Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Keski-Suomen väliaikainen valmistelutoimielin käsitteli kokouksessaan henkilöstön siirtosuunnitelmaa ja väliaikaisen yhteistoimintaelimen perustamista

28.2.2022

Väliaikainen valmistelutoimielin käsitteli viimeisessä kokouksessaan 28. helmikuuta muun muassa henkilöstön siirtosuunnitelmaa, väliaikaisen yhteistoimintaelimen nimeämistä ja sopimusta Työterveys Laine Oy:n kanssa.

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti esittää aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle hyväksyttäväksi luonnokset Keski-Suomen hyvinvointialueen henkilöstön siirtosuunnitelmaksi ja siirtosopimukseksi, joista käyvät ilmi henkilöstön siirron periaatteet. Siirtosuunnitelma päivittyy kuluvan vuoden aikana. Siinä on muun muassa kuvaus yhteistyöstä ja yhteistoiminnasta, tietojen keräämisestä ja siirtyvästä henkilöstöstä sekä keskeisistä henkilöstölinjauksista.

Hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä on tämän hetkisen tiedon mukaan noin 11 500 henkilöä. Henkilöstöllä on 505 erilaista tehtävänimikettä. Palkkakulut sivukuluineen ovat noin 525 miljoonaa euroa. Siirtyvää henkilöstöä koskee 200 erilaista paikallista sopimusta ja käytännettä.

 Henkilöstön siirtosuunnitelman ja -sopimuksen luonnosta on käsitelty henkilöstöjaoston kokouksessa sekä väliaikaisen valmistelutoimielimen yhteistoimintaelimessä.

Aluevaltuusto käsittelee siirtosuunnitelmaa ja -sopimusta kevään aikana. Näitä valmistellaan edelleen tämän vuoden aikana HR-työryhmissä, laajennetussa henkilöstötyöryhmässä ja hyvinvointialueen yhteistoimintaelimessä. Lisäksi muun muassa sopimuksen osalta syksyn aikana käydään tarvittavat yt-neuvottelut luovuttavissa organisaatioissa. Siirtosuunnitelma ja -sopimus tulevat aluevaltuuston käsiteltäväksi uudelleen loppuvuonna 2022.

Väliaikainen toimielin on antanut aiemmin suosituksen luovuttaville organisaatioille henkilöstölinjauksista. Väliaikainen valmistelutoimielin totesi päätöksessään, että henkilöstösiirroissa on varmistettava henkilöstölinjausten yhdenmukainen käyttö eri organisaatioissa.

 Väliaikainen yhteistoimintaelin ajalle 1.3.-31.12.

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti esittää aluehallitukselle, että Keski-Suomen hyvinvointialueelle nimetään väliaikainen yhteistoimintaelin ajalle 1.3. – 31.12.2022.

 Toimielimen jäsenmäärä on yhteensä 12 jäsentä, joista kaksi on työnantajan edustajaa, kuusi henkilöstöjärjestöjen edustajaa 2+2+2 periaatteella ja neljä työsuojeluvaltuutettua. Kaikille nimetään myös varajäsenet. Työnantajan edustajiksi yhteistoimintaelimeen esitetään nimettäväksi hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Kati Kallimo (varalla Tuija Koivisto) ja HR-vastuuvalmistelija Riitta Hallberg (varalla Tiina Koponen). Toimielimen puheenjohtajana toimisi työnantajan edustajana HR-vastuuvalmistelija Riitta Hallberg ja varapuheenjohtajana henkilöstöjärjestöjen edustaja.

Vakituista yhteistoimintaelintä ei voida vielä valita, koska hyvinvointialueen palveluksessa ei juurikaan ole henkilöstöä (paitsi projektityöntekijät) eikä myöskään luottamusmiehiä. Asiaa on käsitelty väliaikaisen valmistelutoimielimen yt-elimessä.

Lisäksi väliaikainen valmistelutoimielin päätti hyväksyä sopimuksen Työterveys Laine Oy:n kanssa. Työterveys Laine Oy on tuottanut työterveyshuollon järjestämisvastuun mukaisia palveluita omistajakuntiensa sekä seututerveyskeskuksen kuntien alueella. Palvelun piirissä ovat olleet seuraavat kunnat: Hankasalmen kunta, Jyväskylän kaupunki, Keuruun kaupunki, Multian kunta, Uuraisten kunta, Luhangan kunta, Muuramen Kunta, Laukaan kunta, Viitasaaren kaupunki, Pihtiputaan kunta, Joutsan kunta, Konneveden kunta, Petäjäveden kunta, Kinnulan kunta ja Toivakan kunta.  Jotta hyvinvointialue voi turvata työterveyshuollon järjestämisvastuun piiriin kuuluvien palveluiden tuottamisen siirtymävaiheessa, on hyvinvointialueen syytä tehdä määräaikainen sopimus Työterveys Laine Oy:n kanssa. Työterveyshuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle 1.1.2023.

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti esittää, että aluehallitus ottaa käsiteltäväkseen Keski-Suomen hyvinvointialueen tilinpäätöksen vuodelta 2021. Tilinpäätös näyttää nollatulosta. Tulot koostuvat valtionavustuksista. Hyvinvointialuelainsäädännön mukaan aluehallituksen on laadittava tilinpäätös maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Aluevaltuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti käynnistää myös Keski-Suomen hyvinvointialueen tilintarkastuspalveluiden hankintaa koskevan kilpailutuksen. Kilpailutusta käsitellään ja jatkovalmistellaan hyvinvointialueelle asetettavassa tarkastuslautakunnassa.

Väliaikainen valmistelutoimielin merkitsi tiedoksi yhdyspintajaoston ehdotukset asian jatkovalmistelua varten. Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelussa toiminut yhdyspintajaosto on suunnitellut yhdyspintatyön osana Keski-Suomen hyvinvointialueen rakentamista. Yhdyspintatyö on jaettu yhdeksään tehtäväkokonaisuuteen, joiden valmistelu on edennyt työryhmien ja priorisoinnin mukaan. Merkittävässä osassa kokonaisuuksia on edelleen erityisiä kysymyksiä, jotka vaativat hyvinvointialueelta linjauksia tai erityistä sopimuksellisuutta kuntien kanssa. Lisäksi lainsäädäntö on edelleen joiltain osin muutoksessa.

 Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Sosiaali-, ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöiksi siirtyvät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden, kuntayhtymien (Saarikka, Wiitaunioni, Keski-Suomen seututerveyskeskus) ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen henkilöstö. Uudistuksen jälkeen Keski-Suomen hyvinvointialueella työskentelee noin 11 500 työntekijää.

Hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin aloitti toimintansa Keski-Suomessa 5.7.2021. Keski-Suomen kuntakokouksessa 3.6.2021 valittu väliaikainen valmistelutoimielin valmistelee hyvinvointialueen käynnistämiseen liittyviä tehtäviä. Päätöksiä palveluista tekee tammikuussa 2022 aluevaaleilla valitun aluevaltuuston (69 jäsentä) asettama aluehallitus, joka aloittaa toimintansa 1.3.2022.

Esityslista ja pöytäkirja

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen 28.2.2022 kokouksen esityslista ja pöytäkirja julkaistaan Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelun verkkosivuilla.

Lisätietoja:

  • Kati Kallimo, puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)jyvaskyla.fi
  • Hanna Helaste, ensimmäinen varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 040 074 2751, hanna.helaste(at)jamsa.fi
  • Tuija Koivisto, toinen varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 040 513 5821, tuija.koivisto(at)keuruu.fi
  • Juha Paloneva, kolmas varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 014 269 1680, juha.paloneva(at)ksshp.fi