Hyppää pääsisältöön
Aluehallitus

Uutinen

Aluehallitus hyväksyi henkilöstön siirtosuunnitelman ja -sopimuksen

8.11.2022

Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 8.11. henkilöstön siirtosuunnitelman ja -sopimuksen. Suunnitelmassa ja sopimuksessa ovat henkilöstön siirron periaatteet.

Henkilöstö siirtyy hyvinvointialueelle kunnista ja kuntayhtymistä liikkeen luovutuksella. Siirtyvän henkilöstön määrä on noin 11 500 henkilöä. Erilaisia tehtävänimikkeitä on 509. Siirtyvän henkilöstön palkkakustannukset ovat nykyisin noin puoli miljardi euroa.

Siirtyvään henkilöstöön noudatetaan siirron jälkeen sopimuskauden loppuun saakka sitä virka- tai työehtosopimusta, jota on noudatettu ennen siirtoa. Siirtyvän henkilöstön palkka säilyy siirtohetkellä samana. Siirtyvän henkilöstön siirtohetkellä pitämättä olevat vuosilomat, säästövapaat, lomarahavapaat ja lomarahakertymät siirtyvät pidettäväksi tai maksettavaksi hyvinvointialueella. Liukuvan työajan ja vastaavat saldot siirtyvät hyvinvointialueelle, jos niitä ei ole pidetty vuoden loppuun mennessä. Työaikapankkivapaat on sen sijaan pidettävä vuoden loppuun mennessä tai nykyinen työnantaja maksaa ne työntekijöille.

Siirtyvän henkilöstön tiedot on kerätty ja tietoja ollaan parhaillaan viemässä hyvinvointialueen järjestelmiin.

Lisäksi aluehallitus lähetti suunnitelman ja sopimuksen luovuttaviin organisaatioihin hyväksyttäväksi ja pyytää ottamaan huomioon niiden käsittelyssä yhteistoimintamenettelyt. Aluehallitus pyytää toimittamaan päätökset hyvinvointialueen kirjaamoon 19.12. mennessä.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä pelastustoimeen palveluvastaavien virkoja

Aluehallitus päätti perustaa sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluvastaavien virat ja vahvisti näiden virkojen kelpoisuusehdot. Lisäksi aluehallitus perusti pelastustoimen virkoja ja vahvisti virkojen kelpoisuusehdot. Aluehallitus jätti pelastustoimeen ehdotetut uudet virat perustamatta esittelijän ehdotuksesta.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa palveluvastaavien virat perustetaan sellaisiin tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Osa palveluvastaavien tehtävistä tulee olemaan toimia eli työsopimussuhteisia. Palveluvastaavilla on tärkeä rooli käytännön esihenkilöinä ja palvelujen sujuvan siirtymän varmistajina.

Pelastustoimen palvelualueille on puolestaan tarve perustaa palvelupäälliköiden, palveluvastaavien sekä asiantuntijoiden virat niihin tehtäviin, joissa käytetään julkista valtaa. Osa palveluvastaavien ja asiantuntijoiden tehtävistä tulee olemaan toimia eli työsopimussuhteisia.

Työterveyssopimus hyväksyttiin

Aluehallitus päätti hyväksyä Keski-Suomen hyvinvointialueen henkilöstön työterveyshuollon palvelusopimuksen vuosiksi 2023-2025.

Sopimus sisältää ennalta ehkäisevän, lakisääteisen työterveyshuollon (korvausluokka I) sekä työterveyspainotteisia sairaanhoidon palveluja (korvausluokka II). Aluehallitus on aiemmin jo päättänyt työterveyshuollon palvelujen hankinnasta. Tuottajaksi valittiin Työterveys Aalto Oy, joka on in-house-yhtiö hyvinvointialueella. Sen palvelujen piirissä on jo suuri osa hyvinvointialueelle siirtyvästä henkilöstöstä.

Keski-Suomen hyvinvointialue tiedottaa ja laatii ohjeet henkilökunnalleen työterveyshuollon sisällöstä ja työterveyspalveluiden käytöstä.

Työterveyshuollon palvelusopimusta ja toimintasuunnitelman linjauksia on käsitelty luovuttavien organisaatioiden kanssa henkilöstötyöryhmässä, henkilöstön edustajien kanssa työhyvinvointikokonaisuutta valmistelevassa ryhmässä ja yhteistoimintaelimessä. Toimintasuunnitelman valmistelu jatkuu loppuvuoden aikana ja se käsitellään yhteistoiminnassa henkilöstön edustajien kanssa.

Lisäksi aluehallitus valtuutti hyvinvointialueen johtajan allekirjoittamaan työterveyshuollon palvelusopimuksen.

Osallisuusohjelma valmistelussa

Keski-Suomen hyvinvointialueella on valmistelussa osallisuusohjelma ja sen liitteiksi tulevat järjestöyhteistyöasiakirja ja palveluntuottajayhteistyöasiakirja. Nämä on tarkoitus valmistella siten, että ne tulevat aluevaltuuston hyväksyttäviksi 29.11.

Osallisuusohjelmassa määritellään ne tavoitteet, periaatteet, yhdyspinnat ja yhteistyö sekä toimintatavat, joilla osallisuus toteutuu Keski-Suomen hyvinvointialueella kaikille iästä, asuinpaikasta ja taustasta riippumatta. Osallisuuden toteutuminen on jo Keski-Suomen hyvinvointialueen arvopohjassa: kohtaamme ihmislähtöisesti ja yhdenvertaisesti.

Ihmislähtöisyys on hyvinvointialueen strategian keskiössä. Aktiiviset ja osallistuvat asukkaat on nostettu yhdeksi strategisista menestystekijöistä. Osallisuusohjelma viitoittaa näiden toteutumista sekä asukas- että asiakasosallisuudessa. Lisäksi osallisuusohjelmaan on nostettu vahvasti kumppanuudet, jotta yhteisiä asukkaita ja asiakkaita voidaan palvella parhaalla mahdollisella tavalla. Toimivan osallisuuden kautta alueen demokratia vahvistuu ja keskisuomalaiset voivat vaikuttaa palvelujensa toimintaan ja kehittämiseen sekä lähialueensa asioihin.

Hyvinvointialueen osallisuusohjelman luonnoksessa keskeisimmät tavoitteet ovat:

  • hyvinvointialueen demokratian vahvistaminen ja äänestysaktiivisuuden kasvu
  • hyvinvointialueen kaikkien asukkaiden kokemuksen vahvistaminen osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuuksista ml. eri alueet ja väestöryhmät
  • osallisuusrakenteiden luonti niin, että ne ovat ihmislähtöisiä ja nojautuvat kumppanuuteen kuntien, järjestöjen, seurakuntien, palveluntuottajien ja maakuntaliiton ja koulutuksen järjestäjien kanssa.
  • osallisuus toteutuu kaikissa kohtaamisissa. Asukkaat ja asiakkaat kokevat tulevansa kuulluksi ja olevansa tasaveroisessa asemassa.

Osallisuusohjelman liitteinä olevissa järjestö- ja palveluntuottajayhteistyöasiakirjoissa määritellään Keski-Suomen hyvinvointialueen järjestö- ja palveluntuottajayhteistyön tavoitteet, rakenteet ja järjestöavustuksien periaatteet.

Aluehallitus merkitsi osallisuusohjelman ja sen liitteiden eli järjestöyhteistyöasiakirjan ja palveluntuottajayhteistyöasiakirjan valmisteluvaiheen tiedoksi ja evästi jatkovalmistelua.

Hammaslaboratoriopalveluihin hyväksytty palveluntuottajat

Aluehallitus hyväksyi hammaslaboratoriopalveluita koskevaan puitejärjestelyyn palveluntuottajat. Hankinnan ennakoitu kokonaisarvo on yhteensä 8 miljoonaa euroa.

Lisäksi aluehallitus keskeytti hankintamenettelyn hankinnan vaativien peitto- ja irtoproteesien sekä vaativien purentafysiologian töiden osalta. Syy keskeytykseen on se, että tarjouspyyntöasiakirjoissa on ollut virheitä liittyen osa-alueen sisältämiin töihin. Aluehallitus myös valtuutti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän julkaisemaan uuden, korjatun tarjouspyynnön.

Hyvinvointialueelle ilme

Aluehallitus hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialueen ilmeen ja brändikäsikirjan ja se otetaan kokonaisuudessaan käyttöön 1.1.2023.

Keski-Suomen hyvinvointialueen brändi sisältää muun muassa arvolupaukset eri kohderyhmille, määritellyn äänensävyn sekä ydinviestejä, bränditarinan, brändihierarkian ja visuaalisen ilmeen. Brändityössä valmistui brändikäsikirja, jolla varmistetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen yhdenmukainen näkyminen. Brändikäsikirja muodostuu kahdesta osasta, joissa on määritelty visuaalinen ilme sekä brändin mukainen viestintä.

Keski-Suomen hyvinvointialueen logo ja ilme kuvastavat Keski-Suomen hyvinvointialueen monimuotoisuutta sekä palveluiden yhteensovittamista, yhdenvertaisuutta ja jatkuvuutta. Se ilmentää kumppanuutta ja yhteistyötä sekä luo suuntaa tulevaisuuteen, toiminnan vaikuttavuuteen, kestävyyteen ja kehittämiseen. Ilmeestä tulee esiin ihmisten välinen kohtaaminen ja ihmislähtöisyys. Teemoista kiteytyvät hyvinvointialueen perusta: hyvinvointi, terveys ja turvallisuus.

Brändityössä valmistuneet arvolupaukset eri kohderyhmille kiteyttävät hyvinvointialueen strategisia tavoitteita ja toimintaa. Arvolupaukset ovat pohjana ydinviesteille koko Keski-Suomen hyvinvointialueen viestinnässä. Brändikäsikirja täydentyy tarpeen mukaan mallipohjilla koskien muun muassa asiakasviestintää ja eri viestintäsovelluksia.

Itäisen syöpäkeskuksen sopimukseen muutoksia

Lisäksi aluehallitus hyväksyi ehdotetut muutokset itäisen syöpäkeskuksen sopimukseen. Itäinen syöpäkeskus (Fican east) on yksi Suomen viidestä alueellisesta syöpäkeskuksesta ja osa kansallista syöpäkeskusta. Kansallisen syöpäkeskuksen (FICAN) perustamisella on haluttu parantaa syövän hoitoa ja tutkimusta Suomessa. Itäisessä syöpäkeskuksessa ovat tällä hetkellä mukana Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Itä-Suomen yliopisto, Siun Sote, Sosteri ja Essote. Sopimusmuutokset johtuvat hyvinvointialueiden toiminnan aloittamisesta.

Esityslista ja pöytäkirja

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus (suora linkki: https://hyvaks-julkaisu.tweb.fi/ktwebscr/epj_asil_tweb.htm?bid=642 ). Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu.

Lisätietoja:

  • aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, p. 050 530 9697
  • hyvinvointialuejohtaja Jan-Johannes Tollet, p. 050 400 0073