Hyppää pääsisältöön

Yhdyspintajaosto kokoontui - tavoitteena hyvinvointialueen ja kuntien saumaton yhteistyö

2.2.2022

Yhdyspintajaosto kokoontui 26.1. Kokouksen teemoina olivat muun muassa kansallisen valmistelun terveiset hyvinvointialueiden ja kuntien yhteiseen johtamiseen ja kehittämiseen.

Käsittelyssä olivat myös hyvinvointialueen valmistelun eteneminen sekä yhdyspintojen jatkovalmistelu ja integroituminen Sote-palvelut jaoston työryhmiin.

Kuntien ja hyvinvointialueen yhteiset palvelut ja asukkaat

Kunnilla ja hyvinvointialueilla on yhteiset asukkaat ja laajoja yhteistyötarpeita. Sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palveluiden siirtyessä kunnilta hyvinvointialueelle jää kuntiin merkittäviä palvelukokonaisuuksia, kuten kasvatus- ja opetustoimi, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä kotouttamispalvelut. Kokouksessa käytiin keskustelua Kuntaliiton ja Finnish Consulting Groupin (FCG) materiaalien pohjata sekä kuultiin Pirkanmaan hyvinvointialueen malli yhdyspintatyöstä.

Keskustelussa nousi esiin sekä kuntia että hyvinvointialuetta koskettavat teemat kuten verkostojohtamisen mallit, molempia osapuolia hyödyttävä varautumissuunnitelma sekä yhteiset viestinnän toimenpiteet kriisitilanteisiin. Yhteistyön on onnistuttava poliittisen päätöksenteon, johdon, asiantuntijoiden ja asiakkaan palvelun tasoilla.

Hyvinvointialueen valmistelu

Hanna Helaste, Yhdyspintajaoston puheenjohtaja veti yhteen väliaikaisen valmistelutoimielimen työtä ja tehtäviä, jonka toimikausi päättyy aluevaltuuston aloittaessa toimintansa 1.3.2022. Jatkovalmistelu etenee muun muassa erilaisten valmistelutyöryhmien sekä hyvinvointialueen projektitoimiston kautta. Tiedonkeruu talouteen, henkilöstöön, omaisuuteen ja tilojen liittyen alkaa tulla päätökseen.

Kokouksessa kuultiin ICT-jaoston puheenjohtaja Jari Porrasmaan terveiset ICT-jaostosta sekä käytiin Yhdyspintajaoston riippuvuuksia keskustellen läpi. ICT-asioiden valmistelu keskittyy hyvinvointialueen turvalliseen käynnistymiseen ja palveluiden jatkuvuuden turvaamiseen. Järjestelmien yhtenäistämistyötä on paljon ja sitä tehdään muun muassa HR- ja talousjärjestelmissä. 

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen keskisuomalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä eli vielä vuoden 2022 ajan kunnat vastaavat palveluista.

Yhdyspintajaoston työryhmien katsaukset ja jatkosuunnitelmat

Hyvinvointikoordinaattori Nina Peränen Keski-Suomen sairaanhoitopiiriltä esitteli Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen -työryhmän tilannekatsauksen. Peränen kuvasi Keski-Suomen kuntien työn näkökulmasta toteutettua Keski-Suomen hyvinvointiohjelmaa (2021-2024), kansallista hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden mallia sekä meneillä olevia prosesseja ja verkostotyöskentelyä. Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus teemat läpileikkaavat koko hyvinvointialueen ja kuntayhteistyön.

Oppilashuollon työryhmä on käynnistynyt ja sen tavoitteena on kuraattori- ja psykologitehtävien saumattoman ja sujuvan siirtymisen turvaaminen. Kuraattori- ja psykologipalveluja koskeva palvelumalli on valmisteilla.

Työllisyyden ja kotouttamisen työryhmä on niin ikään käynnistynyt tammikuussa. Tavoitteena on rakentaa toimintasuunnitelma helmikuun aikana, jossa määritellään kuluvan vuoden valmisteltavat asiat ja ratkaistaan aihepiirin useat erilliskysymykset.

Maaliskuun alusta lukien yhdyspintajaoston työryhmätyöskentely integroituu hyvinvointialueen muuhun valmisteluun. Palveluketjuja koskeva valmistelu tapahtuu Sote-palveluiden jaoston alatyöryhmissä, jotka ovat Perheiden palvelukokonaisuus, Laaja-alainen sote-keskus, Sairaalapalvelut sekä Aikuisten koti- ja asumispalvelut. Valmistelurakenteen tavoitteena on varmistaa käytännössä toimivat palveluketjut asiakkaalle.

Seuraava kokous

Sote-jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 9.2.2022.

Lisätietoja:

  • Hanna Helaste, yhdyspintajaoston puheenjohtaja, ensimmäinen varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 040 074 2751, hanna.helaste(at)jamsa.fi