Hyppää pääsisältöön

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta antaa lausuntonsa kolmesta laajasta järjestämisen asiakirjasta

25.8.2023

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta pitää kokouksensa 30.8.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden lautakunta 30.8.2023 kokouksessaan antaa muun muassa lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjauksista sekä pelastustoimen ja ensihoidon palvelutasopäätöksistä.

Ihmislähtöiseen Keski-Suomeen -ohjelma sote-palveluiden järjestämisen ohjenuoraksi

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus käynnisti 14.2.2022 strategian toimeenpano-ohjelman valmistelun nimellä ”Ihmislähtöiseen Keski-Suomeen: Hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelma”. Ohjelman osaan "ihmislähtöiset palvelut" kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjaukset sekä pelastustoimen ja ensihoidon palvelutasopäätökset. Ensihoidon ja pelastustoimen asiakirjat ovat parhaillaan lausuntokierroksella ja myös näihin lautakunta ottaa kokouksessaan kantaa. Aluehallitus käynnisti lausuntokierroksen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjauksista kokouksessaan 15.8.2023.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjauksia on valmisteltu laajasti osallistavassa yhteistyössä ja käsitelty vaikuttamistoimielimissä ja lautakunnissa sekä esimerkiksi henkilöstöjaostossa helmikuusta 2023 saakka. Työskentelyä varten asukas- ja asiakasosallisuutta on varmistettu sähköisen Polis-alustan avulla. Lisäksi kesällä 2023 hyvinvointialueen työntekijät jalkautuivat toimipisteisiin, kuntiin ja kesätapahtumiin ja Jyväskylän yliopiston JyuWell -projekti tuki työtä nykytilan ja tarpeiden selvittämiseksi. Tavoitteena on kaiken kaikkiaan ollut koota ja vahvistaa ymmärrystä hyvinvointialueen palveluiden nykytilasta ja tarpeista, joihin järjestämisen linjauksilla voidaan vaikuttaa.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta keskustelee sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen linjauksista ja antaa lausuntonsa ja mahdolliset täydennysesityksensä. 

Pelastustoimen ja ensihoidon palvelutasopäätökset lausunnolla

Pelastustoimen ja ensihoidon palvelutasopäätökset ovat osa ”ihmislähtöisiin palvelut” -menestystekijään liittyvää järjestämistehtävän kokonaisuutta. Näihin on pyydetty lausunnot Keski-Suomen kunnilta, hyvinvointialueen valmistelevilta lautakunnilta, vaikuttamistoimielimiltä sekä Vapaaehtoiselta pelastuspalvelulta (Vapepa) 25.8.2023 mennessä Webropol-kyselyllä.

Hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutason tulee vastata kansallisia, alueellisia ja paikallisia tarpeita, onnettomuusuhkia sekä muita uhkia. Päätöksessä on huomioitava kansallisesti merkittävät riskit, selvitettävä alueella esiintyvät uhkat ja arvioitava niistä aiheutuvat riskit, määriteltävä toiminnan tavoitteet, niihin käytettävät voimavarat, tuotettavat palvelut ja niiden tason. Palvelutasopäätöksessä on otettava huomioon myös valtakunnalliset strategiset tavoitteet. Päätöksen tulee sisältää suunnitelma palvelutason kehittämisestä.

Keski-Suomen hyvinvointialue järjestää ensihoitopalvelut osin omana toimintana ja osin sopimuspohjaisesti yksityisten palveluntuottajien kanssa. Hyvinvointialueen oman palvelutuotannon tuottaa Keski-Suomen pelastuslaitos. Ensihoidon palvelutasopäätöksessä määritellään muun muassa ensihoitopalvelun järjestämistapa, palvelun sisältö, toimintaan osallistuvilta vaadittava koulutus ja väestön tavoittamista kuvaavat tavoiteajat. Päätökseen sisältyy riskianalyysi, jossa otetaan huomioon alueluokituksen ja aikatavoitteiden lisäksi ensihoitopalvelun kysyntään ja toimintaan vaikuttavat seikat, joilla on merkitystä normaalitilanteesta poikkeavissa tilanteissa ja niihin varautumisessa. Ensihoitopalvelu on suunniteltava ja toteutettava yhteistyössä päivystävien terveydenhuollon toimipisteiden kanssa. Ensihoitopalvelu on valmiustoimintaa, jossa tarve on osin ennustettavissa mutta pääosin ennustamatonta. Riskianalyysi tukee varautumista laajemmin, ja sen merkitys päivittäistoimintaan on vähäisempi.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta keskustelee pelastustoimen ja ensihoidon palvelutasopäätöksistä ja antaa niistä lausuntonsa.

STEAn jatkoavustusta saavien järjestöjen kumppanuussopimukset ja toiminnan vaikuttavuus

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n jatkoavustusten hakuaika vuodelle 2024 päättyy lokakuun alussa. Hakea voivat toimijat, joille on myönnetty jatkoavustuksen mahdollistava avustus vuodelle 2022 tai 2023. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää avustuksista tammi-helmikuussa 2024. Tämän hetken tiedon mukaan Keski-Suomessa kahdeksan järjestöä hakee jatkoavustusta vuodelle 2024. Nämä kaikki järjestöt saivat hyvinvointialueelta toiminta-avustuksen vuodelle 2023. Hyvinvointialueen tuki on edellytys jatkorahoituksen saamiselle.

Hyvinvointialueen strategia korostaa sujuvaa ja saumatonta kumppanuutta. STEA:n jatkoavustusten piirissä olevat toimijat ovat hyvinvointialueen, ja aiemmin kuntien, keskeisiä yhteistyökumppaneita alueen asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä. Näiden järjestöjen toiminta kohdentuu erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin: akuuttia kriisiapua tarvitseviin, ruoka-aputoiminnan varassa oleviin sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujiin.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta merkitsee asian tiedoksi, keskustelee asiasta ja antaa evästyksen STEA:n jatkoavustusta saavien järjestöjen kumppanuussopimuksista, prosessin kehittämisestä sekä toiminnan ja vaikuttavuuden arvioinnista. Lisäksi merkitään tiedoksi, että STEA-avustusta saavien järjestöjen toiminta-avustukset päätetään aluehallituksessa, kun avustushakemukset ovat saapuneet ja haettavat avustussummat ovat tiedossa. Järjestöavustusten vaikutuksista pyydetään järjestöiltä selvitykset, joiden pohjalta arvioidaan vuodelle 2025 myönnettäviä avustuksia.

Järjestöjen avustusohjeen päivittäminen vuodelle 2024

Aluehallitus myönsi hyvinvointialueen avustusohjeen pohjalta ensimmäiset toiminta-avustukset kokouksessaan 1/2023. Ohjeen mukaisesti turvallisen siirtymän varmistamiseksi vuoden 2023 toiminta-avustuksissa huomioitiin vuodelle 2022 kunnilta ja kuntayhtymiltä tukea saaneiden toimintojen jatkuvuus. Vuoden 2023 toiminta-avustuksista päättäessä aluehallitus samalla päätti, että lautakuntia pyydetään arvioimaan avustuskriteereitä jatkotyöskentelyä varten.

Avustusohjeen päivityksen valmistelun pohjaksi kerätään evästyksiä lautakunnilta, aluehallitukselta, vaikuttamistoimielimiltä, sekä järjestöfoorumilta ja pyydetään kannanottoja järjestöavustusten myöntämisperusteiden kohdentamisen täsmentämiseksi sekä avustusperiaatteiden oikeudenmukaisuuden turvaamiseksi.

Tavoitteena on, että päivitetty avustusohje tuodaan päätöksentekoon loka-marraskuun aikana, siten että päivitetty avustusohje saadaan hyväksyttyä ennen joulukuussa tapahtuvaa vuoden 2024 toiminta-avustushaun avaamista.

Lautakunta käy keskustelun järjestöjen avustusten periaatteista ja antaa evästyksen jatkovalmisteluun.

Vastaus valtuustoaloitteeseen: Mielenterveysstrategian valmistelu ja nuorten terapiatakuukokeilu

Valtuustoaloitteessa esitetään, että hyvinvointialue laatii mielenterveysstrategian vuoden 2023 loppuun mennessä ja aloittaa alle 30-vuotiaiden terapiatakuukokeilun.

Mielenterveysstrategian osalta annetussa vastauksessa todetaan, että mielenterveyssuunnitelma on mielenterveysstrategiaa vastaava asiakirja ja se valmistuu vuoden 2023 aikana. Mielenterveyssuunnitelman valmistelu on jo aloitettu ja siinä huomioidaan eri ikäryhmät sekä myös järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö. Päihde- ja riippuvuuspalvelut sisältyvät mielenterveyssuunnitelmaan.

Nuorten terapiatakuukokeilun osalta vastauksessa sanotaan, että nuorten perusterveydenhuollossa ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluissa toteutetaan jo tällä hetkellä terapiatakuukokeilun sisältämiä toimenpiteitä, kuten hoidon porrasteisuus ja psykososiaalisten menetelmien käyttö. Palvelutarpeen kasvu huomioiden tarvitaan lisää lyhytterapeuttista ja muuta vaikuttavaa psykososiaalista hoitoa. 

Hyvinvointialueen nuorten ja nuorten aikuisten terapia- ja mielenterveyshoidon painopisteet liittyvät ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tukeen, terapiapalvelujen saatavuuteen ja hoidon porrastuksen sujuvuuteen.

Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyy valtuustoaloitteeseen laaditun vastauksen, lähettää vastauksen edelleen nuorisovaltuustolle käsiteltäväksi, saattaa vastauksen aluehallitukselle tiedoksi sekä esittää aluehallitukselle, että se edelleen esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Lisäksi lapset, nuoret ja perheet lautakunta käsittelee kokouksessaan myös palvelusetelisääntökirjoja; koululaisten optometristin tutkimuksen palvelusetelin sääntökirjaa sekä sosiaalihuoltolain mukaisten tukipalveluiden palvelusetelin sääntökirjaa.

Kokouksen esityslista

Lapset, nuoret ja perheet lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on verkkosivuilla.
Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu.

Lisätietoja:

•    Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, lautakunnan esittelevä viranhaltija
•    Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan puheenjohtaja Matias Lahti, p. 050 346 6394, matias.lahti(at)hyvaks.fi