Hyppää pääsisältöön
Värikäs neuvola-teksti.

Uutinen

Koronarokotuksia annetaan Keski-Suomen hyvinvointialueella myös 6 kuukauden–4 vuoden ikäisille, riskiryhmässä oleville lapsille neuvoloissa

23.2.2023

Riskiryhmässä olevien 6 kuukauden–6 vuoden ikäisille koronarokotukset annetaan neuvoloissa koko hyvinvointialueella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n tammikuussa päivittämän suosituksen mukaan koronarokotteita tarjotaan myös riskiryhmässä oleville 6 kuukauden–4 vuoden ikäisille lapsille. Riskiryhmässä olevien 6 kuukauden–6 vuoden ikäisille koronarokotukset annetaan neuvoloissa koko hyvinvointialueella. Tähän saakka osassa kunnista koronarokotukset on annettu yleisellä koronarokotuspisteellä.

Lapselle voi olla hyötyä rokotuksesta, jos hänellä on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus.  Altistavia perussairauksia ovat esimerkiksi:

 • kohtalainen immunosuppressiivinen hoito tai immuunivajaus,
 • ylipaino,
 • harvinaissairaudet,
 • krooniset vaikeat keuhkosairaudet,
 • vaikeat sydänsairaudet,
 • krooninen munuaissairaus,
 • vaikea krooninen maksasairaus,
 • hengitysvajausta aiheuttavat tai infektioherkkyyttä lisäävät neurologiset sairaudet.

Vaikka lapsilla koronavirustauti on harvoin vakava, voi riskiryhmiin kuuluvien lasten sairaus tai tila kuitenkin altistaa heidät vakavalle koronataudille tai koronatauti voi pahentaa heidän perussairauttaan.

Koronarokote voidaan antaa myös muille lapsille riskiarvion ja yksilöllisen harkinnan perusteella. Rokotteen antaminen on perusteltua esimerkiksi silloin, kun perhe matkustaa ulkomaille ja matkan kohdemaa vaatii rokotuksen.

Pienten lasten laajat rokotukset eivät nykyisessä epidemiatilanteessa ole THL:n mukaan tarpeellisia. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Varaa aika 6 kuukauden–6 vuoden ikäisen rokotukseen neuvolan normaalista ajanvarausnumerosta

Aika pikkulasten koronarokotukseen varataan oman neuvolan ajanvarausnumerosta tai terveydenhoitajan normaalista numerosta soittoajalla.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta 6 kuukauden–4 vuoden ikäisillä lapsilla ja kaksi annosta 5–11-vuotiailla. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Kouluterveydenhuolto rokottaa kouluikäisiä

Kouluikäisten lasten rokotuskäytännön voi tarkistaa oman lapsen kouluterveydenhoitajalta.

Alaikäisen päätös tai huoltajien suostumus rokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi kykenee ikänsä ja kehitystasonsa perusteella päättämään asiasta.  Muussa tapauksessa suostumus rokotukseen kysytään huoltajalta. Jos lapsella on kaksi huoltajaa, tarvitaan molempien huoltajien suostumus.

Lisätietoja:

 • palveluvastaava Minttu Jokinen, p. 040 037 7152, minttu.jokinen(at)hyvaks.fi, neuvolat
 • palveluvastaava Tanja Halinen, p. 014 269 0557,  tanja.halinen(at)hyvaks.fi, neuvolat
 • palveluvastaava Päivi Ikkala, p. 040 555 3208, paivi.h.ikkala(at)hyvaks.fi, kouluterveydenhuolto, paikalla 28.2.