Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen kokouksessa käsiteltiin mm. palkka- ja tietojärjestelmiä sekä talousarviota

17.12.2021

Väliaikainen valmistelutoimielin kokoontui torstaina 16.12. kahdeksanteen kokoukseensa. Aiheina olivat muun muassa HR- ja palkkajärjestelmät ja taloushallinnon tietojärjestelmät hyvinvointialueella sekä vuoden 2022 talousarvio.

HR- ja palkkajärjestelmät ja taloushallinnon tietojärjestelmät

Hyvinvointialue tarvitsee 1.1.2023 alkaen toimivat HR- ja palkkajärjestelmät sekä taloushallinnon tietojärjestelmät toiminnan käynnistämiseksi. Näin voidaan taata muun muassa henkilöstön ajantasainen palkanmaksu ja lakisääteisten velvoitteiden toteutuminen esimerkiksi työajanseurantaan liittyen, samoin kuin hyvinvointialueen raha- ja maksuliikenteen ja talouden prosessien toiminta.

Loka-joulukuun 2021 aikana Henkilöstö-jaoston asiantuntijaryhmä teki katselmuksia eri tietojärjestelmistä, joihin pohjautuen väliaikainen valmistelutoimielin päätti valita hyvinvointialueen talous- ja henkilöstöhallinnon toteuttamisen aloitusvaiheen tietojärjestelmäksi CGI HR Prima ja SAP HCM (HR) HR- ja palkkajärjestelmäkokonaisuuden. Taloushallinnon pääjärjestelmänä käytetään Keski-Suomen sairaanhoitopiiriltä hyvinvointialueelle osana liikkeenluovutusta siirtyvää FINA-järjestelmää. Laskutuksen järjestelminä toimivat nykyiset potilastietojärjestelmät, jotka siirtyvät hyvinvointialueelle osana liikkeenluovutusta.

Talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmät on huomioitu osana hyvinvointialueelle haettua ICT rahoitusta.

ICT-sidosyksiköiden tuki hyvinvointialueen valmisteluun

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti hankkia Keski-Suomen hyvinvointialueelle Joki ICT Oy:n osakkeita ICT-muutoksen ja palveluiden jatkuvuuden turvaamiseksi. Joki ICT Oy:n osakkeita merkitään 5 kappaletta hintaan 1 000 euroa kappale.

Hankinnoissa huomioidaan väliaikaisen valmistelutoimielimen toimivalta tehdä määräaikaisia sopimuksia ja tarvittaessa luopua osakkuuksista vuoden 2023 lopussa. Osakkeiden hankinta katetaan esivalmisteluun saadusta valtionavustuksesta ja hankinnat on ilmoitettu myös sosiaali- ja terveysministeriölle.

Keski-Suomen hyvinvointialueen vuoden 2022 talousarvio

Keski-Suomen hyvinvointialue saa rahoitusta hyvinvointialueen valmisteluun ja toimeenpanoon valtionavustuksina vuosina 2021 ja 2022. Määrärahaa käytetään hyvinvointialueiden perustamiseen ja toimintaan sekä väliaikaisen valmistelutoimielimen kustannuksiin. Arvio vuoden 2022 valmistelurahoituksesta on 2 974 573 euroa.

Vuoden 2022 talousarvioesityksessä määritelty rahoitus ei riitä varmistamaan niitä välttämättömiä valmistelutoimenpiteitä, jotka hyvinvointialueen toiminnan sujuva käynnistyminen 1.1.2023 edellyttäisi. Arvion mukaan rahoituksen tarve olisi noin 30 % arvioitua suurempi. Valmistelurahoituksen riittävyydestä on käyty keskustelua muun muassa valtiovarainministeriön ja hyvinvointialueiden yhteisessä tilaisuudessa 9.12.2021, jossa valtiovarainministeriö toi esiin, että hyvinvointialueiden valmistelurahoitukseen tullaan kohdentamaan lisärahoitusta siten, että välttämättömät valmistelutoimenpiteet voidaan turvata.

Väliaikainen valmistelutoimielin hyväksyy Keski-Suomen hyvinvointialueen talousarvion vuodelle 2022 sekä talousarvion sitovuustasoksi hyvinvointialueen tilikauden tuloksen 0 €.

Ympäristöterveydenhuollon tehtävät

Ympäristöterveydenhuolto on ympäristöperäisten terveysriskien vähentämiseen, poistamiseen ja ehkäisemiseen tähtäävää toimintaa. Ympäristöterveydenhuollon tehtävät säilyvät kuntien järjestämisvastuulla, eikä kuntien yhteistoiminnan organisointivaihtoehdoissa tapahdu muutoksia. Kuitenkin niiden valvontayksiköiden, jotka sijaitsevat sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhteydessä, on organisoitava tehtävät uudelleen 1.1.2023 mennessä.

Väliaikainen valmistelutoimielin päätti kokouksessaan 21.10.2021 pyytää Keski-Suomen kunnilta 30.11.2021 mennessä kannanotot siitä, tulisiko ympäristöterveydenhuollon palvelut siirtää Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Väliaikainen valmistelutoimielin toimitti kyselyn kunnille 5.11.2021. Määräaikaan mennessä vastauksen on toimittanut 16 kuntaa. Kuntien kannanotoissa todetaan poikkeuksetta, että ympäristöterveydenhuollon palveluiden siirtämistä Keski-Suomen hyvinvointialueelle 31.12.2022 alkaen ei koeta tarkoituksenmukaisena. Väliaikainen valmistelutoimielin päätti, että kuntien kannanottojen mukaisesti valmistelua ympäristöterveydenhuollon tehtävien siirtämisestä hyvinvointialueelle ei jatketa.

Lausunto perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee terveydenhuoltolain muuttamista hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi ja niin sanotun hoitotakuun tiukentamiseksi perusterveyden huollon avosairaanhoidossa ja suun terveydenhuollossa.

Vaikka hoitotakuun tiukentamisen tarkoitus on hyvä, väliaikainen valmistelutoimielin toteaa, että koronapandemian aiheuttaman resurssipulan ja vielä ratkaisemattoman hoitovelan purun ollessa käynnissä, ei toteutukseen ole tosiasiallisia mahdollisuuksia. Väliaikainen valmistelutoimielin esittää lausuntonaan asian siirtämistä eteenpäin.

Keski-Suomen hyvinvointialue

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 alkaen noin 275 000:n keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Sosiaali-, ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöiksi siirtyvät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden, kuntayhtymien (Saarikka, Wiitaunioni, Keski-Suomen seututerveyskeskus) ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen henkilöstö. Uudistuksen jälkeen Keski-Suomen hyvinvointialueella työskentelee noin 10 000 työntekijää.

Hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin aloitti toimintansa Keski-Suomessa 5.7.2021. Keski-Suomen kuntakokouksessa 3.6.2021 valittu väliaikainen valmistelutoimielin valmistelee hyvinvointialueen käynnistämiseen liittyviä tehtäviä. Päätöksiä palveluista tekee tammikuussa 2022 aluevaaleilla valittavan aluevaltuuston (69 jäsentä) asettama aluehallitus, joka aloittaa toimintansa 1.3.2022.

Esityslista ja pöytäkirja

Keski-Suomen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen 16.12.2021 kokouksen esityslista ja pöytäkirja julkaistaan Keski-Suomen hyvinvointialueen valmistelun verkkosivuilla.

Seuraava kokous

Väliaikaisen valmistelutoimielimen seuraava kokous on torstaina 20.1.2022.

Lisätietoja:

  • Kati Kallimo, puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)jyvaskyla.fi 
  • Hanna Helaste, ensimmäinen varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin,  p. 040 074 2751, hanna.helaste(at)jamsa.fi
  • Tuija Koivisto, toinen varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, väliaikainen valmistelutoimielin, 040 513 5821, tuija.koivisto(at)keuruu.fi