Hyppää pääsisältöön

Palvelemme vappupäivänä 1.5. sunnuntain aukioloaikojen mukaisesti. Sairaanhoitajan chat palvelee myös vappupäivänä klo 10–16.

Lue lisää.
Lääkäri mittaa verenpaineen asiakkaalta.

Uutinen

Vaikuttavuusviikolla edistetään verenpaineen ja huonon kolesterolin hoitoa

22.5.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen terveysasemilla kiinnitetään erityistä huomiota potilaiden korkeaan verenpaineeseen sekä diabeetikoiden huonon kolesterolin hoitoon toukokuun lopun vaikuttavuusviikolla.

Hyvinvointialueen vaikuttavuusviikon tavoitteena on edistää potilaiden hoidon vaikuttavuutta ja tätä kautta ehkäistä esimerkiksi sydän- ja aivoinfarkteja. Vaikuttavuusviikko järjestetään terveysasemilla pääsääntöisesti toukokuun kahdella viimeisellä viikolla terveysasemasta riippuen.

Vaikuttavuusviikon aikana terveysasemien ammattilaiset kiinnittävät erityistä huomiota potilaiden kohonneeseen verenpaineeseen sekä diabeetikoiden huonoon LDL-kolesteroliin (engl. low-density lipoprotein). Ammattilaiset voivat myös ottaa yhteyttä potilaisiin, joiden korkean verenpaineen tai LDL-kolesterolin seuranta tai hoito eivät ole kunnossa.

– Verenpaineen ja kolesterolin hyvä hoito pienentää merkittävästi potilaiden sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja vähentää ennenaikaisia kuolemia, erityisesti diabetesta sairastavilla potilailla, kertoo Keski-Suomen hyvinvointialueen laatuverkoston koordinaattori, lääkäri Aapo Tahkola.

Vaikuttavuusviikko on osa Keski-Suomen hyvinvointialueen laatuverkoston toimintaa, jota tukee Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma.

Keski-Suomi edellä verenpaineen ja kolesterolin hoidossa

Verenpaineen ja diabeetikoiden huonon kolesterolin hoidossa on koko Suomessa reilusti parannettavaa.

– Kansainvälisessä vertailussa Suomi ei pärjää, mutta tilanne on korjattavissa. Viime vuosina Keski-Suomessa on edetty selvästi verenpaineen ja kolesterolin hyvässä hoidossa muuhun Suomeen verrattuna ja pystytty estämään lukuisia sairastumisia ja kuolemia. Vaikuttavuusviikolla otamme jälleen harppauksen hyvään suuntaan, uskoo laatuverkoston toinen koordinaattori, sairaanhoitaja Mari Rantamäki.

– Parhaillaan hyvinvointialueella käyttöön otettava sähköinen verenpaineen seurantajärjestelmä tulee myös auttamaan meitä hyvän hoidon tavoittelussa, Rantamäki jatkaa.

Lisätietoja:

  • Aapo Tahkola, vaikuttavuusylilääkäri, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 014 269 8476, aapo.j.tahkola(at)hyvaks.fi
  • Mari Rantamäki, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 311 8609, mari.e.rantamaki(at)hyvaks.fi