Hyppää pääsisältöön

Pelastustoimen jaosto kokousti viimeistä kertaa - maaliskuussa valmistelu jatkuu työryhmissä

10.2.2022

Pelastustoimen jaoston toimikauden viimeisessä kokouksessa 9.2. käytiin läpi jaoston alatyöryhmien tilannetta.

Pelastuslaitoksen palopäällikkö Mikael Monthan kertoi, että pelastustoimen siirtoa koskevissa asioissa ajankohtaisena ovat pelastustoimen käytössä olevien toimitilojen, siirtyvän omaisuuden, sopimusten ja vastuiden siirtymisen selvittäminen. Lisäksi selvitetään hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön määrä, palkkakulut ja lomapalkkavelka. Selvitys perustuu sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annettuun lakiin, niin sanottuun ”voimaanpanolakiin”. Pelastustoimen selvityksen antamisesta päättää nykyinen Keski-Suomen pelastuslaitos -liikelaitoksen johtokunta.

Pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Pasi Vilhunen kertoi, että organisaation varautumisesta on valmistumassa loppuraportti. Tilannekeskuksen merkitys nousi oleellisena esiin myös varautumisessa. Tilannekeskuksesta keskusteltiin lisää ensihoidon yhteydessä, jossa painotettiin myös sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastuslaitoksen yhteistoiminnan tärkeyttä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Tomi Kavasmaa kävi läpi ensihoidon valmistelun tiekarttaa ja havainnollisti ensihoidon toimintojen kokonaisuutta. Pelastuslaitoksen palopäällikkö Juha Saario kertoi pelastustoimen yhdyspinta-asioiden edistymisestä. Esimerkiksi paloasemakiinteistöjen tietoja on koostettu yhteen.

Valmistelun eteneminen jatkossa

Aluevaltuuston toimikausi alkaa 1.3. Samalla Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen, ja siten myös pelastustoimen jaoston, toimikausi päättyy. Hyvinvointialueen valmistelu jatkuu maaliskuusta alkaen työryhmissä ja alatyöryhmissä, joissa myös pelastustoimi on hyvin edustettuna. Pelastustoimen jatkovalmistelu tarkentuu helmikuun aikana.

Pelastustoimen edustajat ovat tehneet tiiviistä yhteistyötä hyvinvointialueen valmistelun eri jaostoissa ja työryhmissä. Työ jatkuu tavoitteena on pelastustoimen turvallinen siirtymä hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Lisätietoja:

  • Ville Mensala, pelastustoimen jaoston puheenjohtaja, Keski-Suomen pelastuslaitos, ville.mensala(at)jyvaskyla.fi