Hyppää pääsisältöön
Raskaana oleva henkilö pitelee käsistä muodostettua sydäntä vatsansa päällä, nainen on kuvattu hartioista alaspäin.

Uutinen

Uusi tutkimus paljastaa yhteyden kohdun supistustoiminnan ja hapensaannin välillä

12.4.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueella ja Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehty tuore tutkimus (2024) osoittaa, että synnytyksen aikana tapahtuvat supistukset vaikuttavat suoraan vastasyntyneen vointiin.

Tutkimuksessa selvitettiin synnytyssupistusten vaikutusta vastasyntyneen terveyteen, ottaen huomioon äidin taustatiedot ja synnytyksen riskitekijät. Tutkimusryhmään kuuluivat Milla Juhantalo, Tuija Hautakangas, Outi Palomäki ja Jukka Uotila.

Analysoimalla 625 synnytystä, joissa käytettiin kohdunsisäistä supistusanturia ja vastasyntyneen napavaltimon pH-näytettä, tutkimusryhmä tunnisti yhteyden kohdun supistustoiminnan intensiteetin ja vastasyntyneen hapensaannin välillä. Tutkimuksessa havaittiin, että voimakkaampi supistustoiminta heikensi sikiön hapensaantia, mikä ilmeni alentuneena napavaltimon pH-arvona. 

Tulokset osoittivat myös, että riski toimenpidesynnytykseen happeutumishäiriön uhan vuoksi kasvoi kohdunpaineen kohotessa. Erityisen riskialttiina tiloina liiallisen supistustoiminnan yhteydessä olivat samanaikainen kohtutulehdus sekä synnyttäjän sokeriaineenvaihdunnan ja verenpaineen häiriöt 

– Tutkimuksemme korostaa tarvetta tarkkailla synnytyssupistusten vaikutuksia vastasyntyneen terveyteen ja tunnistaa ne sikiöt, jotka ovat erityisen haavoittuvia kohdun liialliselle supistelulle synnytyksen aikana, toteaa tutkimusryhmän jäsen ja Keski-Suomen hyvinvointialueen osastonylilääkäri Tuija Hautakangas

Tutkimustulokset tarjoavat arvokasta tietoa synnytyksen kulun seurannassa ja vastasyntyneen hoidon suunnittelussa. Tutkimus on julkaistu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica –julkaisussa. 

Lisätietoja:  

  • Tuija Hautakangas, Osastonylilääkäri, Keski-Suomen hyvinvointialue, tuija.hautakangas(at)hyvaks.fi, p. 014 269 5278