Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Uutinen

Vaikuttamistoimielimet Osallisuusfoorumin käsittelyssä

16.2.2022

Keski-Suomen hyvinvointialueen osallisuusfoorumissa aiheena olivat hyvinvointialueen lakisääteiset vaikuttamistoimielimet: nuorisovaltuusto sekä vanhus- ja vammaisneuvostot.

15.2.2022 järjestetty foorumi pidettiin Teams-etäyhteydellä, ja linjoilla oli noin 60 osallistujaa.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman projektipäällikkö Arto Lampila johdatteli osallistujat päivän teemaan esittelemällä Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelun tilannetta. Keväällä 2022 hyvinvointialueen valmistelun keskeisinä asioina ovat hallintosäännön valmistelu ja hyväksyminen, strategian valmistelu sekä yhdenmukaisten toimintatapojen valmistelu. Aluevaaleissa valittu hyvinvointialueen aluevaltuusto aloittaa työnsä 1.3.2022, jolloin on myös aluevaltuuston ensimmäinen kokous. Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Hyvinvointialueella tulee työskentelemään noin 10 000 työntekijää.

Hyvinvointialueen lakisääteiset vaikuttamistoimielimet

Aluehallitus asettaa nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi nuorisovaltuuston, ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi vanhusneuvoston sekä vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi vammaisneuvoston. Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan Keski-Suomen hyvinvointialueen kunnissa toimivien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä.

Vaikuttamistoimielimillä on mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön ja vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Työpajoissa työstettiin tulevia vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja nuorisovaltuuston toimintatapoja. Keskustelua käytiin muun muassa kokousten käytännön järjestelyistä kuten kokousmääristä, aikatauluista, kokouspaikasta, etäosallistumisen mahdollisuudesta ja matkakorvauskäytännöistä. Lisäksi esille nousivat vaikuttamistoimielinten yhteistyö ja linkittyminen kuntien vastaaviin toimielimiin sekä hyvän vuoropuhelun merkitys vaikuttamistoimielinten, viranhaltijoiden ja aluevaltuutettujen kesken. Erityisen tärkeänä pidettiin, että vaikuttamistoimielimet pääsevät mukaan strategian valmisteluun.

Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet aloittavat toimintansa jo kevään aikana.

Seuraava kokoontuminen

Keski-Suomen hyvinvointialueen seuraava osallisuusfoorumi järjestetään kevään aikana.

Lisätietoja:

  • Arto Lampila, projektipäällikkö, osallisuus ja järjestöyhteistyö, p. 050 312 5271, arto.lampila(at)jyvaskyla.fi