengitystieinfektiokauden Suomessa päättyneen.
Kirurgista suu-nenäsuojainta käytetään seuraavasti:
- aina, jos potilaalla on hengitystie-infektion oireita
- Somaattisten vuode- ja valvonta/teho-osastojen potilashuoneissa sekä hoidettaessa näitä potilaita muualla sairaalassa (esim. kuvantaminen, kliininen fysiologia, laboratorio)
- psykogeriatrisella osastolla
- Iäkkäiden hoito- ja hoivakodeissa
- Ikäihmisten ja muiden riskiryhmiin kuuluvien kotikäynneillä kaikki ammattiryhmät, mikäli kyseessä on yli 65-vuotias tai vakavalle koronataudille altis asiakas
- Vammaispalveluyksiköissä ja henkilökohtaisena avustajana toimiessa, mikäli hoidettavat henkilöt ovat yli 65-vuotiaita tai kuuluvat vakavalle koronataudille alttiiden ryhmään
- Päivystyspoliklinikoiden potilastiloissa
- ensihoidossa hoidettaessa yli 65-vuotiaita tai vakavalle koronataudille alttiita henkilöitä
- lasten hoidossa vain vakavalle koronalle alttiiden potilaiden ja asiakkaiden hoitotilanteessa
- Poliklinikoiden ja muiden ajanvarausvastaanottojen vastaanottohuoneissa hoidettaessa
- vakavasti immuunipuutteisia potilaita
- yli 65 v. potilaita
- jos potilas käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta
- jos potilas toivoo kirurgista suu-nenäsuojainta käytettävän
Muissa yksiköissä käytettävä harkintaa potilaan kokonaistila huomioiden potilaan eduksi.
Hengitystieinfektiokauden aikana henkilökunta voi halutessaan käyttää kirurgista suu-nenäsuojainta myös kaikissa potilas- ja asiakaskontakteissa.
Mikäli henkilökunta ei pysty käyttämään tarvittavaa kirurgista suu-nenäsuojainta, vaihtoehtona on kasvot peittävä visiiri.
Kirurgista suu-nenäsuojainta ei tarvitse käyttää käytävillä, yleisissä aulatiloissa, kansliatiloissa tai työ- ja kokoushuoneissa.