Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Isä ja pieni poika neuvolakäynnillä.

Uutinen

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsittelee alueellista neuvolasuunnitelmaa

20.10.2023

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta pitää kokouksensa 25.10.2023.

Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsittelee 25.10.2023 kokouksessaan muun muassa hyvinvointialueen alueellista neuvolasuunnitelmaa, lukureseptiä, hyvinvointialueen henkilöstöohjelmaa sekä palveluiden myöntämisperusteita.

Alueellinen neuvolasuunnitelma 2023–2025

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsittelee alueellista neuvolasuunnitelmaa 2023–2025. Neuvolatyö on keskeinen osa perusterveydenhuollon lasten ja perheiden terveyttä ja hyvinvointia edistävää toimintaa. Hyvinvointialueet vastaavat äitiys- ja lastenneuvolatoiminnan sekä seksuaaliterveyspalvelujen järjestämisestä. Neuvolapalveluita tarjotaan kaikille raskaana oleville, lasta odottaville perheille sekä alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Jokaisella hyvinvointialueella laaditaan alueellinen neuvolasuunnitelma valtuustokausittain. Suunnitelma on osa alueellista lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Neuvolasuunnitelma pohjautuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksiin neuvolatoiminnasta ja seksuaaliterveyspalveluista sekä perustuu myös Keski-Suomen hyvinvointialueen strategiaan.

Neuvolasuunnitelmassa kuvataan neuvola- ja seksuaaliterveyspalveluiden nykytilanne ja linjataan myös tulevien vuosien palveluita. Suunnitelma auttaa asiakkaita hahmottamaan palveluita ja esimerkiksi terveystarkastusten sisältöä. Se toimii neuvoloissa työkaluna ja apuna henkilöstön perehdytyksessä ja esihenkilöille johtamisen tukena. 

Äitiys- ja lastenneuvolan palvelujen perustana on huolellisesti toteutettavat määräaikaiset terveystarkastukset ja terveysneuvonta, joissa huomioidaan yksilöiden ja perheiden tarpeet. Neuvolat tekevät yhteistyötä muun muassa varhaiskasvatuksesta, lastensuojelusta ja muusta sosiaalitoimesta sekä erikoissairaanhoidosta vastaavien toimijoiden kanssa.

Neuvola- ja seksuaaliterveyspalveluita on kunnissa hoidettu ennen hyvinvointialueen käynnistymistä hieman eri tavoin, jatkossa palvelua on tarkoitus yhtenäistää. Keski-Suomen hyvinvointialueen neuvoloissa neuvolatyötä tehdään pääosin yhdistetyllä väestövastuumallilla, mikä tarkoittaa sitä, että perheen asiakkuus samalla terveydenhoitajalla jatkuu raskauden alusta lapsen kouluikään asti. Suunnitelmakauden 2023–2025 aikana yhdistetty äitiys- ja lastenneuvolatyö tullaan laajentamaan koko hyvinvointialueelle. Yhdistetyn äitiys- ja lastenneuvolan etuna on, että terveydenhoitaja tuntee oman alueensa väestönsä hyvin, kun äitiys- ja lastenneuvolapalvelut muodostavat yhdessä jatkumon. Se lisää asiakastyytyväisyyttä sekä yksilöllisempää palvelua.

Lukuresepti 1–6-vuotiaiden kielellisten taitojen kehittämisen tueksi

Lautakunta käsittelee Karstulan Taideseura KarsTa ry:n lukureseptialoitetta, jonka Karstulan kunnanhallitus on 27.3.2023 kokouksessaan päättänyt ohjata hyvinvointialueelle. Lukuresepti on suunnattu 1–6-vuotiaille ja ”reseptiä” olisi tarkoitus jakaa neuvolassa lasten kielellisten taitojen kehittämiseksi. Resepti toisi myös yhdessäoloa perheen arkeen ja tutustuttaisi lasta kirjastopalveluihin. Lukureseptin käyttöönotto vahvistaisi myös kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyötä.

Lukuresepti annettaisiin neuvoloista 1–6-vuotiaille lapsille. Jatkossa kokemusten myötä lukureseptiä olisi mahdollista ottaa käyttöön myös esimerkiksi nuorten ja ikääntyneiden palveluissa. Keski-Suomen hyvinvointialue suosittelee Keski-Suomen kunnille lukureseptin käyttöönottoa myös omissa palveluissaan, kuten esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja/tai kirjasto- ja vapaa-ajan palveluissaan.

Esittelytekstin mukaan reseptin käyttöönotto voidaan toteuttaa nykyisellä henkilöstöllä ja kustannuksia muodostuu lähinnä lukureseptin materiaalikustannuksista. Yhteistyötä lukuresepti-korttien kuvituksen osalta tehtäisiin kulttuurineuvolatoiminnan kanssa. Keski-Suomen kuntien sivistystoimen yksiköt vastaavat omista mahdollista materiaalikustannuksistaan. Lautakunnalle esitetään, että se merkitsee asian tiedoksi.

Henkilöstöohjelma linjaa henkilöstöä koskevaa päätöksentekoa ja johtamista

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta antaa lausuntonsa Keski-Suomen hyvinvointialueen henkilöstöä koskevaa päätöksentekoa ja johtamista linjaavan henkilöstöohjelman luonnoksesta. Henkilöstöohjelman tarkoituksena on varmistaa, että hyvinvointialueella on riittävä, osaava, hyvinvoiva, osallistuva ja sitoutunut henkilöstö oikeissa paikoissa oikeaan aikaan, jotta palvelut saadaan sujumaan tavoitteen mukaisesti.

Henkilöstöohjelman on tarkoitus toimia johtamisen työkaluna, joka sisältää avainalueet, tavoitteet, keinot ja mittarit. Kehittämistoimiksi strategiakaudelle on nimetty lähijohtamisen kehittäminen, työvoiman hankinnan kehittäminen, palkitsemisen kehittäminen, työhyvinvointia ja työolosuhteita tukevien käytäntöjen kehittäminen sekä resurssisuunnittelun kehittäminen. Ohjelma on käsitelty henkilöstöjaoksessa, minkä jälkeen se kiertää lausunnoilla lautakunnissa ja päätyy aluehallitukseen 31.10.2023.

Palvelujen myöntämisen perusteet vuodelle 2024

Palvelujen myöntämisen perusteet -asiakirjakokonaisuus kiertää vielä keskeneräisenä ja valmisteluvaiheessa toimielimissä kommentointikierroksella lokakuun aikana. Tällä halutaan varmistaa toimielimille varhaisen vaiheen vaikuttamismahdollisuus kokonaisuuteen. Asiakirjoja hiotaan kommenttikierroksen jälkeen ja tuodaan päätöksentekoon marraskuussa. 

Lautakunnalle esitetään myös, että se merkitsee tiedoksi lasten, nuorten ja perheiden lautakuntaan tulevan nuorisovaltuuston uuden edustajan ja hänen varajäsenensä.

Kokouksen esityslista

Lapset, nuoret ja perheet lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat ja lista pdf-muodossa. Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu.

Lisätietoja:
•    Tietojohtaja Simo Reipas, simo.reipas(at)hyvaks.fi, tietojohtaminen p. 050 567 8537, strategiajohtajan sijainen
•    Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, lautakunnan esittelevä viranhaltija, paikalla 23.10.2023
•    Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan puheenjohtaja Matias Lahti, p. 050 346 6394, matias.lahti(at)hyvaks.fi